De la începutul acestei săptămîni, volatilitatea cursului titlurilor SNP "Petrom" a fost ridicată, acesta înregistrînd fie creşteri de peste 7%, fie scăderi de 6% de la o zi la alta.
Pe fondul unei reaşezări de preţuri la nivelul întregii pieţe, în cadrul şedinţei de luni, acţiunile SNP "Petrom" , care pînă nu demult era una din vedetele bursei, pare a-şi reintra în rol, se precizează într-un studiu întocmit de analistul "Active International", Laurenţiu Roşoiu.
Actorii pieţei de capital apreciază evoluţia de luni ca fiind una "ciudată", întrucît în cadrul şedinţei bursiere de ieri, cotaţia a pierdut ceea ce cîştigase cu o zi înainte. La sfîrşitul şedinţei de luni, chiar în ultimele secunde, pe fondul unui ordin care a reuşit să "culeagă din piaţă" uşor peste 800.000 de acţiuni SNP pare a da semne de revenire, după căderea accentuată din data de 31 octombrie, cînd a atins minimul de 0,391 RON/acţiune. Nu a fost confirmată nici o tendinţă a acţiunilor SNP în urma evoluţiilor din această săptămînă.
Analistul "Active International" explică că atingerea nivelului de 0,45 RON, ne poate da o idee privind primul prag de rezistenţă ce poate fi întîlnit la o eventuală întoarcere a trendului. Acţiunea SNP poate trezi interesul investitorilor în acest moment şi prin prisma rezultatelor financiare la 9 luni, rezultate ce urmează a fi făcute publice în data de 22 noiembrie şi prin prisma potenţialului dovedit de-a lungul timpului, fără a pierde însă din vedere politicile de dezvoltare a activităţii acestuia pe termen lung, sub managementul OMV, opinează Laurenţiu Roşoiu.
Prin urmare, pentru perioada următoare SNP trebuie urmărit cu atenţie pentru a identifica "soliditatea" şi "puterea" revenirii. Analistul "Active International" mai susţine: "În acest moment consider că prezintă mai puţină relevanţă atingerea nivelului de 0,45 RON, cît nivelul la care se va opri "corecţia" acestei creşteri bruşte".
Valentin Ionescu, director de tranzacţionare al "Euro Invest Vision", ne-a declarat: "În cursul şedinţei de ieri au existat vîn-zători mulţi în piaţă, fapt care a condus la o depreciere a cotaţiilor". Probabil, la începutul acestei săptămîni, investitorul care a cumpărat a trezit interesul vînzătorilor care au acţionat la rîndul lor în cursul zilei de ieri. În piaţă au existat, marţi, vînzători masivi de acţiuni. De asemenea, brokerii menţionează că la finalul sesiunii bursiere de ieri existau circa 20 de milioane de acţiuni rămase la vînzare.
Pentru a putea vorbi de o inversare de trend, este important ca respectiva corecţie, care va urma fără îndoială, să reaşeze şi să consolideze cursul pe un nivel superior celui de 0,42 RON/acţiune şi să fie însoţită de o consolidare a nivelului cererii ca volum, număr de ordine, şi număr de investitori.
În raportul "Active International" referitor la evoluţia acţiunilor SNP este subliniat faptul că în lipsa consolidării preţului peste nivelul amintit, şi fără o consolidare semnificativă a ordinelor pe cumpărare, există în continuare riscul ca pragul suport de 0,4-0,41 RON, să cedeze sub presiunea vînzătorilor.
Tendinţa de revenire a cotaţiei din ultima săptămînă, poate fi considerată la o adică şi ca o încercare din partea res-pectivilor vînzători de a atrage mai mulţi investitori în cumpărare, în încercarea de a descărca mai multe acţiuni la acest nivel de preţ, menţionează surse din piaţă.
În prima parte a zilei de ieri, cotaţia titlurilor SNP a scăzut pînă la nivelul de 0,4250 RON/acţiune. Spre finalul şedinţei, preţul a scăzut ină la 0,42 RON/acţiune. Preţul la finalul zilei a fost de 0,4220 RON/acţiune. Volumul tranzacţionat a depăşit 12 milioane de acţiuni, în sumă de 3,5 milioane de RON.