ACUZAT DE ÎNŞELĂCIUNE, DUPĂ DOI ANI ŞI JUMĂTATE DE LA FAPTE Cristian Sima, urmărit penal pentru un prejudiciu de 2,5 milioane de euro

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2015

Cristian Sima, urmărit penal pentru un prejudiciu de 2,5 milioane de euro

Avocatul Dan Stoicescu: "Chiar dacă unii clienţi au avut contracte discreţionare, au primit extrase de cont care nu corespundeau realităţii"

Actualizare 11:35 Cristian Sima: "Există şi un NUP pe care îl am de la DIICOT că nu am spălat bani"

Brokerul Cristian Sima a comentat acuzaţiile referitoare la spălare de bani, într-un mesaj postat pe pagina personală, explicând că "totul a decurs prin bancă şi există şi un NUP (neînceperea urmăririi penale)" pe care domnia sa îl are de la DIICOT că nu a spălat bani.

Cristian Sima transmite că DIICOT a făcut o anchetă în 2013 şi că nu vrea să facă niciun alt comentariu în legătură cu proceduri judiciare în curs.

"Foarte mulţi mă întreabă în privat ce e cu comisia rogatorie. Există depuse la Bucureşti opt plîngeri penale împotriva mea. Evident că în această anchetă trebuie să declar şi eu ceva. Cum nu sunt la Bucureşti, procurorul român a făcut o comisie rogatorie şi mi-a pus 80 de întrebări pe care le-a trimis la procurorul elveţian care mi le-a pus în mod oficial. Totul perfect legal. Am răspuns acelor întrebări pe 16 şi 17 aprilie. Aş fi putut să nu răspund dar cum nu am nimic de ascuns am răspuns tuturor întrebărilor detaliat cu toate dovezile pe care le am", explică Sima. Domnia sa menţionează: "banii au fost pierduţi în bursă, eu mi-am pierdut banii mei pe aceleaşi operaţii, din sute de clienţi doar 8 se consideră înşelaţi. Mulţi doresc înapoi nu doar banii pe care i-au investit, dar şi profitul de la un anumit moment. Tot ce au retras în timp li se pare că e normal, atunci nu i-am înşelat. Alţii vor şi daune morale de sute de mii, de aici cifra de 2,5 milioane. În realitate cei 8 au pierdut sub 800k, ba chiar unul e cîştigător per total".

Sima susţine că înţelege să coopereze cu autorităţile competente, în vederea stabilirii adevărului, în condiţiile legii. "E un act firesc ce ţine de normalitate într-o societate sedimentată democratic. Pînă acum nu am nimic de reproşat justiţiei române sau elveţiene. Era logic ca procurorul să ancheteze cele 8 plîngeri penale. Urmează să decidă după ce va termina anchetă dacă mă trimite în judecată sau nu, momentan sunt suspect. Îmi voi dovedi totală nevinovăţie", explică brokerul Cristian Sima, pe pagina personală.

(Elena Deacu)

---

Brokerul Cristian Sima este urmărit penal pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de înşelăciune şi nouă infracţiuni de spălare a banilor, într-un dosar în care foştii săi clienţi au reclamat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro, reiese dintr-un comunicat prin care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a anunţat audierea brokerului, în Elveţia, săptămâna trecută.

"În cauză s-a mai dispus începerea urmăririi penale faţă de cinci persoane fizice şi două societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi spălarea banilor", potrivit comunicatului citat.

Se pare că cele două societăţi sunt WBS România şi WBS Holding, prin care a operat Cristian Sima, iar celalalte cinci persoane inculpate ar fi foşti angajaţi ai acestor companii.

Cristian Sima, fost preşedinte al Sibex, a dispărut din ţară, în toamna anului 2012, la data respectivă, mai mulţi clienţi acuzându-l că le-a pierdut banii, depăşindu-şi mandatul acordat prin contracte.

Şase clienţi ai fostului broker i-au făcut plângere penală, iar pe parcurs, acestora li s-au alăturat şi alţii.

"Salutăm decizia Parchetului de a începe urmărirea penală faţă de Cristian Sima, într-un caz destul de greu de instrumentat", ne-a spus avocatul Dan Stoicescu, care îi reprezintă pe o parte dintre păgubiţi.

Domnia sa ne-a mai spus: "Înţelegem durata mare de derulare a anchetei, pe fondul complexităţii sale. Au fost noţiuni cu care procurorii s-au întâlnit pentru prima dată, domeniul nu este foarte familiar procurorului de caz, dar iată că lucrurile s-au aşezat pe făgaşul normal. Clienţii mei aşteptau acest moment. Noi am asistat şi am sprijinit organele de anchetă cu expertiza noastră".

În febra evenimentelor, apărătorii lui Sima spuneau că brokerul a lucrat pe conturi discreţionare, având mână liberă să ia deciziile de investiţii pentru clienţi, astfel că aceştia nu ar avea cum să îl tragă la răspundere.

Dan Stoicescu ne-a spus: "Chiar dacă unii clienţi au avut contracte cu mandat discreţionar, au primit de la Cristian Sima extrase de cont care nu corespundeau realităţii. Acuzaţia nu este de furt, ci de înşelăciune. Asta nu înseamnă că Sima este mai puţin vinovat, având în vedere că trimitea rapoarte false, iar clienţii au fost induşi în eroare".

Întrebat ce ar trebui să facă ceilalţi clienţi ai lui Sima, care se considerau păgubiţi, dar nu au întreprins încă nici un demers în justiţie, Dan Stoicescu ne-a spus: "Am recomandat păgubiţilor să se adreseze cu încredere organelor judiciare. Iată că, într-un final, acestea şi-au făcut datoria".

Potrivit avocatului, persoanele vătămate au solicitat instituirea sechestrului asupra bunurilor tuturor inculpaţilor.

După ce a fugit din ţară, Cristian Sima a avut mai multe intervenţii în presă, transmiţând o serie de scrisori şi apărând în emisiuni TV.

"Aşa cum am declarat, am pierdut banii", spunea Sima, la Realitatea TV, în octombrie 2012, adăugând: "Nu am plecat cu niciun ban, nu am niciun ban în niciun cont ascuns. Toate conturile sunt declarate. Toată nebunia asta aţi creat-o dumneavoastră, presa. Eu am plecat pentru că eram cu presiunea ajunsă la maxim. Am pierdut cam două milioane de euro şi două milioane de dolari. Am tranzacţionat prost şi am pierdut. Îmi este frică, îmi este frică efectiv fizic. Nu am nicio boală".

La izbucnirea scandalului, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), predecesoarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa. Cu toate acestea, CNVM a declanşat o anchetă la sediul WBS România, unde Cristian Sima a fost acţionar şi preşedinte înainte de a prelua preşedinţia Sibex, în urma căreia firma a fost închisă. Totodată, Cristian Sima a primit "interzis" pe piaţa de capital, timp de cinci ani.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Acum s-a vedem cum vor recupera banii din off-shore pe care Sima traieste bine in Elvetia.

    1. Trebuie sa-l intrebam pe Make. 

      sau pe fercala

      Intrebati-ma!

      Că vă răspund eu: dl Make îi declară ca pierdere la capitolul tranzacții cu valori mobiliare și obține un credit fiscal valabil pe următorii 7 ani.

      Daca ar muri toti de la asf maine inecati in smoala incinsa, as tine chef. Ei si cu toti care nu numai ca nu fac ceea ce ar trebui sa faca dar si protejeaza la greu majoritari. Voi si toti aia de ati facut legea 151/2014 si regulamentul asf 17 cu reglementari gasite si punerea lui in aplicare in conform modificata inclusiv in 02.04.2015. sa muriti repede si voi si cei care beneficiaza indirect de deciziile voastre impartiale...promit sa incerc sa vin la cat mai multe inmormantari de-ale voastre.

    Doar marele DNA viseaza spalaturi. Marele specialist nu poate fi acuzat de spalare de bani , incest, pedofilie. El e acuzt de furt si inselaciune. Faptul ca doar de asta e vinovat nu inseamna ca e nevinovat. Eventual ar putea fi acuzat si de tupeu si nesimtire, dar momentan nu sunt penale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb