ACCACE: Angajatorii au acordat, de Crăciun, beneficii salariale atât în bani cât şi în natură

E.D.
Companii / 22 decembrie 2014

Companiile din România au preferat să acorde şi în 2014 beneficii în bani şi în natură cu ocazia sărbătorilor de iarnă, însă tipul acestora a variat în funcţie de impozitele şi contribuţiile pe care angajatorii au fost sau nu dispuşi să le plătească, potrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

"Este evident că beneficiile în natură sunt cea mai des aleasă variantă de către organizaţii, deoarece cu ocazia Crăciunului acestea au posibilitatea de a acorda un tip de beneficiu în natură nesupus impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale. Este vorba despre cadourile oferite de angajatori în bani şi în natură, în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, în limita a 150 de lei", a precizat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.

Adiţional, există o opţiune minim taxabilă, respectiv tichetele cadou, acestea fiind supuse doar impozitului pe venit. În majoritate, celelalte beneficii în natură se supun tuturor contribuţiilor sociale şi impozitului pe venit, astfel că nu reprezintă o variantă atractivă pentru niciuna din părţi - angajat sau angajator.

Când vine vorba de beneficiile în bani, acestea se traduc în bonusuri sau prime şi sunt supuse impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii, atât la angajat cât şi la angajator, astfel că generează cele mai mari costuri dintre cele două categorii.

"Un alt aspect important este identificarea nivelului de satisfacţie adus de fiecare dintre cele două categorii de beneficii în rândul angajaţilor. Întâlnim din ce în ce mai des organizaţii care sunt atente la nivelul de satisfacţie pe care beneficiile oferite angajaţilor îl aduc, mai degrabă decât să abordeze principiul oferirii unui singur tip de beneficiu tuturor angajaţilor", a adăugat Maria Cojocariu.

Potrivit acesteia, un specialist în zona de compensaţii şi beneficii ar trebui să privească din două perspective acest subiect, în egală masură din cea a organizaţiei pe care o reprezintă (perspectiva avantajoasă din punct de vedere al costului) şi cea a angajatului în cadrul respectivei organizaţii (perspectiva beneficiului extrasalarial, cu ocazia Crăciunului).

Astfel, în companiile puternic tehnologizate, unde sistemele de HR permit, se organizează campanii prin care angajaţii pot alege dintr-o listă de beneficii propuse de către companie, pe acela pe care şi-l doresc cel mai mult. În baza rezultatelor, compania ia o decizie, luând în considerare cel mai votat beneficiu.

Într-o situaţie ideală, avantajele în natură s-ar acorda nominal, în funcţie de rezultatele chestionarelor folosite în procesul de mai sus, ţinând cont de aşteptările şi preferinţele fiecărui angajat, bineînţeles respectând bugetul alocat de organizaţie pentru această activitate. Această practică ar garanta un nivel de satisfacţie de 100% în rândul angajaţilor şi un nivel de implicare a acestora la fel de ridicat.

"În realitate însa, identificarea nevoilor la un nivel atât de detaliat este foarte greu de realizat şi necesită timp şi energie din partea tuturor. Dificultatea logistică, alături de costul ridicat generat de o astfel de evaluare, nu face din această propunere o soluţie eficientă sau preferată de angajatori, de aceea ei aleg să rămână la modelele clasice de beneficii", a încheiat reprezentanta Accace.

# # #

Despre Accace

Cu o experienţă vastă în externalizare şi consultanţă în regiunea Europei Centrale şi de Est, Accace oferă în prezent aceste servicii şi la nivel mondial, atât prin intermediul birourilor din România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, precum şi în alte 12 ţări prin partenerii săi stabili, respectiv în Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA.

Accace oferă o gamă largă de servicii de contabilitate, raportare financiară, servicii corporate şi secretariale, salarizare, administrare de personal, consultanţă fiscală şi de afaceri. În plus, Accace pune la dispoziţie soluţii tehnologice noi pentru a susţine şi a îmbunătăţi aceste servicii, soluţii dezvoltate la nivel global şi adaptate în funcţie de specificul clienţilor locali.

Cu o cifră de afaceri anuală la nivel de grup de peste 9 milioane de euro, Accace a reuşit să atragă de-a lungul timpului clienţi de renume din domeniul imobiliar, precum CBRE sau GE Capital Real Estate, domeniul financiar, ca Allianz şi ING, producători mondiali, cum ar fi Pirelli, Goodyear, Yamaha, Scania, ASUS, Sharp, Olympus şi Orsay, dar şi companii din domeniul serviciilor, precum Grafton Recruitment sau Falck Fire Services.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb