Absurd: Sima încearcă să mă şantajeze

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2012

Absurd: Sima încearcă să mă şantajeze

În cursul interviului realizat de colega mea Adina Ardeleanu, Cristian Sima s-a simţit, probabil, ameninţat, pentru că ziarista BURSA i-a pus întrebări ilustrând cunoaşterea pieţei dincolo de pragul pe care îşi închipuia el că îl poate deţine un jurnalist.

Reacţia sa a fost inexplicabilă, iniţiind ceva ce s-ar fi vrut a fi un şantaj la adresa mea (deşi, în final, după ameninţări, a precizat oarecum contradictoriu "Dar nu vreau să-l ameninţ. Vreau să-i spun eu").

Câteva lămuriri: în 2009, la insis­tenţele lui Cristian Sima, i-am încredinţat societăţii WBS Holding Ltd. o sumă de bani, să o administreze discreţionar (fără să fiu nici informat în care anume instrument investeşte, nici în vreun alt fel implicat în deciziile de investiţii), prin operaţiuni financiare pe pieţe internaţionale (nu pe piaţa autohtonă), prin arbitraj pe diferenţe de preţ.

Subiectul acestui contract nu are nici un fel de legătură cu subiectul interviului.

Totuşi, încercând să o pună în dificultate pe ziarista BURSA, Sima a încălcat cofidenţialitatea contractului, pomenindu-i despre el (ziarista noastră, evident, ignora complet existenţa lui).

Admirabilă profesional, indiferentă la eventualele consecinţe asupra mea (despre care nu avea de unde să ştie că, de fapt, nu există), ziarista BURSA s-a comportat absolut independent, respectând faptul că venise acolo pentru un interviu cu preşedintele Sibex, iar nu drept mijlocitor al său cu mine.

Iată transcriptul acestei încercări de şantaj, extras din înregistrarea interviului:

"[...]

Reporter: Aici nu este vorba de a fi câştigător sau nu...

Sima: Pentru că... îţi jur pe ce am mai sfânt că dacă tu faci măgărie cu toţi clienţii şi arunci WBS-ul în aer, eu tot pe surse la Hotnews , aşa pe surse, pe surse la Hotnews, că eu nu mai sunt la Hotnews şi nici la WBS, îţi dau toate tranzacţiile lui Make.

Toate.

Sunt mii.

Reporter: Şi?!

Sima: Nu, "şi"!

Şi o să se vadă cum câştigă toată lumea.

Dar la fel au câştigat.

Cinstit a câştigat şi Make şi ei...

[...]

Reporter: O să-i transmit, dar nu ştiu despre ce vorbiţi.

Sima: I-am făcut tranzacţii.

Nu ilegale.

Nu i-am făcut nimănui, nimic ilegal.

[...]

Reporter: Cum fac? Vă trimit declaraţiile? Pentru că multe au fost off the record...

Sima: Eu nu am ce să-ţi declar des­pre WBS. Du-te la WBS şi vorbeşte.

Reporter: OK. Dar asta va isca multe comentarii. Nu mai sunteţi la WBS, dar sunteţi foarte în legătură.

Sima: Ce sunt, mă, foarte în legătură?!

Ce să-i fac?!

Sunt în foarte legătură, dar voi faceţi ceva să dezvolte piaţa în mod constructiv?!

În afară că îmi aduci nu ştiu ce zvonuri, scrie-le!

În afară că nu respecţi chestia de confidenţialitate între clienţi, că e ca la bancă...

Ţi-am spus, dacă tu faci asta, jur pe ce am mai sfânt că şi Hotnews-ul publică toată lista tranzacţiilor lui Make şi o să zică lumea "uite-l pe Make, se laudă că are ..." off the record, da? Că avem şi noi ...

Reporter: O să-i transmit.

Sima: Dar nu vreau să-l ameninţ.

Vreau să-i spun eu.

Că exact ce-a făcut el, identic, de câte ori i-am făcut tranzacţii , le-am făcut şi la ăştia."

Ceva în mintea lui Cristian Sima scârţâie.

Nu este deloc clar la ce se referă când spune "...şi o să zică lumea < uite-l pe Make, se laudă că are >...".

Probabil că vrea să spună "se laudă că nu are...", dar se încurcă, sub impuls emoţional.

Cred că se referă la afirmaţia mea că nu sunt nicidecum implicat în piaţa de capital românească.

Afirmaţia mea este adevărată, un principiu respectat cu stricteţe, de douăzeci şi doi de ani.

Deşi nimic din legislaţie nu mi-ar interzice să investesc pe piaţa de capital românească, totuşi, am stabilit acest principiu pentru întreaga conducere a redacţiei şi pentru comentatorii pieţei noastre de capital, considerând că, astfel, ne asigurăm moralitatea actului jurnalistic, pentru că nu o dată, dobândim informaţie semnificativă înaintea actorilor pieţei.

Este o regulă internă.

Nu ne-a impus-o nimeni din afară.

Contractul meu cu WBS nu încalcă principiul, în nici un fel - repet, este un cont discreţionar, pentru derivate de pe alte pieţe decât a noastră.

Ce va fi fiind în mintea lui Sima?!

Îşi publică WBS-ul tranzacţiile făcute de el, în numele meu, pe Hotnews?!

Ce-i asta?!

Altă nebunie: pe de o parte, Sima îi ţine ziaristei discursuri de ameninţare "off the record", pe de altă parte, îi cere să mi le transmită.

Păi, frate!, ori sunt "off the record", ori nu!

Ea s-a ţinut de cuvânt, nu le-a publicat.

Ea s-a ţinut de cuvânt, mi le-a transmis.

Eu, unul, însă, nu am nici un angajament de "off the record", faţă de Cristian Sima.

De altfel, până unde poate merge o astfel de convenţie?!

Până la a acoperi un şantaj?!

Şantajul este faptă penală.

Nu înghit.

Poate că nu era treaz.

Ar fi singura situaţie în care să mă limitez la a-i accepta lui Sima doar scuze publice.

Şi nu "pe surse".

Fără şmecherii: adresă în scris, sub semnătură, recunoscând că nu era treaz, că regretă şi că îşi cere iertare, adresă remisă la BURSA şi că tot îi place, la Hotnews.

Astăzi, până la orele 15.00.

Ca să o punem pe site.

Post Scriptum

Deşi a vizitat în repetate rânduri redacţia ziarului BURSA şi i-am spus-o în repetate rânduri, totuşi, Cristian Sima ignoră faptul că nu pot, contractual vorbind, să cenzurez vreun articol, decât dacă nu îndeplineşte condiţiile de publicare.

Şantajul la care se dedă urmăreşte cenzurarea unui articol.

Este o a treia aberaţie.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Daca tot e asa hotarat ziarul "Bursa" sa faca "lumina" de ce nu scrieti un material pe tema gradului de solvabilitate al bancilor care actioneaza in Romania. Statisticile sunt disponibile pe site-ul BNR, creditele neperformante au depasit totatul depozitelor!

    Cui ii foloseste acest articol ?!

    1. Intradevar, nu foloseste nimanui sa stie ca presedintele unei burse este lipsit de caracter, incalca prevederi contractuale, se deda la santaj si eventual, se imbata de nu mai stie de el.

      Astea-s stiute vezi si celelalte opinii...

    Cristi e baiat bun, dar se imbata repede si mai ales, foarte des. Nu e bine sa-i dai o bursa pe mana si nici bani.

    1. In traducere libera: Cristi e de-al nostru (secu), lasati-l in pace ca nu mai rezista la stres si mai ales nu ii dati acces la bani ca ii matraseste urgent!

    Sima saracu nu are vina ca este asa cum este. de vina sunt cei ce se lasa vrajiti de abureala lui, mai dandu-i si bani pe mana, chiar si functii de care este depasit. nu e el de vina, e doar un oportunist guraliv.

    Asta e adevaratul caracter al lui Sima,...nu crd ca se mira nimeni. Sibex a pierdut foarte mullt pe mana lui.

    Din toata povestea asta, stirea cu adevarat interesanta este ca: Make "a pus botul" (scuze de exprimare) la vrajeala lui sima cu "arbitraj pe diferenţe de preţ". Este ceva de cascadorii rasului.

    Ce face sima, nu este deloc arbitraj, prin WBS nici macar nu tranzactioneaza cu adevarat pe o bursa, doar tranzactioneaza niste prostii de CFD-uri, instrumente facute pentru "frizeri", pentru a lua banii fraierilor.

    Este intradervar suprinzator faptul ca pana si Make, care are experienta uriasa in piata de capital, a fost escrocat de sima. 

    1. aceasta exprimare cu santajul este parca desprinsa din scenariul Batman unde un soricel de biblioteca vrea sa-i spuna directorului (Morgan Freeman) firmei lui Batman ca niscaiva jucarii de masini zburatoare nu ar fi trecute in contabilitate. Raspunsul directorului suna cam asa: "inteleg ca doriti sa santajati pe cineva care infrunta baietii rai, iar dvs. vreti sa-l faceti sa va stie de frica ? Mult succes!" Daca era dupa mine as fi remarcat articolul de astazi din ziarul finantelor unde domnul Hostiuc se arata un cititor asiduu al publicatiei Bursa. Pana si colegul nostru comentac Dan Coe este prezent pe spatiu. Eu raman la original pentru ca nu poate fi intrecut :-) Simply the best !

      deci domnul Bestea loveste din nou...ati puea sa explicati firul logic al acestui comentariu? adica avem o analogie care ne spune ce? ca Make e Batman? sau make e morgan freeman? si lupta contra raului ca un erou ? si sima e soarecele? pana aici aproape clar, ne-am amuzat. Mai departe, care e legatura cu articolul din ZF? adica ce buna e bursa ca si zf-ul se inspira (e de verificat, ca eu n-am timp)? adica daca bursa e buna e bun si make? posibil, dar nu pe logica asta...la obiect, monser, la obiect...:))))))

      Fiindca toti prietenii mei comentaci au un avatar m-am decis ca este cazul sa folosesc si eu unul pentru a concura de la egal la egal cu Batman. Eu nu am spus nimic de ZF si doar de ziarul finantelor. Acolo exista astazi un articol, extraordinar de altfel, care trateaza strategic tema cum am putea noi sa ii incurajam pe investitori sa vina in tara si sa nu fie socati(e nevoie pentru audienta:-) cand dau de niste brute desi au fost avertizati de cineva cu experienta in lumea finantelor , sa fie constienti ca avionul nu a fost deturnat cand citesc de la guru Moby Dick ca ar face declaratiile vamale pe aeroportul din Gaborone precum si faptul ca intre timp nu a fost declansata nici o tranzitie de la era hot a lui Victoria Secrets la era glaciara de Cafe Frape daca nu mai reusesc sa gasesca nici o mare in apropiere de orasul Pitesti. Am fost frapat , pentru a ma exprima elegant , ca sa nu fiu acuzat fiind cel mai bun agent desi numele m-ar deconspira usor (Beste Agent), cand am observat ca aceste teme pe care le consider strategice apar in alte publicatii care pana in prezent erau axate pe prezentarea cifrelor, insa nu si a ceea ce este in spatele lor(cum prezinta amicul meu Quest emisiunea sa bestiala(din nou pentru audienta). Ideea ca pe Make l-ar santaja cineva mi s-a parut pur si simplu foarte simpatica, iar faptul ca domnul respectiv a primit dreptul la replica l-am considerat pur si simplu cavaleresc, maret, sublim, ca sa enumer cateva din calitatile acestui for juridic. Cineva spunea Taim is Mani si probabil daca ar fi sa judecam in logica asociativa unde nu este una , nici cealalta nu poate fi evidentiata. Poate acordarea de spatiu temporal poate influenta cel putin temporar situatia financiara astfel incat sa contribuim la o scadere a cresterii nevoii de amortizare brusca si neavenita a gudwilului unor case de amanet obligate a asculta ce zice EBA. Ca bursa e buna, m-am convins deja de mult timp, aproximativ chiar de cand nu mai simt nevoia intelectuala de a-mi delecta privirile dupa iepurasi zburdalnici. Poate sa fie si perioada de vina, caci acum e asa frumos in codru si pe drum de seara pot chiar sa intalnesc pe acesti frumosi cum trec strada si raman cateodata in mijlocul drumului ,orbiti de lumina de intalnire a farurilor frematand de teama in fata apropiatei reviziei. Cat despre Make pot spune doar ca e cel mai bun. Si acest lucru i-l spune DBA Danger Mouse. Si fiindca tot m-ai facut sa-mi deschid inima (de acum inainte trebuie sa ma comport cool , precum Danger Mouse, iti mai fac o destainuire: daca vrei sa vezi ceva deosebit(poate ca deja l-ai vizionat) incearca sa-ti iei timp pentru Rendez-vous cu Joe Black unde Make, vreau sa spun Anthony Hopkins joaca rolul memorabil al unui presedinte de companie media. Spune-mi te rog parerea ta , chiar m-ar interesa, poate sunt eu prea sentimental. O seara placuta BATMAN si vegheaza asupra orasului. Cu drag, Danger Mouse

      Prietene, experienta uriasa a cuiva pe bursa se masoara exclusiv in randamentele obtinute pe o perioada lunga de timp (zeci de ani) si in nimic altceva. "Neexperimentatii" care graviteaza in jurul bursei sunt simplii figuranti, care traiesc si ei de pe urma bursei cum pot - administratie, presa front/back office, trading, analiza. Nu ma intereseaza acest conflict, care pare cu atat mai RIDICOL cu cat bursa are volume mai mici (tara arde si babele se piaptana).

    Povestea asta suna cam asa: paseaza-mi tu mie niste informatii inainte la se scri in ziar si eu ma prefac ca iti administrez "discretionar" contu ... si acum cei doi protagonisti s-au certat.

    1. Povestea suna așa: QQQQ își da si el cu presupusul , fara nici un fel de habar.

    "la insis­tenţele lui Cristian Sima, i-am încredinţat societăţii WBS Holding Ltd. o sumă de bani, să o administreze discreţionar " HA ! HA! te-a facut Sima la pozonare cumva ?

    Il cunosc si sunt prieten cu Cristi Sima de prin 85'. Cine il cunoaste stie ca, in primul rand, Cristi e prea timid si moale ca sa ameninte pe cineva Articolul tau e nu numai foarte prost

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb