ACUZAT DE FRAUDE CU FONDURI EUROPENE, Cumnatul lui Ponta, arestat pentru 30 de zile

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 19 februarie 2015

Actualizare 22:29 Iohannis, despre demisia lui Ponta: "Cazul e la început; Dacă se prelungeşte, se va pune întrebarea dacă să demisioneze"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în această seară, în cadrul unui interviu televizat, întrebat dacă Victor Ponta mai poate rămâne premier, după scandalul de corupţie care îl vizează pe cumnatul său că verificările sunt la început, dar dacă se prelungeşte această fază, se va pune tot mai mult în spaţiul public această întrebare.

"Răspunsul poate să vină doar de la cel în cauză. Am avut o situaţie similară, m-am ferit şi atunci, cu toate că a fost campanie electorală, să mă erijez în cineva care dă sfaturi, am spus că, doar dacă aş fi fost în situaţia aceasta, aş fi demisionat. Dar nu sunt eu", a comentat Klaus Iohannis.

El a menţionat că preferă să nu se pronunţe, pentru că ancheta este la început.

(Alexandru Costea)

----------------

Actualizare 13:00 DNA extinde cercetările în dosarul lui Herţanu

Procurorii anticorupţie extind ancheta în cazul fraudei cu bani europeni în care este implicat cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, scrie presa, menţionând că DNA Ploieşti l-au chemat astăzi la audieri şi pe administratorul firmei lui Herţanu, omul de afaceri Liviu Munteanu.

Munteanu este urmărit penal pentru aderare la un grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. De asemenea, la DNA Ploieşti a ajuns, ca martor, directorul de la Hidro Prahova, Dumitru Pantea.

Întrebat dacă a fost ameninţat cu schimbarea din funcţie, Pantea a răspuns că "puţin îi pasă" de acest lucru.

---

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat, ieri seară, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de Grossman Engineering Group, al cărei administrator este, scriu surse din presă.

În acelaşi dosar, a mai fost arestat omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în timp ce fostul consilier judeţean de Prahova Mihai Coman, reţinut şi el, va fi cercetat sub control judiciar.

Iulian Herţanu şi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind suspectaţi că firmele lor ar fi obţinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic.

Liviu Munteanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL din aprilie 2014, a colaborat cu anchetatorii, recunoscând faptele de care este acuzat, astfel că procurorii nu au mai cerut arestarea sa.

În acelaşi dosar, deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (cercetaţi sub control judiciar) sunt învinuiţi că i-ar fi sprijinit pe cei patru să obţină contractul, exercitând presiuni şi ameninţări asupra conducerii Hidro Prahova, firma CJ Prahova care derula proiectul european, pentru ca societăţilor respective să le fie atribuit contractul, să obţină prelungiri ale termenelor prevăzute în contract şi să primească ilegal bani în timpul derulării proiectului.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-şi poate exercita funcţia de preşedinte al CJ Prahova.

Iulian Cristian Herţanu este urmărit penal sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. Pentru aceleaşi infracţiuni, sunt urmăriţi penal Mihail Marian Coman şi omul de afaceri Vladimir Răzvan Ciorbă.

Ieri seară, înainte ca ICCJ să dispună arestarea lui Herţanu, prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la un post TV, că nu ştia de contractul cumnatului său, iar acesta nici nu l-a consultat, şeful Executivului adăugând că i-a avertizat pe toţi membrii familiei că vor avea parte de un "tratament special".

Ponta a spus că, pe 13 ianuarie 2012, în momentul semnării contractului verificat de către procurori, domnia sa nu era prim-ministru, ci doar deputat şi preşedinte PSD şi nu ştia ce licitaţii sunt la Ministerul Mediului sau Primăria Comarnic, iar cumnatul său nu l-a întrebat sau consultat despre acest contract.

Victor Ponta a mai arătat că, de când a preluat postul de premier, firma lui Herţanu nu a mai participat la vreo licitaţie, dintr-un motiv pe care a susţinut că nu îl cunoaşte.

Oficialul de la Palatul Victoria a explicat: "După ce am preluat funcţia de prim-ministru, tuturor celor care îmi sunt apropiaţi (fie direct, fie prin alianţe cu rudele mele) le-am spus că, din acel moment, în orice fel de viaţă a lor personală, vor avea, categoric, un tratament special, pentru că fac parte din familia mea. Le-am spus care este riscul când cineva este într-o funcţie publică".

Domnia sa a precizat că declaraţia sa prin care îi cerea lui Traian Băsescu să demisioneze din funcţia de preşedinte din cauza problemelor cu justiţia ale fratelui acestuia este în continuare valabilă, deoarece şeful statului numeşte magistraţii, în timp ce Guvernul nu are astfel de atribuţii. Astfel, Ponta a argumentat motivul pentru care nu se gândeşte să demisioneze din postul de prim-ministru din cauza problemelor cu justiţia ale cumnatului său, adăugând că Guvernul poate fi demis de Parlament prin vot şi că nu vrea să comenteze faptul că şi preşedintele poate fi suspendat tot de Legislativ.

Victor Ponta a mai spus că membrii PSD cunosc încă de pe 17 noiembrie, la o zi după alegerile prezidenţiale, că este dispus să facă oricând pasul înapoi dacă prezenţa sa în fruntea partidului sau a Guvernului le prejudiciază grav interesele, amintind că este un mesaj pe care l-a transmis încă din noiembrie, nu neapărat în actualul context.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb