"ACTIVEWATCH": "Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive"

Jose Fierro
Politică / 20 decembrie 2016

"Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive"

Gabriela Firea, alături de Consiliul General au transformat Primăria Generală într-o instituţie netransparentă, afirmă un raport efectuat de ONG-ul "ActiveWatch". Organizaţia a declarat, într-un comunicat de presă, că "Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive".

Organizaţiile semnatare au analizat modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul transparenţei decizionale şi a implicării cetăţenilor în deciziile publice. În urma analizei, reiese faptul că "primele şase luni la Primăria Generală au fost unele opace, în care exerciţiul de dezbatere publică a fost mai degrabă un accident".

Bazat pe principalele concluzii ale raportului ataşat, "ActiveWatch" precizează: "Facem un apel public către Primarul General să aplice şi să respecte cadrul legal ce vizează transparenţa decizională şi să transpună în fapte principiile de transparenţă enunţate în campania electorală. Facem un apel şi către membrii Consiliului General, cărora le solicităm să reprezinte şi să deservească interesul public, să fie o voce a comunităţii locale în şedinţele Consiliului General şi să refuze votul proiectelor care nu respectă etapele legale minime obligatorii (procedura de consultare publică pentru proiectele de acte normative)".

Conform documentului trimis Redacţiei, principalele concluzii ale raportului sunt:

- Din 149 de acte normative, doar 7 au fost în dezbatere publică;

- Din cele 751 de dispoziţii de primar, doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale;

- A fost închisă "cantina", sala din incinta Primăriei Generale în care cetăţenilor le era permis să vizioneze şedinţa de Consiliu General. Practic, în acest moment, este imposibil pentru un cetăţean să participe la o şedinţă de Consiliu General. Mai mult, în lipsa conexiunii la internet şi a unui computer, acesta nu poate afla ce se discută în cadrul Şedinţelor de Consiliu, chiar dacă acestea sunt transmise live pe site-ul PMB.

- Se păstrează practica de a descuraja orice demers de studiere şi analiză a bugetului Primăriei Generale prin postarea pe pagina instituţiei a unor forme de buget scanate şi care nu sunt prezentate şi în secţiunea de dezbatere publică a site-ului PMB.

- Consilierii generali (în principal membri ai partidelor USR, PNL şi PMP) sunt împiedicaţi de preşedintele de şedinţă să dezbată proiectele. Intervenţiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public.

- Primăria Generală nu a publicat datele de contact şi programul de audienţe ale consilierilor generali, anulând practic posibilitatea de interacţiune instituţională între cetăţeni şi aleşii locali.

"ActiveWatch" menţionează că a iniţiat procedurile de anulare în instanţă a actelor normative din şedinţa din 21 septembrie. De-asemenea, ONG-ul s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la şedinţa din acea zi în care "nu le-a fost respectat dreptul de a se adresa Consiliului General".

"ActiveWatch" este o organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public. "ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei" a apărut în 1994 ca departament de monitorizare a presei în cadrul Aşezământului Cultural "Academia Caţavencu". Din iulie 2006, organizaţia a devenit de sine stătătoare, constituită legal ca asociaţie. ONG-ul susţine următoarele direcţii strategice de intervenţie socială: politici de bună guvernare, libertatea de exprimare, anti-discriminare şi educaţie media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb