Virgil Zahan, director general al Goldring, a spus, ieri, că se află în discuţii cu câteva companii în vederea listării la Bursa de Valori Bucureşti şi, probabil, până la sfârşitul anului, societatea pe care o reprezintă va mai aduce o companie la cotă. De asemenea, Virgil Zahan a adăugat că domeniul de activitate al noului emitent ce va fi listat este asemănător cu cel al Transilvania Broker (TBK), dar de dimensiuni mai mici faţă de brokerul de asigurare, astfel încă, va fi lansat pe AeRO.
Acţiunile Transilvania Broker (TBK) au intrat, începând de ieri, la tranzacţionare în cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce, săptămâna trecută, oferta de vânzare a fost închisă după doar o zi şi jumătate, când s-a atins un grad de subscriere de peste 270%.
Preţul final al ofertei publice iniţiale secundare pentru cele 625.000 de acţiuni ale companiei scoase la vânzare, reprezentând 25% din societate, a fost de 15,5 lei/acţiune, maximul intervalului din ofertă, însă investitorilor li s-a aplicat discountul de 7% aferent primelor două zile de subscrieri, astfel încât aceştia au cumpărat la 14,415 lei/acţiune.
Ieri, preţul de deschidere pentru titlurile TBK a fost de 14,6 lei/unitate, acesta reprezentând totodată şi preţul maxim atins pe parcursul şedinţei, peste cel la care s-a încheiat oferta, cotaţia TBK închizând la 14,4 lei/acţiune, în timp ce preţul minim a fost de 14,2 lei/titlu.
În acelaşi timp, volumul consemnat a fost de 44.646 de acţiuni, în valoare de 640.994 lei.
Prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri, Mircea Ursache, Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a subliniat că, în contextul absenţei listărilor companiilor de stat, s-a deschis apetitul emitenţilor privaţi pentru piaţa de capital.
Mircea Ursache a declarat: "Ne aşteaptă un an cu mari provocări, 2018, pentru că s-a deschis apetitul companiilor private pe fondul absenţei listărilor companiilor de stat, determinate din raţiuni pe care nu le pot comenta ale principalului acţionar al acestor companii. Mesajul pe care companiile private îl transmit astăzi este acela de transparenţă, guvernanţă corporativă, ordine în raportări şi atunci «haideţi pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti».
De asemenea, domnul Ursache a precizat că anul 2018 va însemna şi continuarea procesului de integrare europeană în piaţa de capital.
În cadrul aceluiaşi eveniment, Virgil Zahan, director general al Goldring, intermediarul ofertei, a punctat că, din cei 634 de noi acţionari pe care i-a primit brokerul de asigurare odată cu oferta de vânzare a unei părţi din societate, circa 150 sunt persoane care nu au mai deţinut până acum acţiuni la societăţi cotate la bursă.
• Gabriel Login: "Transilvania Broker de Asigurare ţinteşte prima poziţie în clasamentul sectorului de piaţă pe care activează"
Pe de altă parte, Gabriel Login, acţionarul majoritar al companiei, a subliniat că TBK va urma o strategie de expansiune, ţintind prima poziţie în clasamentul sectorului de piaţă pe care activează.
Domnul Login a declarat: "Această zi sintetizează munca noastră de 11 ani şi, în acelaşi timp, este cu siguranţă un nou început atât pentru noi, cât şi pentru piaţa de brokeraj (n.r. de asigurări) din România deoarece, după cum ştiţi, suntem primul broker care îndrăzneşte să facă acest pas, de a se lista pe Bursa de Valori Bucureşti".
De asemenea, domnul Login a ţinut să precizeze că, în scurt timp, compania pe care o reprezintă va ocupa prima poziţie în clasamentul brokerilor de asigurări din România, adăugând: "Există oportunităţi de preluare în piaţă şi nu vom rata niciuna dintre ele".
În anul 2016, TBK se situa pe locul al treilea în clasamentul brokerilor de asigurare, cu o valoare a primelor intermediate de 360,17 milioane de lei, pe primele două poziţii situându-se Safety Broker de Asigurare, cu o valoare a primelor de 477,77 milioane de lei şi Marsh-Broker de Asigurare cu prime intermediate în valoare de 390,43 milioane de lei, conform prospectului ofertei.
Cota de piaţă a societăţii a crescut în ultimii trei ani, de la 3,92% în 2014, la 5,8% în 2016, în timp ce valoarea pe ansamblu a pieţei a urcat de la 7,82 miliarde de lei în 2014, la 9,39 miliarde de lei în anul 2016.
Profitul net pentru anul 2016 a fost de 3,05 milioane de lei, sub cel din 2015, de 3,26 milioane de lei, şi peste cel din 2014, de 1,34 milioane de lei.
În 2014 şi 2015, compania a distribuit, sub formă de dividend, 100%, respectiv 99,23%, din rezultatul obţinut.
1. pacaleala
(mesaj trimis de Mr. X în data de 03.11.2017, 07:27)
Gargara cu pretul de subscriere.
Toata lumea a primit la acelasi pret actiunile
Nu e vorba de niciun discount aici.
Asa ca cei mici au ramas captivi in primele 2 zile si institutionalii daca u vrut sa o faca nu ua facut-o, si ieri au dat preturi de kakao.
Lumea vandut in pierdere, daca punem si comisionyl SSIfului
2. fără titlu
(mesaj trimis de un actionar în data de 03.11.2017, 08:53)
Bravo ... faceti o treaba super!!! Fata de ceilalti brokeri,interesati doar de comisioanele noastre si eventual de obtinerea unui loc in CA al BVB, dvs. avetio alta abordare a fenomenului bursier (care naste invidie din neputinta colegilor dvs de breasla)
2.1. bravoooo (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de asa ceva în data de 03.11.2017, 10:33)
bravooo. Ati vandut fraierilor la discount de 7%, pe care nu il vor vedea niciodata. bravoo. oameni seriosi domle, si la mai mare. banuiesc ca sunteti patronul cascioarei de brokeraj? Nu zic ca nu e bine sa aducem companii pe bursa, dar va rog lasati mistocarelile astea cu discount si alte nebunii de fraierit micii investitori. Poate da Dzeu si merge compania, dar startul e cu siguranta prost.
3. Succes TBK!
(mesaj trimis de Paul în data de 03.11.2017, 15:59)
Nu se subscrie la un IPO doar pentru discount,trebuie sa crezi in afacerea respectiva.Succes TBK,viata lunga la BVB!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.11.2017, 07:50)
Sincer, succes tbk, dar cine sa tina pretul? Poate daca o suspenda :)))) sa vina in decembrie cu convocatorul de dividend si mai vedem