Sectorul bancar este supradimensionat şi absoarbe din economie cel puţin tot atât cât adaugă, susţin consilieri academici europeni.
"După toţi indicii, pacientul nostru este anormal de gras", notează academicienii într-un raport de 50 de pagini, intitulat "Este Europa suprabancarizată?", pregătit pentru Consiliul European pentru Riscuri Sistemice (ESRB).
"Sistemul bancar european a ajuns la o măsură la care contribuţia sa marginală la creşterea economică reală este posibil să fie zero sau negativă", susţin academicienii. În opinia lor, sectorul bancar din Europa este asociat cu dezechilibre de genul suprainvestiţiilor în domeniul imobiliar. Autorii avertizează că preferinţa înregistrată în structura de finanţare a Europei în ultimii 15 ani, în favoarea băncilor, respectiv în defavoarea pieţelor de valori mobiliare, a nesocotit tendinţa înregistrată la nivel global.
ESRB este un mecanism înfiinţat de BCE pentru identificarea şi monitorizarea riscurilor din sistemul financiar înainte ca acestea să genereze crize. Dar, BCE şi noul Mecanism unic de supraveghere nu sunt obligate să respecte recomandările făcute de ESRB.