Renexpo South-East Europe, cel mai mare târg pentru energie regenerabilă şi eficienţă energetică din ţara noastră, va reveni în acest an cu cea de-a VII-a ediţie, între 19-21 noiembrie, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit documentului, în paralel cu târgul vor fi organizate conferinţe de specialitate şi evenimente conexe. Principalele tematici de conferinţă care vor avea loc sunt: energie solară, energie eoliană, hidroenergie, biomasă, biogaz şi cogenerare, însă teme noi sunt planificate de asemenea. Evenimentele conexe includ: workshop-uri, forum-uri şi eveniment de business matching.
Conform ANRE, sectorul de energii regenerabile a atins la începutul acestui an ţinta ca 24% din consumul de electricitate să provină din energii regenerabile, iniţial stabilită pentru anul 2020. Acest lucru se datorează creşterii capacităţii proiectelor de energie regenerabilă cu 82% în 2013 şi atingerii unui prag record de producere a energiei regenerabile cu 4.255 de MW instalaţi. Astfel, la 31 decembrie 2013, în sistem erau instalate proiecte de energie eoliană cu o putere totală de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasă - 65 MW şi hidro - 530 de MW.
Guvernul a decis însă pentru anul 2014, reducerea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă. Deşi a fost propusă legea care include amânarea certificatelor doar pentru proiectele puse în funcţiune înainte de 1 ianuarie 2014, acesta nu a fost încă promulgată ceea ce presupune acordarea unui singur certificat pentru proiectele fotovoltaice, 0,5 certificate pentru proiectele eoliene şi doar 1,3 certificate pentru microhidrocentrale.
Pentru 2030, accentul va cădea pe măsuri de ordin tehnic pentru modernizarea infrastructurii energetice, pentru implementarea contoarelor şi a reţelelor inteligente, dar şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de a tranzacţiona electricitate peste graniţe. 27% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene în anul 2030 va trebui să provină din surse regenerabile, însă această ţintă nu va fi una obligatorie, ci doar orientativă, scrie publicaţia Financial Times.