Siveco nu a fost responsabilă pentru adminsitrarea proiectului din fonduri europene pentru nevăzători, compania IT afirmând că Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) a fost desemnată pentru gestionarea acestuia, arată un comunicat al companiei remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, Siveco a avut în acest proiect calitatea de "Partener 2".
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins, marţi, la două instituţii publice şi şapte locaţii domiciliare din Bucureşti şi Buzău într-un dosar ce vizează "infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2010 - 2014", potrivit unui comunicat emis de DNA. Reprezentanţi din DNA ne-au declarat că este vorba de percheziţii la o asociaţie pentru nevăzători care a încheiat un contract cu o firmă de IT.
Sursele susţin că preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR), Sergiu Radu Ruba, şi fostul preşedinte al Siveco Irina Socol au convenit să "fabrice" documente ca să justifice anumite cheltuieli, astfel încât să obţină, în mod ilegal, bani din bugetul UE şi cel naţional, potrivit Mediafax. Documentele care arată fraudarea proiectului ar fi fost găsite în bazele de date electronice ridicate de procurori la percheziţii făcute la Siveco, în dosarul "Microsoft", unde Irina Socol mai este urmărită penal, fiind arestată la domiciliu.
Înscrierea participanţilor în grupul ţintă, respectiv înscrierea participanţilor la cursuri, nu a intrat în atribuţiile Siveco, au transmis reprezentanţii Siveco, potrivit cărora compania nu a efectuat nicio achiziţie în cadrul proiectului, "nici de servere, nici de orice alte bunuri".
"Liderul de parteneriat - Asociaţia Nevăzătorilor - este responsabil de analiza necesităţilor de structurare a formării în acord cu nevoile grupului ţintă şi cu activităţile de asistenţă şi consiliere pentru integrarea pe piaţa muncii, activităţile de Achiziţii, Audit, Informare şi Publicitate, monitorizarea tuturor activităţilor, controlul progresului proiectului. Siveco România (Partenerul 2) răspunde de realizarea, întreţinerea şi actualizarea website-ului proiectului, realizarea cursurilor în format digital şi clasic şi adaptarea portalului pentru instruirea specifică proiectului, asistenţă pe durata parcurgerii cursurilor de către participanţi", mai arată comunicatul Siveco.
Cele trei cursuri TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) - Editare şi administrare de conţinut pentru internet", Dezvoltare de pagini de web şi Testare şi evaluare de aplicaţii web - au fost elaborate în format multimedia de către Siveco, în conformitate cu responsabilităţile şi cu prevederile contractului de finanţare pentru derularea acestei activităţi, potrivit comunicării.
"Irina Socol, fostul preşedinte şi director general al Siveco, nu a participat niciodată, la niciuna dintre şedinţele derulate în cadrul proiectului. Gabriela Mârze, angajat Siveco, nu a deţinut şi nu a exercitat niciodată atribuţii de administrare a fondurilor rambursate în proiect în numele solicitantului ANR şi nu a primit nicio împuternicire în acest sens de la directorul ANR Sergiu-Radu Ruba", mai arată sursa.