După ce în aproape întreaga şedinţă de tranzacţionare de vineri, cotaţia Fondul Proprietatea (simbol FP) a fost în scădere, preţul acţiunilor ajungând să coboare chiar şi la 0,67 lei/unitate, titlurile au reuşit să revină în urcare, încheind ziua la 0,681 lei/unitate. În prima jumătate a lunii august, acţiunile FP depăşeau pragul psihologic de 0,7 lei/unitate şi atingeau un maxim istoric de 0,708 lei/titlu.
Pe parcursul şedinţelor de săptămâna trecută, cotaţia FP a început să scadă succesiv, lucru pe care Marcel Murgoci, director de operaţiuni la Estinvest, l-a pus pe seama contextului incert la nivel internaţional privind un posibil viitor război în Siria. Domnia sa ne-a declarat: "Cotaţia FP, ca şi a celorlalţi emitenţi cotaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a suferit de pe urma crizei politice din Siria. Faptul că marile puteri anunţau o posibilă intervenţie militară în Siria a condus la o scădere destul de considerabilă a indicilor bursieri din întreaga lume. Asfel că preţul acţiunilor FP a coborât şi el, ca efect al scăderilor din pieţele externe, în ciuda existenţei unui program de răscumpărare a propriilor acţiuni. Este posibil ca, în aceste zile, şi având în vedere lichiditatea, emitentul să-şi fi mai temperat elanul din cumpărarea de acţiuni. Mă aştept ca, în următoarele zile, odată cu apariţia mai energică în piaţă a unor cumpărători, acţiunile FP să cunoască o uşoară revenire. Bineînţeles, dacă evenimentele externe nu vor cunoaşte o situaţie dramatică".
Pe lângă factorii externi, scăderea preţului acţiunilor FP a mai fost determinată şi de apariţia anunţului de la City of London privind reducerea participaţiei la FP sub 5%, de la 9,43% în septembrie 2012, ne-a precizat analistul Maxim Moldovan de la Prime Transaction.
Domnia sa ne-a declarat: "Scăderea acţiunilor Fondul Proprietatea sub pragul psihologic de 0,7 lei/acţiune a fost declanşată de factori externi - eventuala intervenţie militară în Siria, plafonul datoriei din SUA, deprecierea accelerată a monedelor emergente, reducerea programului de stimulare monetară de către Rezervă Federală - şi accentuată de apariţia anunţului de la City of London privind reducerea participaţiei la FP sub 5% de la 9,43% în septembrie 2012. În contextul de piaţă actual, marcat de o volatilitate puternică pe pieţele internaţionale, scăderea deţinerii unui acţionar semnificativ al FP a provocat marcări de profit ale investitorilor, ducând preţul chiar până la 0,67 lei/acţiune în şedinţa de astăzi (n.r. vineri). Realizarea ofertelor publice de la Nuclearelectrica şi Romgaz, care vor majora ponderea acţiunilor listate la 51% din activul net, precum şi progamul de răscumpărări de acţiuni proprii, efectuat în proporţie de 24% la momentul actual, vor fi principalii catalizatori pentru revenirea titlurilor FP spre nivelul de 0,7 lei/acţiune".
• Gabriel Aldea: "Încheierea cu succes a ofertei Nuclearelectrica poate cântări foarte greu în decizia investitorilor de a reintra la cumpărare pe acţiunile FP"
Corecţia suferită de acţiunile Fondul Proprietatea este una normală şi era de aşteptat să survină, după ce au reuşit să atingă maximul istoric, potrivit lui Gabriel Aldea, director general adjunct la Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "Din punct de vedere tehnic, corecţia suferită în ultimele şedinţe de acţiunile FP este una normală, având în vedere aprecierea puternică din ultimele două luni. Faptul că ea survine după ce acţiunile au atins un maxim istoric era, de asemenea, de aşteptat, de obicei cotaţia având tendinţa de a retesta maximumul anterior. Momentul în care această corecţie a apărut coincide cu scăderile resimţite şi pe pieţele externe, iar acest lucru poate fi explicat de către ponderea mare în acţionariatul FP a investitorilor străini, care manifestă pe piaţa locală un comportament similar cu cel de pe pieţele externe. O revenire pe creştere, peste nivelul psihologic de 0,7 lei/acţiune, poate fi susţinută, în principal, de o inversare a evoluţiei descendente din ultimele 2-3 săptămâni a pieţelor externe. În acelaşi timp, însă, încheierea cu succes a ofertei Nuclearelectrica, anunţată pentru prima parte a lunii septembrie, poate cântări foarte greu în decizia investitorilor de a reintra la cumpărare pe acţiunile FP".
În şedinţa de tranzacţionare de vineri au fost realizate 230 de tranzacţii cu 8,6 milioane acţiuni FP, în valoare de 5,83 milioane lei. Din acestea, niciuna nu a fost tranzacţie de tip Deal. Pe 14 august, titlurile FP au stabilit, după prima oră de tranzacţionare, un maxim istoric de 0,708 lei/titlu.