Demult nu am mai asistat la asemenea situaţie: acţiunile SIF au fost la mare căutare ieri, în timp ce au existat titluri cu care s-a făcut numai cîte o tranzacţie, poate două...
Peste jumătate din rulajul total perfectat ieri la Bursă s-a efectuat cu acţiunile SIF, acestea înregis-trînd creşteri susţinute pe fondul ordinelor masive de cumpărare plasate în piaţă. Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF, a atins un nou maxim istoric depăşind 46.350 de puncte, după ce săptămîna trecută a înregistrat trei maxime consecutive. Indicele BET-FI a crescut cu 168,41% de la începutul anului şi pînă în prezent.
Brokerii pun ajustările din ultima săptămînă pe fondul apropierii finalizării privatizării BCR şi stabilirii preţului care va conta enorm în calculul activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare.
Cu toate că aprecierea cotaţiilor SIF este destul de mare, actorii pieţei consideră că titlurile încă au potenţial ridicat de creştere. Cristian Tudorescu, analist al "Vanguard", ne-a declarat: "Ritmul de creştere a celor mai lichide titluri a fost foarte alert şi pe un volum valoric mare. Media tranzacţiilor din ultimele zile este în intervalul 15-20 de milioane de euro, iar piaţa noas-tră a arătat că în actuala structură de emitenţi nu poate susţine pe termen mediu o astfel de lichiditate". Domnia sa consideră că este important ca argumentul randamentului istoric bun al uneia sau alteia dintre acţiuni să conteze cel mai puţin în decizia de cumpărare, pentru a nu se reintra într-o spirală nesustenabilă. De asemenea, analistul "Vanguard" apreciază că o mai mare atenţie ar trebui acordată raportării preţului la rezultatele financiare ale emitenţilor.
Brokerii ne-au precizat că nu există vînzători pentru aceste acţiuni în piaţă. Cel mai tranzacţionat a fost ieri SIF3 "Transilvania", cu o valoare tranzacţionată de 10,4 milioane de RON. Preţul a atins un maxim de 2,2 RON/acţiune, închizînd ziua la 2,12 RON/titlu.
Alin Brendea, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", ne-a declarat: "Volumele la cumpărare au fost mari în piaţă şi se pare că noul proiect de Cod Fis-cal a contribuit la ascensiunea pieţei. În medie, cotaţiile SIF s-au apreciat cu 3-4% în ultimele sesiuni bursiere". Creşteri de preţ au fost resimţite ieri şi în sectorul petrolier, nu doar în cel al băncilor şi al societăţilor de investiţii financiare.