Acord al parlamentarilor UE pentru înăsprirea normelor pieţelor financiare

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 16 ianuarie 2014

Noile reguli vor reduce speculaţiile cu derivate pe mărfuri

Parlamentarii Uniunii Europene (UE) au ajuns, marţi seara, la un acord pentru înăsprirea cadrului de reglementare a pieţelor financiare ale blocului, susţinând astfel noile măsuri care vor guverna tranzacţiile cu instrumente financiare şi vor reduce speculaţiile cu derivate pe mărfuri.

Reforma în materie, care va duce aceste activităţi mai mult pe platformele reglementate, este concepută pentru remedierea deficienţelor din domeniu, ieşite la iveală în perioada crizei financiare izbucnite în 2008.

Acordul vine după mai bine de doi ani de negocieri şi ezitări privind propunerile lansate de comisarul european pentru pieţe financiare Michel Barnier.

"Aceste noi reguli vor îmbunătăţi modul în care pieţele de capital funcţionează în beneficiul economiei reale", a declarat Barnier, adăugând: "Normele reprezintă un pas important către stabilirea unui sistem financiar mai sigur, mai deschis şi mai responsabil, respectiv pentru restabilirea încrederii investitorilor".

Aspectele cheie incluse în acord privesc măsura în care legea revizuită ar trebui să acopere instrumentele financiare derivate legate de pieţele de energie şi, de asemenea, normele de protecţie a investitorilor ce ar trebui incluse în legislaţie.

Conform acordului, pentru unele instrumente financiare derivate de pe pieţele de energie electrică şi gaze vor fi acordate derogări, pe motiv că acestea sunt supuse legislaţiei UE. Acordul dă, totodată, o derogare temporară pentru anumite instrumente financiare derivate pe cărbune şi petrol.

"Regulile privind instrumentele derivate pe mărfuri includ un sistem eficient de limitare a poziţiilor care va reduce speculaţiile şi va ajuta la reducerea volatilităţii preţurilor şi a inflaţiei", a declarat Arlene McCarthy, parlamentar din Marea Britanie. Aceasta a menţionat că UE va reglementa pentru prima oară tranzacţiile cu materii prime, ca să rezolve problema speculaţiilor în sectorul alimentar.

Conform acordului, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare (din Paris) va îndruma autorităţile naţionale de reglementare în privinţa modului de calcul al limitelor poziţiilor.

Acordul parlamentarilor mai trebuie să obţină aprobarea plenului şi a guvernelor naţionale, ca să poată produce efecte. Chiar dacă normele sunt prevăzute să fie aplicate la finele lui 2016, respectiv la doi ani şi jumătate după publicare, unele reglementări individuale au perioade mai lungi de tranziţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb