• Titlurile băncii au scăzut cu 24% în cursul zilei de ieri
• Scandalul ar putea costa banca 5,5 miliarde dolari
• Instituţia respinge acuzaţiile aduse de autorităţile SUA
Acţiunile băncii britanice "Standard Chartered" Plc au consemnat, ieri, cel mai important declin din ultimii 24 de ani, după ce un analist a estimat că instituţia ar putea fi afectată de costuri de 5,5 miliarde dolari în urma acuzaţiilor potrivit cărora aceasta a încălcat normele americane privind combaterea spălării banilor.
Cormac Leech, analist la "Liberum Capital" Ltd., a declarat, citat de Bloomberg, că banca ar putea fi amendată cu 1,5 miliarde dolari de către autorităţile de reglementare din SUA, ar putea pierde circa un miliard de dolari din cifra vânzărilor realizate în Iran şi încă 3 miliarde dolari din valoarea de piaţă, dacă managerii de top vor demisiona.
Acţiunile "Standard Chartered" au scăzut cu 17% la ora 17.30 (ora României), pe piaţa londoneză, ajungând la 1.223,5 pence. Anterior, declinul a fost şi mai mare - de 24%, respectiv cel mai important din 1988 până la momentul actual. De la începutul anului până la data de 6 august - când a apărut informaţia privind acuzaţiile aduse de autorităţile SUA, titlurile băncii crescuseră cu 11%. În prezent, valoarea de piaţă a băncii a ajuns la 29,27 miliarde lire sterline.
Amintim că, potrivit acuzaţiilor aduse de autorităţile americane, "Standard Chartered" a derulat şi ascuns, ani la rând, tranzacţii în valoare de peste 250 de miliarde de dolari cu entităţi din Iran, încălcând legile Statelor Unite împotriva spălării banilor, ca să câştige sute de milioane de dolari din comisioane. Banca este învinuită că, în perioada 2001 - 2007, a colaborat cu băncile de stat din Iran, cu corporaţii şi alte entităţi iraniene, ca să ascundă circa 60.000 de tranzacţii în valoare totală de cel puţin 250 de miliarde de dolari.
Conform autorităţilor americane, "Standard Chartered" a derulat tranzacţii care implică entităţi iraniene precum Banca Centrală a Iranului, Bank Saderat şi Bank Melli.
Departamentul american pentru Servicii Finaciare arată că a verificat peste 30.000 de pagini de documente privind banca britanică, inclusiv email-uri interne, care arată încălcarea intenţionată a legii.
În condiţiile date, "Standard Chartered" şi-ar putea pierde licenţa de operare în statul New York. În opinia analiştilor, deşi "Standard Chartered" nu derulează operaţiuni bancare pe piaţa SUA, pierderea licenţei pentru New York i-ar afecta capacitatea de a procesa plăţi în dolari pentru clienţii cu afaceri în SUA şi ţările emergente.
Reprezentanţii "Standard Chartered" - instituţie care obţine aproape 90% din profituri şi vânzări în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, neagă acuzaţiile aduse şi susţine că 99,9% din tranzacţiile derulate cu Iranul au respectat normele financiare ale SUA. În plus, banca arată că valoarea totală a tranzacţiilor care nu au fost conforme normelor este mai mică de 14 milioane de dolari.
"Respingem cu tărie poziţia şi portretul faptelor descrise de autoritatea americană", a precizat "Standard Chartered", arătând că banca "a raportat, anterior, că analizează conformarea la normele americane şi discută pe marginea acestor aspecte cu autorităţile SUA".
Operaţiunile "Standard Chartered" din New York aveau active de 40,8 miliarde dolari la finele lunii martie 2012, comparativ cu 624 miliarde dolari la sfârşitul lunii iunie.
Profitul înainte de taxe realizat de "Standard Chartered" în SUA, Marea Britanie şi Europa a crescut cu 90% în primele şase luni din 2012, la circa 464 milioane de dolari. Suma reprezintă aproximativ 12% din câştigul total obţinut de bancă în semestrul întâi.
•
Potrivit autorităţilor SUA, şeful diviziei locale a "Standard Chartered" şi-a avertizat superiorii de la Londra, în 2006, că acţiunile băncii ar putea distruge "în mod catastrofal" reputaţia acesteia, însă a primit "răspunsuri obscene la adresa angajaţilor americani".
•
Acţionarii majoritari ai "Standard Chartered" sunt: "Temasek Holdings" Pte Ltd - firmă de investiţii deţinută de guvernul din Singapore; grupul de investiţii "BlackRock" Inc. din SUA şi compania internaţională de investiţii "Aberdeen Asset Management" Plc. Deţinătorii majoritari direcţi ai "BlackRock" sunt: "PNC Bancorp" Inc., Fink Laurence, Kapito Robert, Hallac Charles şi Wagner Susan. Acţionarii instituţionali de top ai "BlackRock" sunt: "Wellington Management Company" LLP, "Vanguard Group" INC., "Massachusetts Financial Services" Co., "State Street Corporation", "PNC Financial Services Group" INC., "Mizuho Financial Group" Inc., "Barclays" Plc, "BlackRock Institutional Trust Company", "Neuberger Berman Group" LLC şi "Capital World Investors".
"Aberdeen Asset Management" este controlată de "Mitsubishi UFJ Trust & Banking" Corp. şi "Massachusetts Financial Services Company Investment".