Acţionarii privaţi al Transelectrica vor putea subscrie la majorarea de capital care va fi derulată pentru vânzarea unui pachet de 12% din acţiuni pe bursă până la finalul anului, iar statul va renunţa la dreptul de preferinţă, potrivit unui proiect de HG întocmit de Ministerul Economiei.
Transelectrica ar urma să îşi majoreze capitalul social în acest an cu minim 12% prin emiterea de noi acţiuni în paralel cu oferta prin care statul va ceda pe bursă un pachet de 15% din titlurile companiei. La finalul celor două oferte participaţia statului va fi de 52,4%, faţă de 73,69% cât este în prezent.
"Noul proiect de scrisoare de intenţie aferentă Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Interanţional prevede în legatură cu Transelectrica atât vânzare de acţiuni de 15% prin ofertă publică de vânzare, cât şi majorare de capital social prin ofertă publică primară, termenul prevăzut pentru finalizarea acestor acţiuni fiind sfârşitul anului 2011, fapt care conduce la necesitatea derulării în paralel a celor două procese pentru încadrarea în temenul de finalizare prevăzut", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, citată de Mediafax.
Ambele oferte de vânzare vor fi asistate de acelaşi intermediar.
După decizia AGA de majorare a capitalului cu 12%, Ministerul Economiei va renunţa la dreptul de preferinţă privind subscrierea acţiunilor nou-emise.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a transmis, luni dimineaţă, un comunicat prin care solicita clarificări cu privire la intenţia Trans-electrica de a vinde pe bursă acţiuni rezultate dintr-o majorare de capital. Reprezentanţii investitorilor au atras, totodată, atenţia că Transelectrica trebuie să emită titluri suplimentare care să fie acordate actualilor acţionari pentru a-şi păstra participaţiile.
Preţul la care vor fi vândute acţiunile va fi stabilit prin hotărâre de guvern, ulterior selectării intermediarului, la fel ca în cazul operaţiunii de la OMV Petrom (SNP).