Grupul petrolier rus "Rosneft", controlat de stat, şi BP Plc din Marea Britanie au semnat un acord pentru explorarea în comun a unor zăcăminte de şisturi bituminoase (dificil de extras) din Rusia, aceasta fiind prima tranzacţie majoră pentru "Rosneft" după ce Occidentul a impus sancţiuni împotriva Rusiei, în luna martie.
Amintim că SUA au îngheţat activele a 45 de persoane fizice din Rusia, inclusiv ale directorului "Rosneft", Igor Secin, şi ale 19 entităţi, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia.
"Rosneft" va deţine o participaţie de 51% în societatea mixtă care va realiza proiectul comun, iar BP - de 49%. Compania britanică are în proprietate aproape 20% din "Rosneft".
Părţile vor explora împreună zăcămintele dificil de extras din regiunea Volga-Urali (centrul ţării).
Potrivit datelor Agenţiei pentru Informaţii din Energie a Statelor Unite ale Americii, rezervele de şisturi bituminoase recuperabile ale Rusiei se ridică la 75 miliarde barili, peste nivelul de 58 miliarde barili deţinut de SUA, liderul mondial al exploatării şisturilor bituminoase.
1. Bravo
(mesaj trimis de Radu în data de 27.05.2014, 11:33)
Bine ca englezii si americanii fac totusi afaceri super profitabile cu rusii si le impun niste sanctiuni doar asa de ochii lumii, in timp ce anumiti functionari romani de genul lui Basescu sau Ponta se iau de piept cu rusii si par sa chiar creada in sustinerea militara din partea americanilor.
Englezii au mai vandut Romania rusilor, iar de bombardamente din partea americanilor Romania a avut parte, asa ca...pacat de romani.