Acord SUA-UE pentru reducerea dependenţei Europei de gazele ruseşti

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 martie 2022

Acord SUA-UE pentru reducerea dependenţei Europei de gazele ruseşti

Lavrov: "Occidentul caută să distrugă Rusia" Preţul gazelor scade în Europa

SUA şi Uniunea Europeană (UE) au anunţat, la finele săptămânii trecute, un acord menit să ajute Europa să renunţe, în timp, la importurile de combustibil rusesc, conform Bloomerg.

Statele Unite şi UE au decis să creeze un grup de lucru care va avea ca obiectiv reducerea dependenţei Europei de resursele energetice fosile din Rusia, din cauza războiului dus de Moscova în Ucraina. În baza înţelegerii dintre cele două părţi, SUA vor găsi modalităţi prin care să îi furnizeze Uniunii Europene 15 miliarde de metri cubi suplimentari de gaz natural lichefiat (GPL) în acest an. Iniţiativa a fost anunţată de preşedintele american Joe Biden şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,.

Cele două părţi urmăresc ca în timp să crească livrările până la 50 de miliarde de metri cubi pe an.

În contextul dat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul caută să distrugă Rusia prin sancţiuni.

Liderul de la Casa Albă, aflat în vizită în Europa, în a doua parte a săptămânii trecute, a precizat că SUA vor furniza mai mult gaz natural lichefiat Uniunii Europene pentru a o ajuta să îşi reducă dependenţa de resursele de gaz din Rusia.

"Am convenit asupra unei strategii comune cu acest obiectiv, accelerându-ne în acelaşi timp progresele spre un viitor energetic curat şi sigur", a subliniat Biden, citat de Reuters, adăugând: "Iniţiativa se concentrează pe două aspecte centrale: unul este să ajutăm Europa să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc, cât mai repede posibil; al doilea este reducerea cererii generale de gaz a Europei".

La rândul său, Ursula Von der Leyen a afirmat că angajamentul SUA privind livrarea mai multor gaze naturale lichefiate reprezintă un pas important spre reducerea dependenţei UE de gazul rusesc. Domnia sa a explicat: "Vrem să reducem şi apoi să scăpăm de această dependenţă de combustibilii fosili din Rusia, ceea ce poate fi obţinut numai prin livrări suplimentare de gaz, inclusiv livrări de GPL. Noi, europenii, vrem să ne îndepărtăm de Rusia şi să ne îndreptăm spre furnizori în care avem încredere, care ne sunt prieteni şi pe care ne putem baza. Prin urmare, angajamentul SUA de a oferi UE cel puţin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GPL, în 2022, este un mare pas în această direcţie, pentru că va înlocui gazul natural lichefiat pe care îl primim în prezent din Rusia. Ulterior, SUA şi UE vor garanta o cerere şi o ofertă stabile pentru încă cel puţin 50 de miliarde de metri cubi de GPL american până în 2030. Astfel vom înlocui o treime din livrările actuale de gaz rusesc spre UE".

Cotaţia gazului: circa 104 euro/Megawatt-oră, faţă de 345 de euro la începutul lunii

Preţul de referinţă al gazului natural în Europa a scăzut vineri, după anunţul referitor la acordul dintre SUA şi UE, care presupune majorarea livrărilor de GPL din SUA spre continentul european.

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare în aprilie scăzuse cu 7% în prima parte a zilei, după un declin de 4,6% în ziua anterioară. Ulterior, spre ora locală 15.15, preţul era de 104,75 euro (-6,1%) pentru un Megawatt-oră, faţă de un maxim istoric de 345 de euro înregistrat la începutul acestei luni.

Germania şi-a redus importurile de energie din Rusia

Germania a făcut progrese semnificative, în ultima lună, în procesul de reducere a dependenţei sale de importurile de gaze naturale, petrol şi cărbune din Rusia, conform ministrului Economiei de la Berlin, Robert Habeck.

Domnia sa a declarat vineri, potrivit Reuters, că importurile de ţiţei din Rusia reprezintă 25% din totalul importurilor Germaniei, în scădere faţă de 35% înaintea invaziei ruse în Ucraina. Totodată, ponderea importurilor de gaze naturale din Rusia a fost redusă de la 55%, la 40%, iar cea a importurilor de cărbune - de la 50%, la 25%.

Robert Habeck a menţionat că, până la vară, ponderea importurilor de gaze din Rusia ar urma să scadă la 24%, iar în vara anului 2024 Germania va fi aproape complet independentă de gazele naturale ruseşti.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 1,4% vineri, la ICE Futures Europe, atingând 120,65 dolari.

La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a crescut tot cu 1,4%, la 113,90 dolari barilul.

------------------------

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au scăzut cu 5,8% vineri, pe piaţa din Moscova, ajungând la 5.206 ruble, cele ale Rosneft au crescut cu 1,4%, la 365,10 ruble.

Titlurile gigantului Gazprom PJSC au pierdut 12,2%, atingând 227 ruble.

------------------------

Grupul petrolier chinez Sinopec, deţinut de stat, a suspendat discuţiile din Rusia privind o investiţie majoră în petrochimie şi o societate de comercializare a gazelor, spun surse citate de Reuters. Decizia vine în contextul sancţiunilor impuse de Occident Moscovei.

Conform planului, Sinopec urma să se alieze cu Sibur, cea mai mare companie rusească de petrochimie, iar proiectul comun urma să fie dezvoltat până în 2024. Sinopec a renunţat la proiect deoarece unul dintre acţionarii Sibur, Ghenadi Timcenko, este vizat de sancţiunile occidentale. Totodată, Sinopec a suspendat discuţiile cu producătorul rus de gaze Novatek privind o societate care să comercializeze gaze ruseşti în China, deoarece Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, acţionar al Novatek, este vizată de sancţiuni.

Conform surselor, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean, giganţi de stat Sinopec , China National Petroleum Corp. şi China National Offshore Oil Corp. au evaluat impactul sancţiunilor asupra investiţiilor lor de miliarde de dolari din Rusia.

------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 0,4% vineri, la 1.959,80 dolari uncia la Comex New York, cea spot a urcat cu 0,03%, la 1.958,29 dolari/uncie.

------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 1,6% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la 11,02 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în creştere cu 0,8%, la aproape 7,54 dolari/ buşel.

------------------------

Larry Fink, preşedintele celui mai mare fond de administrare de active din lume, BlackRock, este de părere că invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat ordinea mondială care exista de la sfârşitul Războiului Rece, punând capăt globalizării din ultimele decenii, transmite CNBC.

"Invazia rusă în Ucraina a pus capăt globalizării pe care am experimentat-o în ultimele trei decenii", a spus Fink în scrisoarea sa din 2022 adresată acţionarilor, potrivit news.ro, menţionând: "A lăsat multe comunităţi şi oameni să se simtă izolaţi şi să privească în interior. Cred că acest lucru a exacerbat polarizarea şi comportamentul extremist pe care îl vedem în societatea de astăzi".

------------------------

Criza ruso-ucraineană majorează preţurile materiilor prime şi va reduce, probabil, perspectivele de creştere a economiei mondiale în următorul an, a avertizat vineri Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, transmite Reuters, conform Agerpres. "Vedem presiuni asupra preţurilor materiilor prime din cauza crizei ruso-ucrainene, în special pe segmentul de petrol şi gaze, dar şi alte materii prime", a declarat Yellen într-un interviu acordat CNBC, menţionând: "Sunt îngrijorată de efectele negative cu care se confruntă ţările, în special cele puternic dependente de grâu. Preţul grâului este în creştere şi cred că aceste evoluţii reduce, probabil, perspectivele de expansiune a economiei mondiale în 2023".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Reduci dependenta energetica fatade o putere cu ptential mai redus concomitent cu marireaei,a dependentei.fata de unpartener mai puternic.Nu e o afacere prea buna pentru viitor.Un echilibru e de preferat,poti negocia chiar santaja.

    1. Si cand te-au santajat americanii ca te invadeaza daca nu le cumperi produsele?

      E troll. Nu e in stare nici macar sa scrie corect. Are mentalitate sovietica ("poti santaja").

    Pretul gazului GPL american este mult mai mare decat cel rusesc...UE este prinsa la mijloc intre USA si Russia...acest lucru face rau UE... Independenta UE trebuie sa fie si fata de USA si fata de Russia ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb