Creşterea economică a Turciei a accelerat în mod neaşteptat la finele anului trecut, fiind consemnată o expansiune de 5,2% în ultimul trimestru, anunţă Biroul de Statistică de la Ankara. Astfel, Turcia a înregistrat cinci ani de creştere economică neîntreruptă. Analiştii anticipau că economia Turciei a crescut cu 4,2% în ultimele trei luni din 2006. În trimestrul al treilea din 2006, expansiunea Produsului Intern Brut (PIB) al Turciei a fost de 4,8%, potrivit cifrelor revizuite. Pe întregul an 2006, PIB-ul Turciei a crescut cu 6,1%.
Economia Turciei a crescut, în medie, cu 6,8% după 2001, an în care ţara a fost lovită de criza financiară. În 2005, Turcia a încheiat un acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în baza căruia primeşte un împrumut de 10 miliarde de dolari, destinat sprijinirii programului economic şi financiar.
Economia acestei ţări continuă să crească şi în condiţiile în care banca centrală şi-a majorat dobânda de referinţă cu 4,25%, la 17,5%. "Rata cumulată de creştere reală a PIB-ului Turciei a fost de 40% în ultimii cinci ani, astfel că, în această perioadă, Turcia a înregistrat cel mai important curs neîntrerupt de expansiune din istoria sa", susţine Serhan Cevik, economist în cadrul "Morgan Stanley". În opinia sa, economia Turciei va continua să aibă o creştere solidă.
Exporturile Turciei au crescut cu 19,8% în ultimele trei luni din 2006, comparativ cu 15,3% în trimestrul al treilea. Producţia industrială a sporit cu 5,9% în ultimul trimestru, faţă de 5,8% în cel precedent. Analiştii susţin că exporturile Turciei au limitat impactul scăderii consumului, scădere determinată de creşterea costului împrumuturilor.
În ce priveşte preţurile de consum, acestea au crescut cu 10,2% în februarie, în condiţiile în care ţinta stabilită prin acordul stand-by cu FMI este de 4%.