Acţionarul majoritar al Transgaz propune o distribuţie marginal mai mică de dividende

M.G.
Piaţa de Capital / 5 aprilie 2022

Acţionarul majoritar al Transgaz propune o distribuţie marginal mai mică de dividende

Conducerea companiei ceruse anterior să distribuie doar 50% din profit ca dividende

Secretariatul General al Guvernului (SGG), acţionarul majoritar al Transgaz, a solicitat astăzi, 5 aprilie, completarea ordinii de zi a AGA din 28 aprilie cu un punct privitor la o distribuţie de dividende cu circa 9,1 milioane de lei mai mică faţă de propunerea Consiliului de Administraţie, transmisă Bursei şi investitorilor în 22 martie.

Astfel, dividendul alternativ propus de SGG pentru distribuţie este de 14,82 lei/acţiune, uşor mai mic faţă de 15,61 lei/acţiune propus de conducerea companiei controlate de statul român. Distribuţia unitară de 14,82 lei înseamnă o distribuţie totală de circa 174,5 milioane de lei, faţă de 183,8 milioane de lei în cazul unei distribuţii unitare de 15,61 lei.

Anul trecut, Transgaz a marcat un profit de 186,9 milioane de lei.

Plata dividendului este prevăzută a fi făcută în 14 iulie, dacă AGA va vota vreunul dintre cele două puncte privind distribuţia profitului către acţionari.

În 22 martie, boardul companiei menţiona într-un raport că propunerea de dividend a fost făcută în baza Ordonanţei prin care se cere repartizarea a cel puţin 90% din profit sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome ori sub formă de dividende în cazul societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat.

Anterior, conducerea companiei solicitase autorităţilor susţinerea activităţii investiţionale a Transgaz prin întreprinderea demersurilor de iniţiere a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea repartizării sub formă de dividende pentru anul financiar 2021 a unei cote de 50% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit. Deoarece la momentul convocării acţionarilor nu exista o Hotărâre de Guvern în acest sens, propunerea s-a făcut conform Ordonanţei prin care se cere repartizarea a 90% din profit, conform convocatorului.

Statul, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,51% din transportatorul naţionale de gaze, a cărui valoare bursieră este de circa 2,54 miliarde de lei.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb