Scandalul care însoţeşte revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în arene este departe de a se încheia. Acuzaţiile curg din toate sensurile, conducerea mişcării olimpice aflându-se la mijloc. Fostul boxer ucrainean Wladimir Kliciko a afirmat că a permite sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze sub un steag neutru este "un nonsens". El l-a acuzat pe preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Thomas Bach, că "serveşte interesele Rusiei": "CIO autorizează atleţii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice sub un steag neutru. Această decizie este un steag fals. Permiţi agresorului, ucigaşului, reprezentanţilor lui şi complicilor să urce pe scenă, în văzul întregii lumii. Thomas Bach serveşte culorile şi interesele Rusiei, iar această decizie contaminează spiritul olimpic şi este ca şi acest război: un nonsens". Reacţia fostului campion olimpic şi campion mondial la profesionişti vine după ce Comitetul executiv al CIO a recomandat că sportivilor ruşi, individual, ar trebui să li se permită să concureze sub culorile drapelului olimpic, atâta timp cât aceştia nu sprijină public invadarea Ucrainei sau nu servesc în armată. Bach a primit critici majore pentru această propunere, anumite voci susţinând că eventualele succese ale sportivilor ruşi sau belaruşi la Paris 2024 ar putea fi utilizate ca propagandă pro-război de către partea rusă.
Jucătoarea de tenis ucraineană Marta Kostiuk a declarat că preşedintele CIO, Thomas Bach, greşeşte atunci când afirmă că sportivii din Rusia şi Belarus pot reveni în competiţiile internaţionale. Pentru a-şi argumenta poziţia, Thomas Bach a oferit tocmai exemplul meciului câştigat de Marta Kostiuk împotriva rusoaicei Varvara Gracheva, în finala turneului WTA de la Austin (Texas). Preşedintele CIO a dorit să demonstreze astfel că există deja sporturi în care ruşii concurează fără probleme. Kostiuk a replicat: "În sportul nostru, în tenis, există un sistem de calcul al clasamentului. Dacă nu particip la turnee, atunci îmi pierd punctele şi locul din clasament, iar cariera mea s-ar încheia". Marta Kostiuk a dorit să reamintească faptul că şi-a ignorat adversara la finalul meciului, refuzând să srângă mâna rusoaicei, într-un gest care a ţinut capul de afiş al ştirilor în momentul respectiv.
Kostiuk a mai declarat că în ultimul an ea şi alţi colegi ucrainieni au luptat pentru excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus din tenis: "Din păcate, nu suntem jucători independenţi. Lucrăm pentru WTA şi ATP (organizatorii de competiţii) şi nu avem prea multă putere pentru a face schimbări", a spus Marta Kostiuk. O altă jucătoare ucraineană, Lesia Tsurenko a declarat că este un conflict etic de fiecare dată când evoluează împotriva jucătorilor din Rusia şi Belarus şi că fiecare astfel de meci e un calvar.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 07:34)
Sa nu fie admisi sportivii ce au luptat pe front impotriva Ucr as mai intelege, dar cei neutri din acest pdv? Si Hitler a vrut sa rada Parisul de pe fata Pamantului! Si Gogol si Tolstoi sunt MARI! Bravo CIO!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 14:11)
Este nazism si fascism sa amesteci sportul cu politica .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2023, 20:18)
Traiasca dopajul bolsevico-sovietic, adevarata expresie a spiritului olimpic .