Compania germană de căi ferate "Deutsche Bahn" a anunţat, ieri, că a ajuns la un acord salarial cu sindicatul conductorilor de tren, GDL, punând capăt unei dispute care durează de aproximativ un an şi care a provocat o serie de greve de protest care au afectat milioane de persoane, transmite Reuters, conform Agerpres.
"Procedura de mediere între Deutsche Bahn şi GDL s-a încheiat cu succes", a informat compania germană de căi ferate.
Potrivit acordului, convenit după cinci săptămâni de mediere, membrii sindicatului GDL vor primi o majorare salarială de 5,1% în două etape, una de 3,5% de la 1 iulie şi o alta de 1,6% începând din luna mai 2016. De asemenea, conductorii de tren de la "Deutsche Bahn" au obţinut şi o reducere a programului de lucru săptămânal, graţie angajării a 300 de conductori suplimentari. În acest fel, programul de lucru săptămânal va fi redus cu o oră, până la 38 de ore pe săptămână, începând din 2018.
Directorul de resurse umane de la "Deutsche Bahn", Ulrich Weber, a salutat acordul convenit, pe care l-a calificat drept un compromis echitabil.
"Pericolul grevelor a trecut. Acesta este un semnal important pentru clienţii noştri, angajaţii şi întreaga companie", a declarat Weber.
GDL, o organizaţie sindicală cu 20.000 de membri, a organizat nouă greve de protest în decurs de zece luni, ca să obţină o majorare salarială de 5% pentru membrii săi, o săptămână de lucru mai mică, precum şi dreptul de a reprezenta şi alte categorii de salariaţi de la "Deutsche Bahn". În schimb, conducerea "Deutsche Bahn", care numără în total 200.000 de angajaţi, a refuzat să ofere GDL dreptul de a putea negocia acorduri salariale şi pentru alte categorii de personal.
Pe fondul grevelor repetate care au avut loc în ultima perioadă în Germania, Camera inferioară a parlamentului german (Bundestag) a adoptat, în luna mai, o lege care limitează puterea micilor sindicate.
"Deutsche Bahn" transportă 5,5 milioane de pasageri şi 607.000 de tone de mărfuri pe zi numai în Germania şi deserveşte importante axe feroviare europene.