Acţiunile SIF doboară noi recorduri

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2005

Demult nu am mai asistat la asemenea situaţie: acţiunile SIF au fost la mare căutare ieri, în timp ce au existat titluri cu care s-a făcut numai cîte o tranzacţie, poate două...

Peste jumătate din rulajul total perfectat ieri la Bursă s-a efectuat cu acţiunile SIF, acestea înregis-trînd creşteri susţinute pe fondul ordinelor masive de cumpărare plasate în piaţă. Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF, a atins un nou maxim istoric depăşind 46.350 de puncte, după ce săptămîna trecută a înregistrat trei maxime consecutive. Indicele BET-FI a crescut cu 168,41% de la începutul anului şi pînă în prezent.

Brokerii pun ajustările din ultima săptămînă pe fondul apropierii finalizării privatizării BCR şi stabilirii preţului care va conta enorm în calculul activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare.

Cu toate că aprecierea cotaţiilor SIF este destul de mare, actorii pieţei consideră că titlurile încă au potenţial ridicat de creştere. Cristian Tudorescu, analist al "Vanguard", ne-a declarat: "Ritmul de creştere a celor mai lichide titluri a fost foarte alert şi pe un volum valoric mare. Media tranzacţiilor din ultimele zile este în intervalul 15-20 de milioane de euro, iar piaţa noas-tră a arătat că în actuala structură de emitenţi nu poate susţine pe termen mediu o astfel de lichiditate". Domnia sa consideră că este important ca argumentul randamentului istoric bun al uneia sau alteia dintre acţiuni să conteze cel mai puţin în decizia de cumpărare, pentru a nu se reintra într-o spirală nesustenabilă. De asemenea, analistul "Vanguard" apreciază că o mai mare atenţie ar trebui acordată raportării preţului la rezultatele financiare ale emitenţilor.

Brokerii ne-au precizat că nu există vînzători pentru aceste acţiuni în piaţă. Cel mai tranzacţionat a fost ieri SIF3 "Transilvania", cu o valoare tranzacţionată de 10,4 milioane de RON. Preţul a atins un maxim de 2,2 RON/acţiune, închizînd ziua la 2,12 RON/titlu.

Alin Brendea, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", ne-a declarat: "Volumele la cumpărare au fost mari în piaţă şi se pare că noul proiect de Cod Fis-cal a contribuit la ascensiunea pieţei. În medie, cotaţiile SIF s-au apreciat cu 3-4% în ultimele sesiuni bursiere". Creşteri de preţ au fost resimţite ieri şi în sectorul petrolier, nu doar în cel al băncilor şi al societăţilor de investiţii financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb