Ziarul BURSA a publicat anul trecut un interviu cu academicianul Radu Ciuceanu, intitulat Ultimul luptător cu arma în mână din Academia Română îşi apără sediul de "escroci imobiliari" .
Este vorba de un imobil din cartierul Dorobanţi în care Institutul ocupă apartamentul unui etaj iar legatarii poetului Tudor Arghezi un alt etaj. Clădirea, fostă casă conspirativă a serviciilor secrete, este revendicată în instanţă de pretinşi mostenitori. In legătură cu această situaţie, aflată azi într-un punct culminant, Academia Română ne-a transmis următorul Punct de vedere: "Situaţie îngrijorătoare la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului" "Academia Română îşi manifestă îngrijorarea şi face apel ferm la instituţiile statului român în legătură
cu situaţia locativă primejdioasă în care se află Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, ameninţat cu evacuarea din sediul său din strada Arh. Grigore Cerchez nr. 16, sector 1, Bucureşti.
Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului aflat sub egida Academiei Române funcţionează în acest sediu din 1996, când imobilul din str. Cerchez nr. 16, proprietate publică a statului român, reprezentat de Regia Autonomă Administraţia Protocolului de Stat - RA-APPS, i-a fost transmis spre administrare prin Hotărârea de Guvern numărul 1283.
Recent, în urma unor îndelungi şi complicate procese intentate statului român de două persoane fizice care revendică drept de proprietate asupra imobilului, Curtea de Apel Bucureşti, în ciuda faptului că există o serie de inadvertenţe administrative şi juridice, probabile cu documente, atribuie imobilul acestor două persoane, în detrimentul Regiei Autonome Administraţia Protocolului de Stat. Clădirea din str. Cerchez nr. 16, construită între anii 1938 - 1940, are o istorie complexă, care implică, iniţial, funcţionarea Serviciului Special de Informaţii, apoi, începând cu 1948, a Direcţiei Generale a Securităţii Poporului, devenită Centrul de Informaţii Externe.
Astfel, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, unul dintre cele mai importante institute de cercetare a istoriei recente din România, cu un rol deciziv în investigarea abuzurilor regimului comunist, se află în situaţia de a-şi pierde sediul şi de a-i fi periclitată activitatea. Efortul şi proiectele unei echipe de cercetători constituite în cei peste 25 de ani de la înfiinţarea Institutului, arhiva, biblioteca, zecile de mii de fişe bibliografice, spaţiul expoziţional sunt în pericol de a fi risipite. Lipsa, fie ea şi temporară, a unui sediu, va provoca întreruperea certă a activităţilor şi va compromite colaborarea cu entitpţi similare din state est şi central europene.
Reamintim că Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, îfiinţat pe 13 aprilie 1993 la iniţiativa unui grup al foştilor deţinuţi politici, cu sprijinul Academiei Române şi al instituţiilor statului, are ca scop culegrea, arhivarea, cercetarea şi publicarea documentelor referitoare la formele totalitarismului în România. Institutul îngrijeşte colecţii de documente şi mărturii, studii, memorii, coordonează programe de cercetare interdisciplinară, după principii moderne în studiul istoriei, editează revista Arhivele Totalitarismului. Institutul vizează recuperarea fondurilor documentare de interes naţional în arhivele fostului bloc sovietic, precum şi digitizarea mărturiilor identificate, astfel încât societatea românească să aibă o perspectivă cât mai obiectivă asupra istoriei recente.
Prin urmare considerăm că este de datoria noastră, a tuturor instituţiilor responsabile ale statului român, Academia Română, Guvernul României, forurile superioare ale Justiţiei, să identificăm soluţia viabilă
de asigurare a continuităţii activitîţii acestui institut de importanţă naţională,într-un spaţiu adecvat,care să permită desfăşurarea proiectelor, găzduirea arhivei şi constituirea unui memorial.
Academia Română solicită implicarea în regim de urgenţă a instituţiilor decidente pentru soluţionarea acestei probelme de natură juridico-administrativă care ameinţă însăşi existenţa Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului.
Biroul Prezidiului Academiei Române
19 iunie 2020"
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.06.2020, 06:05)
CE FACI MAI TOVARISI?
VA BATETI PE CASCAVAL?