Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută decizia istorică privind aderarea României la Spaţiul Schengen şi mulţumeşte Ungariei pentru rolul său activ în semnarea Declaraţiei comune a Ungariei, Austriei, României şi Bulgariei din 22 noiembrie 2024, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Aceasta este o realizare importantă, mai ales având în vedere că Ungaria, ca stat vecin, ar fi putut să beneficieze economic de neapartenenţa României la Schengen.
Începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii români vor putea traversa fără dificultăţi frontierele interne UE, care vor deveni şi frontiere Schengen. Deşi şoferii de autoturisme nu vor mai fi supuşi controlului documentelor de identitate, se estimează că timpul de aşteptare la frontierele Schengen nu va fi semnificativ redus, decât dacă se vor implementa măsuri suplimentare de eficientizare a procesului de control şi verificare a documentelor şi vehiculelor.
Aderarea României la Schengen oferă un potenţial important de dezvoltare pentru industria de transport rutier şi logistică, însă este necesară o implicare activă a autorităţilor române pentru a implementa măsuri care să reducă timpii de aşteptare la frontiere şi să îmbunătăţească infrastructura necesară. Problemele legate de cozile lungi de camioane şi timpul de aşteptare la punctele de trecere a frontierei, cum ar fi Giurgiu-Ruse, trebuie soluţionate rapid pentru a facilita comerţul şi transportul în regim Schengen.
De asemenea, România beneficiază de un sector de transport rutier cu un potenţial mare de dezvoltare, fiind pe locul 3 în UE în ceea ce priveşte activităţile de cross-trade şi cabotaj. Cu toate acestea, România se confruntă cu un număr mic de angajaţi non-UE în transporturi, comparativ cu alte state precum Polonia sau Lituania.
Aşadar, aderarea la Schengen reprezintă o oportunitate strategică pentru România, dar succesul acesteia depinde de implementarea unor politici adecvate şi rapide, care să reducă birocratia şi să sprijine dezvoltarea sectorului de transport rutier.
Opinia Cititorului