AAF anticipează o creşterea a numărului de investitori în fonduri în 2024

F.D.
Piaţa de Capital / 30 ianuarie

AAF anticipează o creşterea a numărului de investitori în fonduri în 2024

În anul în care pe piaţa de capital din România a avut loc cel mai valoros IPO din istorie - listarea Hidroelectrica, industria de asset management a urmat trendul ascendent al pieţei, atât ca active în administrare, cât şi ca număr de participanţi, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

"Anul trecut, am asistat la o revenire spectaculoasă pe piaţa de capital, după un 2022 dificil pentru investitori. Faptul că am terminat anul cu active în administrare de aproape 38 mld. lei şi o creştere a numărului de investitori cu aproximativ 10.000 în fiecare lună arată o recunoaştere a încrederii şi seriozităţii pe care administratorii de fonduri din România au transmis-o investitorilor şi potenţialilor clienţi. Şi chiar dacă România are mult de recuperat la capitolul investiţii în fonduri, comparativ cu celelalte ţări europene, suntem încrezători că profesionalismul celor implicaţi în industrie, educaţia financiară continuă pe care o facem şi noi prin proiectul "Economiseşte inteligent", precum şi simplificarea legislaţiei privind impozitarea veniturilor din investiţii sunt un mix important de factori care va duce, pe viitor, la creşterea ponderii investiţiilor în averea financiară a românilor", a declarat Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) la conferinţa de presă organizată astăzi de asociaţie.

Potrivit datelor AAF, în ultimii 10 ani, activele aflate în administrarea asset managerilor din România au crescut cu 39%, de la 27,257 mld. lei în 2014, la 37,893 mld. lei, la finele anului 2023, din care 20,387 mld. lei în fonduri deschise de investiţii şi 17,506 mld. lei în fonduri de investiţii alternative.

"În fondurile deschise de investiţii, avem în 2023 o creştere anuală a activelor nete cu 17%, în principal pe obligaţiuni (+1,165 mld. lei) şi acţiuni (+1,010 mld. lei). Totodată, anul trecut, am ajuns foarte aproape de pragul de 600.000 de investitori în fonduri doar pe acest segment, numărul acestora fiind în creştere accelerată (+28%), atât la fondurile diversificate (+37.350), cât şi la cele de obligaţiuni (+27.351) şi de acţiuni (+19.860). Subscrierile nete au redevenit pozitive, începând cu trimestrul al doilea al anului trecut, acestea ajungând la 691 mil. lei în trimestrul patru. Privind aceste mişcări din industrie de anul trecut şi din acest început de an, nu putem decât să fim optimişti şi să anticipăm, în condiţii normale şi fără evenimente extraordinare, o evoluţie foarte bună şi în anul 2024, atât la nivel de active, cât şi ca număr de participanţi", a declarat Jan Pricop, director executiv al AAF.

Dar, chiar şi în contextul acestor creşteri, România se află cu mult în urma ţărilor dezvoltate ale Europei şi chiar a celor din regiune, atât la nivel de investiţii, cât şi în ce priveşte nivelul de bunăstare. Astfel, averea financiară a populaţiei din Romania era, în decembrie 2022, de doar 5.823 euro/persoană, mult sub media europeană care era de 65.209 euro dar mai mică şi faţă de alte ţări din regiune ca Bulgaria, Ungaria sau Polonia.

Averea financiară a populaţiei include depozitele bancare, fondurile de pensii, asigurările de viaţă cu capitalizare, fondurile de investiţii şi valorule mobiliare (titluri de stat şi incestiţii pe bursă), dar nu ia în considerare investiţiile în real estate.

Potrivit unui raport EFAMA (Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Europa), doar 3,73% din averea financiară a românilor este direcţionată către fonduri de investiţii, în timp ce media europeană se situează la nivelul de 10%. Totodată, în România, valoarea medie a deţinerilor de fonduri de investiţii este net inferioară valorilor înregistrate în Polonia, Ungaria, Cehia şi alte ţări din regiune.

Cel mai mare procent din averea financiară a populaţiei din România (68,5%) merge către depozitele bancare, alte instrumente spre care îşi direcţionează românii banii fiind fondurile de pensii (18,15%), valorile mobiliare (7,61%) şi asigurările de viaţă (2,01%). Potrivit EFAMA, chiar dacă şi în Europa există o tendinţă de a se păstra sume importante de bani în depozite bancare, raportul dintre acestea şi sumele investite este cu mult mai mic faţă de România. Este de remarcat totuşi că, din 2016 şi până în 2022, se observă o creştere constantă a ponderii investiţiilor în fonduri.

Reprezentanţii AAF anticipează o evoluţie pozitivă în 2024 şi pe termen mediu a pieţei fondurilor de investiţii şi consideră că este de datoria specialiştilor/profesioniştilor industriei să explice cât mai bine produsele şi beneficiile acestui tip de economisire inteligentă. În opinia specialiştilor, românilor nu le lipseşte în mod special educaţia financiară ci, mai mult, exerienţa în domeniul investiţiilor. "Experienţa investiţională se construieşte treptat, pe măsură ce potenţialii clienţi înţeleg cum funcţionează fondurile şi produsele de investiţii. De asemenea, o explicaţie pentru sumele mici pe care românii le direcţionează spre fondurile de investiţii şi piaţa de capital este şi faptul că românii au o avere individuală sub media europeană, dar şi înclinaţia tradiţională pentru imobiliare". Schimbarea acestui comportament se face în timp, cu un efort educaţional susţinut din partea industriei de asset management.

Pentru 2024, perspectivele la început de an sunt încurajatoare, administratorii de fonduri aşteptându-se la creşteri atât în ceea ce priveşte sumele investite, cât şi numărul de clienţi. Recomandarea profesioniştilor este ca investitorii să-şi facă planuri de investiţii pe termen lung, să nu se lase influenţaţi de ajustările temporare ale pieţei şi să evite speculaţiile.

La finalul anului 2024, industria aşteaptă şi o modificare legislativă importantă - implementarea în România a distribuirii fondurilor prin conturi globale -, schimbare care va deschide noi canale pentru investiţiile în fonduri şi va stimula vânzarea de unităţi de fond, ridicând astfel ponderea investiţiilor în averea financiară a românilor.

Prezent la eveniment, Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management, a declarat că, în opinia sa, noutatea anului 2023 a fost interesul tot mai mare al investitorilor pentru fondurile cu componentă de acţiuni, ponderea cea mai mare fiind pe fondurile diversificate. "Pentru 2024, sperăm ca evoluţia pozitivă să continue, investiţiile regulate sunt pe o tendinţă pozitivă şi avem încrederea că românii au prins gustul economisirii recurente", a explicat Braun Erdei.

Potrivit lui Florin Dolea, CEO Amundi Asset Management, o provocare a anului 2024 va fi perspectiva încetinirii creşterii economice la nivel global, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele emergente. "Intrăm într-o perioadă de încetinire a creşterii şi este important să vedem ce se întâmplă cu politica monetară, care are influenţă semnificativă asupra investiţiilor. Vedem deja semne că inflaţia se temperează şi sunt semne că băncile centrale se pregătesc pentru o scădere a dobânzilor, undeva spre mijlocul acestui an. Pe fondul scăderii dobânzilor, în partea a doua anului, credem că performanţa companiilor se va îmbunătăţi şi acţiunile se vor ridica şi vor oferi oportunităţi de investiţii interesante", a spus Florin Dolea, la evenimentul AAF.

"A fost un an bun din punctul de vedere al performanţei investiţionale, am avut o perfomanţă foarte bună pentru portofoliul de acţiuni, piaţa a fost pe trend şi am profitat de el, dar acest lucrur reprezintă şi o provocare pentru 2024, pentru că probabil se vor schimba lucrurile şi fondurile nostre vor trebui cumva rebalansate", a completat la rândul său, Adrian Dudu, CFA - Chief Investment Officer - Certinvest.

La nivel european, industria de asset management totalizează aproximativ 66.000 de fonduri de investiţii - din care cca 36.000 (55%) sunt fonduri deschise de investiţii şi 30.000 (45%) fonduri de investiţii alternative -, şi avea 28,6 trilioane de euro în administrarea a peste 4.800 de companii de asset management, potrivit celui mai recent raport EFAMA. În România funcţionează 132 de fonduri de investiţii (94 fonduri deschise şi 38 fonduri alternative). La sfârşitul anului 2023, industria locală de asset management avea în administrare active de aproape 38 mld. lei (cca 7,6 mld. euro).

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb