Solicitarea României privind achiziţionarea de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, conform procedurilor standard americane, a anunţat, ieri, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Programul se află într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând să aibă loc discuţii şi negocieri de natură tehnică pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei, dar şi opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei, precizează MApN.
În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, România a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare.
"Opţiunea pentru înzestrarea Armatei României cu sistemul HIMARS derivă din necesitatea asigurării unor echipamente de artilerie moderne, care să contribuie la întărirea capacităţii de apărare a teritoriului naţional şi la creşterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilităţi de descurajare credibile", mai arată MApN.
Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.
HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial, oferind comandanţilor opţiuni pentru succesul misiunii în operaţiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2017, 11:05)
Am rezolvat cu reabilitarea scolilor din Romania, cu dotarea lor, cu abandonul scolar, cu igienizarea spitalelor, cu constructia unora noi dotate, cu cozile si termenele de asteptare la investigatii imagistice, cu problema medicamentelor ce nu se gasesc, cu pensiile ce nu tin tempoul cu vremurile si preturile, cu platile catre viitoarele mame sa stimulam natalitatea (ies decreteii la pensie in 10 ani!) si cu drumurile patriei s-a rezolvat - n-avem - alte o gramada de probleme ce ar trebui sa fie inaintea "rahatelelor si ligheanelor plutitoare". Rata de fiabilitate HIMARS si gradul de interoperabilitae ne F_ _ E pe noi acuma!?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.09.2017, 14:23)
Pe marlan il preocupa tot felul de ajutoare si servicii care trebuie sa le primeasca evident fara nici o contributie in rest nu contaza la cine pupa ...mana.