Abatoarele multifuncţionale ar putea fi înfiinţate prin lege

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 4 decembrie 2007

Ţara noastră se confruntă cu o situaţie disperată la nivel local, deoarece nu deţine abatoare multifuncţionale autorizate, care să respecte standardele de calitate, susţine Ioan Oltean, deputat PD, unul dintre iniţiatorii legii privind înfiinţarea societăţilor comerciale cu obiect de activitate abatorizarea animalelor, comercializarea cărnii şi a produselor din carne.

Potrivit expunerii de motive din lege, "abatoarele nu au reuşit să se dezvolte şi să îndeplineas­că standardele de calitate pentru a putea fi funcţionale, iar la momentul actual, ne confruntăm cu o lipsă acută de a punctelor de sacrificare a animalelor".

Ioan Oltean ne-a explicat: "Trei sferturi din judeţele ţării nu deţin aceste abatoare multifuncţionale, care să permită comercializarea cărnii şi abatorizarea animalelor. Oamenii sunt nevoiţi să facă din judeţ în judeţ şi să apeleze la bunăvoinţa unor particulari care urmăresc doar avantajul economic. În majoritatea cazurilor, ţăranii, dacă au norocul să fie acceptaţi, primesc mai puţin pe un animal decât plătesc pe transportul acestuia".

Potrivit prevederilor actului normativ (n.r. Legea nr. 603/2007), se urmăreşte "înfiinţarea unui abator multifuncţional, ca organism pres­tator de servicii publice de interes local, atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice, în fiecare judeţ".

Noile structuri vor funcţiona în subordinea consiliilor locale, ca societăţi comerciale cu acţionar unic consiliul judeţean. De asemenea, "sumele necesare pentru finanţarea înfiinţării abatoarelor se asigură de la bugetele locale, din bugetul de stat, din credite şi finanţări externe sau din alte fonduri legal constituite".

Ioan Oltean ne-a declarat: "Nu mai avem centre specializate.

Înainte de revoluţie, aceste abatoare existau, dar cu timpul au fost lăsate în paragină sau vândute unor patroni care deţin monopolul. Aceste abatoare private nu satisfac necesităţile oamenilor şi nu pot acţiona în situaţii de urgenţă".

Potrivit unor surse din Parlament, situaţia s-a agravat odată cu aderarea României la UE, deoarece oamenii nu au dreptul să sacrifice animalele în gospodării, iar în majoritatea cazurilor, sunt la "cheremul patronilor de abatoare".

Înfiinţarea abatoarelor multifuncţionale ar reprezenta o ameninţare pentru anumiţi particulari, care deţin monopolul în domeniu, a atras atenţia deputatului PD, Daniel Buda, iniţiator al proiectului de lege.

Legea a fost blocată din pricina modului de finanţare

Iniţiativa legislativă privind înfiinţarea aba­toarelor multifuncţionale a fost respinsă în şedinţa comisiei, ne-a declarat Ladislau Kelemen, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, din Camera Deputaţilor.

Domnia sa ne-a explicat: "Deputaţii PD au solicitat în proiectul de lege finanţarea de la bugetul de stat pentru înfiinţarea acelor societăţi la nivel judeţean. Comisia pentru Agricultură a respins această iniţiativă. Totuşi, votul final va fi dat, zilele acestea, în plenul Camerei Deputaţilor".

Modalitatea de finanţare a abatoarelor nu reprezintă, potrivit deputatului Ioan Oltean, o problemă pentru comunităţile locale.

"Un judeţ întreg ar avea resursele necesare să finanţeze aceste structuri", a explicat deputatul PD.

Ioan Oltean a subliniat că proiectul de lege stipulează clar modalităţile de finanţare, iar acestea nu exclud sursele externe.

În cazul în care proiectul de lege va trece de plenul Camerei Deputaţilor, noile societăţi comerciale vor lua fiinţă în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb