ACUZAT DE EVAZIUNE FISCALĂ George Copos - trimis în judecată

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 iunie 2006

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a lui George Copos, senator, fost vicepremier în Guvernul României, informează un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. George Copos, acţionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Group SA, SC Ana Hotels SA, SC Ana Pan SA, SC Ana Teleferic SA, SC Ana International SA, SC Ana Imep SA şi Switel Corporation, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Din probele administrate a reieşit că, în perioada iulie - decembrie 2004, George Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul SC Ana Electronic SA, împreună cu învinuitul Roza Gilio Giuzepe, asociat la SC Ana Electronic SA şi administrator la SC Rom Tour G.M. Impex SRL şi cu sprijinul învinuiţilor Cris-tea Nicolae, director general la SC Compania Naţională "Loteria Română" SA (CNLR) şi Rogoveanu Gabriel, agent imobiliar la SC Euroest Invest SRL, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 lei ROL (peste 1 milion de euro la valoarea cursului de schimb de la acea dată). Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare - cumpărare, respectiv persoana juridică SC Rom Tour G.M. Impex SRL şi persoanele fizice Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii au ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa zis "pachet" de 38 spaţii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA către Compania Naţională " Loteria Româ-nă". Acelaşi mecanism a fost folosit şi la achiziţia de către CNLR a spaţiului comercial din Cluj Napoca de la SC Transilvania Oil SRL prin intermediul lui Ioan Raţiu Stelian. Alături de Copos au mai fost trimişi în judecată Roza Gilio Giuzepe, cetăţean român, acţionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Group SA SC Ana Pan SA, administrator unic (director) la SC Rom Tour G.M. Impex SRL, membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID" şi Ioan Raţiu Stelian, admi-nistrator la SC Transilvania International SRL.

În acelaşi dosar procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală a inculpaţilor Cristea Nicolae, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale "Loteria Română", în prezent consilier în cadrul CNLR, membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID" şi a lui Rogoveanu Gabriel, agent imobiliar la SC Euroest Invest SRL.

Mai mult, în cazul lui George Copos şi Nicolae Cristea s-a dis-pus instituirea sechestrului asigurator prin indisponibilizarea sumelor de bani aflate în conturile acestora, până la concurenţa sumei care repre-zintă valoarea prejudiciului.

"Menţinerea învinuiţilor în funcţii de conducere a determinat serioase dificultăţi în stabilirea adevărului, din cauza controlului pe care aceştia îl exercitau asupra funcţionarilor din subordine şi a legăturilor pe care le aveau cu organele ierarhic superioare din sistem sau cu organele de control din cadrul sistemului", precizează procurorii anticorupţie.

Dosarul cauzei a fost trimis ieri spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

PC îl susţine în continuare pe Copos

Partidul Conservator (PC) îl susţine în continuare pe George Copos pentru funcţiile deţinute în partid - membru în Biroul Politic şi în Biroul Permanent -, atât timp cât nu există o decizie a justiţiei privind vinovăţia sa, au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, şi senatorul Sabin Cutaş. Cei doi au explicat că, în cadrul şedinţei Biroului Politic care a avut loc luni, preşedintele PC, Dan Voiculescu, a pledat pentru susţinerea şi rămânerea acestuia în structurile partidului şi "nu s-a opus nimeni". "Nimeni nu poate fi calificat ca fiind vinovat fără o decizie a instanţei de judecată", a precizat Bogdan Ciucă. El a spus că nu este normal ca omul de afaceri să fie considerat vinovat, înainte de un verdict al justiţiei, doar pentru faptul că un dosar a fost înaintat de Parchet.

Atunci când va exista o decizie a unei instanţe, PC va lua, la rândul său, o hotărâre legată de potenţiala demisie anunţată recent de George Copos, a subliniat Sabin Cutaş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb