Asociaţia Constructorilor de Automobile din România a luat act cu îngrijorare de intenţia Guvernului României de a introduce măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, sectorul auto din România a întâmpinat numeroase probleme în ultimii ani, printre care: pandemia, criza semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creşterea preţului utilităţilor, mărfurilor şi muncii adăugând o povară fiscală importantă. De asemenea, industria auto are parte de o transformare importantă, întrucât vehiculele electrice vor fi produse în spaţii neutre din perspectiva emisiilor de carbon.
În comunicat se mai arată faptul că actuala revoluţie tehnologică reprezintă, pentru România, o oportunitate, mai ales în competiţia cu Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia.
Schimbările necesită dezvoltarea unor parteneriate între companii, autorităţi şi asociaţii, cu eforturi comune din partea tuturor, şi sunt necesare investiţii care pot fi susţinute doar prin stabilitate şi predictibilitate pe termen lung.
Lipsa predictibilităţii fiscale şi legislative, a dialogului cu mediul de afaceri şi lipsa unor studii de impact ar putea duce la renunţarea planurilor de investiţii, respectiv la scăderea atractivităţii României pentru companiile din domeniu.
În mediul economic european, atât de volatil, schimbările neprevăzute de legislaţia fiscală pot duce la dezechilibre macroeconomice.
Printr-un dialog deschis cu autorităţile naţionale poate exista o contribuţie la dezvoltarea economică şi a competitivităţii României.