• "Mandatul de investiţii al FP ar trebui să se axeze în principal pe continuarea investiţiilor în entităţi naţionale" - este unul dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească administratorul, supus votului acţionarilor
Acţionarii Fondul Proprietatea (FP) sunt convocaţi, în data de 27 septembrie, la o adunare ordinară şi una extraordinară, unde se va vota prelungirea mandatului Franklin Templeton cu un an, din aprilie 2025 până în martie 2026, sau alegerea unui nou administrator, pentru o perioadă de doi ani, conform unui raport publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În luna martie a acestui an, acţionarii au aprobat contractul de administrare dintre FP şi Franklin Templeton pentru o durată de un an, până în martie 2025, dar cu modificarea comisionului de bază al administratorului la 1,35%, conform solicitării Ministerului Finanţelor.
Pe de altă parte, Finanţele mai ceruseră ca strategia aplicabilă fondului în perioada de mandat 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025 să cuprindă "conservarea portofoliului actual administrat de Franklin Templeton", dar punctul nu a fost aprobat de acţionarii FP. Nici bugetul pentru acest an al Fondului Proprietatea nu a primit undă verde din partea acţionarilor.
Conform convocatorului adunării din data de 27 septembrie, acţionarii trebuie să aprobe o serie criterii pe care trebuie să le îndeplinească administratorul Fondului, întocmite în urma consultanţei primite de Comitetul Reprezentanţilor de la Numis Securities Limited, membră a Deutsche Bank Group. Criteriile fac referire şi la mandatul de investiţii al FP, care "ar trebui să se axeze în principal pe continuarea investiţiilor în entităţi naţionale, inclusiv întreprinderi de stat, şi care poate implica investiţii directe sau indirecte suplimentare în entităţi nelistate".
Tot la finele lunii septembrie, acţionarii fondului vor mai avea pe masă numirea pentru o perioadă de trei ani a doi membri ai Comitetului Reprezentanţilor al FP, ca urmare a expirării mandatului lui Nicholas Paris în data de 6 aprilie 2024 şi a demisiei lui Martin Bernstein, ce a devenit efectivă la data de 12 iulie 2024.
Un alt punct de pe ordinea de zi se referă la aprobarea bugetului revizuit la fondului pentru acest an.
Importanţa FP la Bursa de Valori Bucureşti s-a diminuat considerabil după vânzarea participaţiei la Hidroelectrica, în vara anului trecut, astfel încât fondurile de pensii private obligatorii şi-au diminuat deţinerile în FP. În primele şase luni ale acestui an, patru din cele şapte fonduri Pion II respectiv Aripi, Metropolitan Life, cel administrat de BCR Pensii şi cel adminstrat de NN Pensii, au vândut acţiuni FP, fără ca vreunul dintre celelalte fonduri să îşi sporească investiţia în societate. Astfel, deţinerea Pilon II în prima jumătate a anului în FP a scăzut de la 17,92% în decembrie anul trecut la 14,12% în iunie 2024.
Cele mai importante deţineri ale Fondului Proprietatea sunt pachetul de 20% din Aeroporturi Bucureşti, pachetul de 20% din Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi pachetul de 49% din Salrom.
Evaluarea bursieră a FP se ridică la circa 2,25 miliarde de lei.