ACHIZIŢII SPECULATIVE Preţul bumbacului, la nivelul maxim al ultimelor 18 luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2016

Preţul bumbacului, la nivelul maxim al ultimelor 18 luni

Preţul bumbacului a crescut săptămâna trecută, pe piaţa americană, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni - 74,78 cenţi livra (o livră = aproximativ 500 de grame), în mare parte datorită unui interes speculativ sporit, chiar dacă avansul iniţial a fost generat de factori fundamentali.

Mai întâi, creşterea a fost determinată de previziunile care anunţau o vreme tot mai caldă în Texas, unde culturile de bumbac ar putea nevoie de ploaie. Apoi, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a estimat că stocurile globale de bumbac vor scădea cu 9 milioane de baloţi (un balot = 218 kilograme) în anul ce se încheie în iulie 2017, la 91,29 milioane de baloţi. Previziunea este cu 3,4 milioane de baloţi mai redusă decât cea precedentă, iar modificarea a fost determinată de creşterea cererii din China.

Cererea din China a fost slabă ani la rând, în condiţiile în care rezerva de stat era tot mai mare, în baza unui program destinat fermierilor, care limita importurile de profil. Anul acesta, însă, vânzările de la rezerva de stat au fost solide, preţul de bază de vânzare atingând aproape 90 de cenţi livra.

Potrivit USDA, această evoluţie sugerează că, acum, "cererea este mult mai mare decât arătau estimările anterioare".

Piaţa bumbacului este susţinută şi de situaţia din India, producător major de profil. Această ţară a importat baloţi de bumbac pentru refacerea stocurilor în urma exporturilor masive din 2015, în timp ce culturile de pe plan local au fost afectate de dăunători. Conform estimărilor, în 2016, producţia de bumbac din India s-ar putea situa la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani din cauza problemelor culturilor.

Vineri, cotaţia bumbacului cu livrare în decembrie era de 74,73 dolari livra la ICE Futures din SUA, la ora locală 09.15, în creştere cu 1,2% faţă de ziua anterioară.

Conform presei internaţionale, interesul deschis pentru contractele pe bumbac a fost, săptămâna trecută, pe piaţa de profil din SUA, cu 11,5% mai mare faţă de săptămâna anterioară, ceea ce reflectă un aflux de noi cumpărători.

Cele mai tranzacţionate contracte sunt cele cu livrare în decembrie, ceea ce, în opinia specialiştilor, confirmă că speculatorii sunt la baza creşterii preţurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb