Acţiunile producătorilor de medicamente au devenit interesante pentru investitori

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 ianuarie 2004

Cursurile acţiunilor societăţilor din industria medicamentelor au înregistrat în acest an creşteri semnificative. În şedin-ţa de ieri, cotaţia acţiunilor "Antibiotice" a ajuns la 2.350 lei/ acţiune, înregistrînd o apreciere cu 4,5% în 2004. Mai pronun-ţată a fost majorarea preţului titlurilor "Sicomed" Bucureşti. În numai trei şedinţe, cotaţia a crescut cu 13,5%, ultima tranzacţie fiind ieri încheiată la 4.200 lei/acţiune. Ieri a fost înregistrat un nou maxim istoric pentru acţiunile "Sicomed", adică de 4.250 lei/acţiune.

Un posibil motiv al creşterii preţurilor pentru acţiunile din industria farmaceutică ar fi tendinţa generală de creştere a Bursei. Unii brokeri susţin că interesul investitorilor pentru acţiunile celor două societăţi nu ar fi determinat de speranţa unor dividende atractive. Deşi "Antibiotice" a acordat dividende în fiecare an, acestea au avut o valoare redusă (201,4 lei/ ac-ţiune în 2000 şi 61,2 lei/acţiune în 2001). La sfîrşitul lunii septembrie 2003, acţionarii "Antibiotice" au decis ca societatea să nu mai acorde dividende (aprobat la 84 lei/acţiune), suma fiind utilizată pentru finanţarea investiţiei într-o linie de producţie a injectabilelor. Totodată, acţionarii "Sicomed" au decis ca, în ultimii trei ani, profitul obţinut să fie reţinut la dispoziţia societăţii ca sursă de finanţare proprie a inves-tiţiilor.

Dacă preţul acţiunilor "Sicomed" a înregistrat o creştere încă din decembrie 2003, cotaţia acţiunilor "Antibiotice" a început să se aprecieze de la începutul anului curent. Un posibil motiv atît a creşterii cursului, cît şi al lichidităţii ar fi aprobarea majorării capitalului social al producătorului ieşean de medicamente cu valoarea investiţiei decise în septembrie 2003.

Ioan Nani, directorul general al "Antibiotice", ne-a declarat că interesul ridicat pentru acţiunile societăţii se datorează consolidării atît a poziţiei companiei pe piaţă, cît şi a rezultatelor financiare obţinute. Domnul Nani a precizat că profitul brut preliminat pentru primele 11 luni ale anului 2003 s-a cifrat la 175 miliarde de lei, în creştere faţă de cel din perioada similară a lui 2002 (aproximativ 135 de miliarde de lei). Vînzările societăţii au cunoscut o îmbunătăţire, directorul general al "Antibiotice" susţinînd că valoarea estimată pentru 2003 s-a ridicat la 36,5 milioane de dolari. În ceea ce priveşte o estimare a dividendelor, domnul Nani ne-a declarat că este prematură o asemenea discuţie, avînd în vedere că ar trebui încheiat bilanţul pentru anul 2003 şi consultaţi acţionarii societăţii.

Alin Brendea, director de opera-ţiuni la "Prime Transaction", susţine că există fon-duri mai multe pe pia-ţa de capital, fapt ce explică creşterea generalizată a cotaţiilor acţiunilor încă din prima şedinţă bursieră a anului 2004. El consideră că investitorii au urmărit în primul rînd acţiunile societăţilor din domeniul financiar, care au acordat constant dividende atractive, întrucît acestea pot aduce cîştiguri pe termen scurt.

După creşterea preţului acestora cu 10%, investitorii s-au orientat către restul acţiunilor lichide, cu rezultate financiare bune, printre acestea fiind şi titlurile "Antibiotice" şi "Sicomed".

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" este de părere că majorarea pre-ţului ac-ţiunilor socie-tăţilor din indus-tria medicamentelor se bazează în primul rînd pe redu-cerea TVA la medi-camente de la 19% la 9%. În opinia sa, primul efect ar fi diminuarea preţurilor practicate la medicamente şi implicit creş-terea comenzilor adresate producătorilor, făcînd posibilă o îm-bunătăţire a rezultatelor financiare. Domnul Murgoci este de părere că efectele reducerii TVA au influenţat în primul rînd cotaţia acţiunilor "Antibiotice", întrucît preţul titlurilor "Sicomed" s-a înscris pe un trend de creştere încă din decembrie 2003.

Pe de altă parte, sectorul farmaceutic este interesant pentru investitori, întrucît piaţa medicamentelor a înregistrat o îmbunătăţire în ultimii ani, în ciuda problemelor blocajului finan-ciar, a fost de părere dom-nul Murgoci. Domnia sa nu exclude ca rezultatele financiare pe care cele două companii le vor raporta pentru 2003 să fie peste cele din 2002, ceea ce ar determina un interes în creştere pentru titlurile acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb