Acţionarii Transelectrica au drept de preferinţă pentru titlurile nou emise

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2007

Acţionarii existenţi ai Transelectrica pot subscrie cu prioritate, timp de 30 de zile, pentru acţiunile emise pentru majorarea capitalului social al companiei, potrivit unei decizii a Adunării Generale Extraordinare a Transelectrica.Potrivit deciziei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), întrunite ieri într-o şedinţă extraordinară, acţiunile emise pentru majorarea capitalului social vor fi oferite spre subscriere în primul rând acţionarilor existenţi, proporţional cu numărul de acţiuni pe care le posedă.

Pentru exercitarea dreptului de preferinţă se acordă un termen de 30 de zile, calculat de la data la care va fi publicată în Monitorul Oficial hotărârea adunării generale extraordinare.

Totodată, în şedinţa ordinară a AGA, care a avut loc tot ieri, acţionarii au avizat propunerea de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli aferent anului 2007 al Transelectrica, urmând ca această propunere să fie supusă spre aprobare Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Astfel, conducerea Transelectrica propune acţionarilor o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, în sensul creşterii cu 7,14% a profitului brut până la 75 milioane lei (22,6 milioane euro). Iniţial, acţionarii au aprobat un buget de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru 2007 în care era prevăzut un profit brut de 70 milioane lei. În noua formă a BVC pe 2007, compania estimează venituri totale de 2,574 miliarde lei (775,4 milioane euro), cu 2,14% mai mari decât în forma iniţială (2,52 miliarde lei), şi cheltuieli totale de 2,499 miliarde lei (752,8 milioane euro), cu 2% mai mari decât în prima variantă a BVC (2,45 miliarde lei).

De asemenea, în şedinţa ordinară, acţionarii au aprobat strategia de restructurare şi privatizare a filialelor Icemenerg Service, Icemenerg şi Formenerg, pentru iniţierea unei Hotărâri de Guvern în acest sens.

La milocul lunii august, directorul Direcţiei Strategie, Cooperare Internaţională şi Piaţă de Capital din cadrul Transelectrica, Răzvan Purdilă, declara, pentru NewsIn, că procesul de privatizare a celor trei filiale Transelectrica scoase la vânzare, Icemenerg, Formenerg şi Icemenerg Service, va fi finalizat în prima parte a anului 2008, după aprobarea unei Hotărâri de Guvern şi reevaluarea activelor. "În prezent, suntem în proces de pregătire pentru redactarea unui proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens. Vrem ca întregul proces de privatizare să fie finalizat în primul semestru al anului viitor", a declarat, Purdilă.

Acesta a subliniat că nu se poate estima în prezent care vor fi câştigurile obţinute în urma vânzării celor trei filiale, întrucât reevaluarea activelor acestora va fi posibilă numai după aprobarea Hotărârii de Guvern. "Suma finală depinde de ofertele angajante depuse de potenţialii investitori, dar şi de negocierile pe care le vom purta cu ei", a precizat Purdilă.

Potrivit oficialului Transelectrica, filiala cea mai profitabilă este Icemenerg.

În prezent, Transelectrica are şase filiale: OPCOM, Smart, Icemenerg, Formenerg, Icemenerg Service şi Teletrans.

OPCOM este operatorul pieţei de energie electrică, Smart asigură servicii de mentenanţă şi reparaţii la reţea, iar Icemenerg se ocupă de cercetarea ştiinţifică şi ingineria tehnologică şi oferă asistenţă tehnică. Formenerg are ca obiect de activitate instruirea personalului din sistemul energetic, Icemenerg Service prestează servicii în domeniul producerii de aparate pentru distribuţia şi comanda energiei electrice, în timp ce Teletrans este filiala care are ca princial obiect de activitate asigurarea serviciilor de comunicaţii şi IT pentru administrarea reţelelor electrice de transport.

Compania Transelectrica (TEL), listată la Bursa de Valori Bucureşti a afişat un profit net în trimestrul al doilea de 12,15 milioane lei (3,8 milioane euro), în scădere cu 26,71% faţă de intervalul similar din 2006. În trimestrul al doilea din 2006, Transelectrica a obţinut un profit net de 16,58 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei în trimestrul al doilea a fost de 507,06 milioane lei (161,79 milioane euro), cu 36,32% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut când Transelectrica a afişat o cifră de afaceri de 796,29 milioane lei.

Capitalul social al companiei este de aproximativ 733 milioane de lei, divizat în aproximativ 73,3 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 10 lei. Statul deţine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind deţinut de Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb