Acţionarii FP au aprobat vânzarea deţinerii în Engie Romania

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 13 februarie

Acţionarii FP au aprobat vânzarea deţinerii în Engie Romania

Programul de răscumpărare a cel mult un miliard de acţiuni proprii a primit undă verde în AGA de astăzi a Fondului Proprietatea

Vânzarea unor participaţii ale FP în Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro a fost respinsă

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, în adunarea de astăzi, tranzacţia de vânzare a participaţiei FP în Enegie Romania, conform unui raport al emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Fondul deja semnase acordul de vânzarea a deţinerii de 12% în Engie către acţionarul majoritar GDF International, pentru suma de 432,6 milioane lei.

De asemenea, acţionarii FP au aprobat programul de răscumpărare a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau Certificate Globale de Depozit listate la Londra), echivalentul a aproape 18% din capitalul Fondului, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi un leu pentru titlurile de la BVB.

În schimb, propunerea vânzării tuturor sau a unor părţi din participaţiile FP în companiile Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro, în anumite condiţii, a fost respinsă de acţionarii fondului.

Conform unor surse din piaţă, săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai fondurilor de pensii pentru a-i convinge să voteze împotriva punctelor de pe ordinea de zi a adunării propuse de administratorul FP, Franklin Templeton.

Ministerul Finanţelor deţine 10,42% din drepturile de vot ale FP, conform raportărilor de la BVB, în vreme ce la finele lunii decembrie a anului trecut, deţinerile fondurilor de pensii Pilon II echivalau cu 28,5% din drepturile de vot exercitabile ale Fondului. Rezultatele adunării acţionarilor de astăzi arată că unele fonduri de pensii au votat pentru realizarea tranzacţiei cu Engie şi a programului de răscumpărare de acţiuni proprii.

În 26 martie, acţionarilor Fondului li se va supune la vot aprobarea Contractului de Administrare cu Franklin Templeton, pentru încă un an, respectiv pentru perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025.

Sub manadatul Franklin Templeton şi cu susţinerea Ministerului Energiei, Fondul Proprietatea a realizat listarea Hidroelectrica, în urma celei mai mari oferte publice din istoria Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. maceeeeel :)

    E clar, s-a batut palma. Se vinde Engie acum, se face rascumpararea, ies usor-usor fondurile de pensii si apoi pleaca si Franklin Templeton.

    FP ramane, formal, un fond de investitii listat la bursa, va avea un administrator care, formal, indeplineste toate criteriile. Informal insa, FP dispare ca actionar minoritar "activist" si ramane un actionar minoritar pasiv, care nu va mai ridica niciodata probleme. Practic, o marioneta a statului, ca statul sa aiba liniste deplina in toate acele companii in care nu si-a dorit niciodata FP ca actionar "activist".

    Eu am iesit de pe FP dupa dividendele de la Hidro, iar ce am luat cu banii aia a crescut mai mult decat daca stateam pe FP. Daca nu o faceam atunci, as fi facut-o acum. FP va deveni un fel de SIF, nu cred ca va da nici dividende, practic nu se justifica sub nici o forma sa mai ai actiuni acolo.  

    1. Da. Voi ieși și eu după răscumpărarea de anul acesta.

      Așa o fi, nu zic. Eu am intrat ca newie în iulie, doar pe fp. Dividendul l-am investit tot în fp. Tanda pe manda, din iulie până în decembrie, de fapt până acum, că din decembrie totul a fost liniar, am peste 40%. Deci, dacă se va întâmpla un scenariu pesimist, cum propui tu, am de unde să suport corecții. Dar rămân, nu de-al dracului, că-s banii familiei mele, rămân pentru că așa am socotit și studiat. Dar da, sper ca papagalul ăla să fie primul remaniat!

      Piata din Romania te poate surprinde cu multe chestii, care iti dau peste cap socotelile si studiile. Nu zic ca asa va fi si la tine, dar as sta un pic in alerta.

      Vor face la fel ca si cu SIF-urile.

    Și banii de pe Engie se vor duce tot către acționari.

    1. sa zicem 20% din ei... restul 80% catre Pilonul 2 si 3... cu noile lichiditati vor imprumuta statul cumparand titluri - anul asta deficit record va fi + an electoral, dechi cheltuiala fara nici un gram de prudenta

      Și piloanele tot acționari sunt.

    Sunt convins că dc stă F.TEMPLENTON acționari vor beneficia de dividende și răscumpărării. Ministerul finanțelor este cel mai lacom, vrea să pună mâna pe acest fond, dar nu le va ieși o va lua în barbă urât. F.Templenton aratăti valoarea în fața MF

    1. Explica-ne putin de ce crezi tu ca nu pleaca Franklin Templeton. Jocurile par facute in directia asta, vor avea prelungiri de cate un an (si nu prea multe), fondurile de pensii vor face jocul statului ca sa nu fie desfiintate si managerii de acolo sa nu-si piarda locurile de munca caldute.

      Pt.a ieși președinte (gaura de la covrig)trebuie să ia aprobare de la......(ai ghicit).Ministrul finanțelor este ultima suflare, nu veți mai auzi de el ( să fie pus Intr o funcție publică) datorită respingeri de azi de a nu vota PRO CU AMERICANII . Poate nu știu și mi spune ce a făcut bun acest ministru. Mulțumesc și o seară excelentă!

      Managerii fondurilor piloane sunt angajatii companiilor private care administrează fondurile. Deci nu depind de ministrul finanțelor, decât dacă se găsește vreunul care să facă pe vătaful și să taie contribuțiile pe vreun pilon. În 2 luni, își caută de lucru, altă sinecură.

      Daca nu era F.TEMPLENTON, nu mai vedea nimeni niciun ban.

    Toata lumea sa stea pana se vinde Engie si se face rascumpararea...iar dupa prabusirea actiunilor FP vin ceilati baieti, cu doi ochi albastri, si cumpara masiv tot ce se va vinde pe piata...pentru ca asa-i in tenis.

    1. Da, dar nici nu mai creste. Ca baietii aia nu cumpara ca sa se imbogateasca, ci ca asa au primit ordin.

      Asta-i planul. In plus, FP nu va mai deranja consiliile de administratie.

      Caracatita mafiota. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb