Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a subliniat, într-un comunicat, că nu există o alternativă rezonabilă la apartenenţa României la Uniunea Europeană, NATO şi continuarea parcursului de aderare la OECD. Aceste instituţii sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică a ţării şi pentru asigurarea securităţii naţionale pe termen lung.
"Menţinerea angajamentului faţă de sistemul de valori al democraţiilor occidentale şi faţă de alianţele şi
tratatele internaţionale la care România este parte, va continua să reprezinte catalizatorul obligatoriu al
securităţii naţionale, dezvoltării economiei şi al creşterii standardelor de calitate a vieţii, pentru cetăţenii
Români" - se arată în comunicat.
Accesarea fondurilor europene după aderarea la Uniunea Europeană în 2007 a accelerat dezvoltarea multor companii din România, a comunităţilor locale, în special în agricultură, şi a infrastructurii educaţionale şi de sănătate. Datorită finanţării europene, România se află în mijlocul celui mai amplu program de construcţie de infrastructură rutieră din istoria sa, ce va aduce o dezvoltare economică semnificativă în deceniile viitoare. De asemenea, demersurile pentru aderarea la OECD reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică sustenabilă a ţării, care presupune adoptarea celor mai bune practici internaţionale în guvernanţă, educaţie, sănătate şi economie, iar integrarea în OECD va plasa România într-un grup select al celor mai bune medii de afaceri globale.
Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) consideră că dezbaterile politice interne, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, trebuie să se concentreze pe obiectivele evidente ale dezvoltării economice şi securităţii naţionale, fără a pune în discuţie apartenenţa României la Uniunea Europeană, NATO sau alte organizaţii internaţionale. Provocările României sunt legate de integrarea eficientă în aceste structuri, aspecte esenţiale pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi în următoarele decenii.
În săptămânile următoare, comunitatea financiară internaţională aşteaptă un angajament ferm din partea viitorului guvern, susţinut de o majoritate parlamentară pro-europeană, pentru a asigura un parcurs credibil în ajustarea graduală a deficitului fiscal, estimat la circa 8% pentru 2024, începând cu 2025.
Din această perspectivă, asumarea unui program de guvernare bazat pe reforme autentice, inclusiv o voinţă politică clară de a limita deficitul bugetar, este esenţială pentru menţinerea României în categoria de rating "recomandat pentru investiţii" de către agenţiile de rating internaţionale.
În prezent, România, ca toate ţările dezvoltate, depinde de comerţul liber şi de finanţarea internaţională. Având în vedere lipsa capacităţii industriale şi a capitalului uman pentru autosuficienţă, România a fost integrată în economia mondială în ultimii 30 de ani, funcţionând pe baza principiilor unei economii deschise şi democratice. Deşi bunăstarea nu s-a distribuit uniform, progresele sunt vizibile în viaţa de zi cu zi. Încrederea partenerilor internaţionali este uşor de pierdut, dar foarte greu de recâştigat.
Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) reuneşte peste 100 de membri cu pregătire şi experienţă profesională în diverse sectoare, inclusiv bănci, fonduri de pensii, administrare a investiţiilor, asigurări, leasing, consultanţă şi audit fiscal-contabil, precum şi în companii multinaţionale şi antreprenoriale.