• UPDATE 5: Lagarde intenţionează să recomande finanţarea Greciei din partea FMI
Directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat astăzi că intenţionează să facă o recomandare comitetului executiv al fondului privind finanţarea celui de-al doilea pachet de salvare al Greciei, după ce ţara îşi va asigura o contribuţie financiară adecvată din sectorul privat, relatează nasdaq.com.
Într-o declaraţie după întrunirea Eurogrupului, Lagarde a precizat: "Cât de curând acţiunile deja sub acord cu autorităţile greceşti sunt implementate şi o contribuţie financiară adecvată din partea sectorului privat este asigurată, intenţionez să fac o recomandare comitetului nostru executiv privind finanţarea din partea FMI a programului".
------------------
• UPDATE 4: Barroso: Acordul închide uşa unui scenariu al falimentului dezordonat
Acordul "este un pas esenţial înainte pentru ţară şi pentru zona euro ca întreg", a declarat preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că acordul "închide uşa unui scenariu al falimentului dezordonat. Sunt foarte încrezător că un număr mare al deţinătorilor de titluri privaţi va participa", relatează The Wall Street Journal.
------------
• UPDATE 3: Papademos, foarte fericit
Prim-ministrul grec, Lucas Papademos, a declarat că este "foarte fericit" după întrunirea de la Bruxelles, precizând însă că: "Sunt convins că guvernul de după alegeri (din aprilie) se va angaja, de asemenea, să implementeze programul în totalitate, deoarece este în interesul poporului grec", relatează fin24.
-----------
• UPDATE 2: Acţiunile europene scad de la cele mai înalte niveluri ale ultimilor 7 luni
Acţiunile de pe bursele europene au scăzut astăzi de la cele mai înalte niveluri ale ultimilor 7 luni, strategiştii afirmând că noul focar va fi perspectiva mohorâtă a economiei Greciei, după ce ţara şi-a asigurat un pachet de salvare, evitând astfel un faliment dezordonat, potrivit Reuters.
Justin Urquhart Stewart, director la Seven Investment Management, a declarat: "Acţiunilor le va fi greu să progreseze. Până nu vedem o cale spre creştere, va fi o continuă scurgere a încrederii care-şi revenea pe piaţă. Oamenii vor lua o postură defensivă privitor la acţiuni. Vom vedea mult mai multe cazuri de acumulare de capital, pe moment".
-------------------
Statele din zona euro au convenit, în această dimineaţă, asupra unui nou plan de salvare destinat Greciei, ce se ridică la circa 230 de miliarde de euro, pentru a evita un faliment al statului elen, cu consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă, transmite AFP, conform surselor de presă.
Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare şi de un efort mai mare din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte o reducere de 53,5% a valorii titlurilor datoriei Greciei, în loc de 50%.
Acordul a survenit după mai mult de 12 ore de negocieri, desfăşurate în cursul nopţii, între miniştrii de finanţe ai zonei euro.
"Astăzi am învăţat că maratonul este un cuvânt grecesc", a afirmat Comisarul UE pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.
"Am ajuns la un acord extensiv privind noul program al Greciei şi implicarea sectorului privat care ar duce la o reducere semnificativă a datoriei greceşti, pentru a asigura viitorul ţării în zona euro", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului.
Planul de ajutorare a Greciei cuprinde, pe de o parte, o componentă de ajutor public (în principal împrumuturi), în valoare de 130 de miliarde de euro, după un prim program de împrumuturi pentru ţară, decis în luna mai 2010, care a ajuns deja la 110 miliarde de euro.
Celălalt aspect se referă la o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii.
Sectorul privat va accepta o pierdere de 53,5%, un efort mai mare faţă de ţinta iniţială de 50%. Acest lucru ar permite reducerea datoriei Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.
Olli Rehn a mai precizat: "Aşteptăm ca această solidaritate fără precedent în rândurile partenerilor Greciei să fie egalată de un angajament puternic al liderilor greci să implementeze programul de austeritate, întâi şi înainte de toate pentru beneficiul cetăţenilor Greciei".
Cu ajutorul acestui plan de salvare Grecia ar trebui să poată rambursa o creanţă de 14,5 miliarde de euro până pe 20 martie şi, astfel, să evite intrarea în incapacitate de plată.
Planul de salvare va permite reducerea îndatorării la nivelul de 120,5% până in anul 2020, de la 160% cât este în prezent.
"Economia grecească nu se mai poate baza pe o administraţie mare finanţată de datorie ieftină, ci de investiţii care să faciliteze creşterea economică şi slujbe noi", a mai adăugat Olli Rehn.
• Euro este în creştere, după anunţul privind planul de salvare a Greciei
Moneda Euro a înregistrat astăzi o creştere pe piaţa de schimb, după anunţul unui acord de principiu în Europa destinat salvării Greciei de la faliment, cursul urcând în zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari, transmite AFP, conform surselor de presă.
Moneda unică europeană a pierdut ulterior o mică parte din această creştere, fiind cotata cu 1,3247 dolari la ora 3:00 GMT (5:00, ora ţării noastre), la Tokyo.
1. Tranzactii
(mesaj trimis de catalin în data de 21.02.2012, 12:41)
Buna ziua stiti vreun site de unde pot copia tranzactiile sa.stiu.cand.sa.scot.de.pe.pia ta.sa.stiu.cand.intru.sa.am.ni ste.semne.clare!