ABN nu mai sprijină oferta "Barclays"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 iulie 2007

ABN nu mai sprijină oferta "Barclays"

"ABN Amro Holding" NV, banca olandeză care a devenit ţintă de preluare, şi-a retras sprijinul pentru oferta primită de la grupul britanic "Barclays" Plc, după ce consorţiul condus de "Royal Bank of Scotland Group" Plc şi-a majorat oferta. Totuşi, cei de la ABN nu sunt încântaţi nici de oferta consorţiului.

"Deşi oferta corespunde viziunii strategice a , consiliul de conducere al băncii nu poate să o recomande din punct de vedere financiar", afirmă reprezentanţii ABN.

Conducerea "ABN Amro", cea mai mare bancă din Olanda, a sprijinit oferta de 65,6 miliarde de euro primită de la "Barclays". Propunerea rivală, venită de la consorţiul alcătuit din "Royal Bank", "Banco Santander" SA şi "Fortis", are o valoare de 72 de miliarde de euro (98,3 miliarde de euro) şi este cu 9,8% mai mare decât cea a "Barclays".

Amintim că, la data de 23 iulie, "Barclays" şi-a îmbunătăţit oferta, propunând o componentă în numerar de 37% din total. Majorarea a fost posibilă după ce "Barclays" a ajuns la un acord cu banca chineză de stat "China Development Bank" şi "Temasek", societatea de investiţii a guvernului din Singapore.

Oferta "Royal Bank", "Santander" şi "Fortis" are o componentă de 93% în numerar. Propunerea a fost lansată în mod oficial săptămâna trecută şi este valabilă până la data de 5 octombrie.

Oficialii "ABN Amro" au declarat, ieri, că au identificat un număr semnificativ de riscuri privind oferta consorţiului, printre care incertitudini privind aprobarea tranzacţiei de către Ministerul Olandez al Finanţelor. În plus, se pare că această problemă apare şi în cazul acţionarilor "Fortis" şi ai "Royal Bank".

Directorul executiv al "ABN Amro", Rijkman Groenink, afirma, săptămâna trecută, că ambele oferte au merite, iar banca olandeză va analiza fiecare propunere "într-o manieră corectă şi trans­parentă". Oficialii "ABN Amro" au preferat oferta "Barclays", dat fiind că instituţia financiară britanică intenţionează să păstreze aproape intactă banca olandeză, adică să nu desprindă anumite divizii din aceasta. În schimb, consorţiul şi-ar împărţi banca, dacă ar avea câştig de cauză.

Pe de altă parte, ABN a raportat ieri că, în trimestrul al doilea din 2007, şi-a redus cu 7,1% profitul, la 1,13 miliarde de euro (1,54 miliarde de dolari). Aceasta este urmarea faptului că, în 2007, banca nu a mai beneficiat de veniturile din vânzarea unei cote dintr-o bancă din Ungaria. Profitul anunţat de ABN este conform aşteptărilor analiştilor.

Lupta pentru preluarea "ABN Amro" a ridicat cursul acţiunilor băncii cu 43% anul acesta. Valoarea de piaţă a instituţiei financiare este de 66,6 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb