Preţul bumbacului a crescut săptămâna trecută, pe piaţa americană, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni - 74,78 cenţi livra (o livră = aproximativ 500 de grame), în mare parte datorită unui interes speculativ sporit, chiar dacă avansul iniţial a fost generat de factori fundamentali.
Mai întâi, creşterea a fost determinată de previziunile care anunţau o vreme tot mai caldă în Texas, unde culturile de bumbac ar putea nevoie de ploaie. Apoi, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a estimat că stocurile globale de bumbac vor scădea cu 9 milioane de baloţi (un balot = 218 kilograme) în anul ce se încheie în iulie 2017, la 91,29 milioane de baloţi. Previziunea este cu 3,4 milioane de baloţi mai redusă decât cea precedentă, iar modificarea a fost determinată de creşterea cererii din China.
Cererea din China a fost slabă ani la rând, în condiţiile în care rezerva de stat era tot mai mare, în baza unui program destinat fermierilor, care limita importurile de profil. Anul acesta, însă, vânzările de la rezerva de stat au fost solide, preţul de bază de vânzare atingând aproape 90 de cenţi livra.
Potrivit USDA, această evoluţie sugerează că, acum, "cererea este mult mai mare decât arătau estimările anterioare".
Piaţa bumbacului este susţinută şi de situaţia din India, producător major de profil. Această ţară a importat baloţi de bumbac pentru refacerea stocurilor în urma exporturilor masive din 2015, în timp ce culturile de pe plan local au fost afectate de dăunători. Conform estimărilor, în 2016, producţia de bumbac din India s-ar putea situa la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani din cauza problemelor culturilor.
Vineri, cotaţia bumbacului cu livrare în decembrie era de 74,73 dolari livra la ICE Futures din SUA, la ora locală 09.15, în creştere cu 1,2% faţă de ziua anterioară.
Conform presei internaţionale, interesul deschis pentru contractele pe bumbac a fost, săptămâna trecută, pe piaţa de profil din SUA, cu 11,5% mai mare faţă de săptămâna anterioară, ceea ce reflectă un aflux de noi cumpărători.
Cele mai tranzacţionate contracte sunt cele cu livrare în decembrie, ceea ce, în opinia specialiştilor, confirmă că speculatorii sunt la baza creşterii preţurilor.