"Adevărul", după Tinu

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 21 martie 2005

Dispariţia tragică a reputatului ziarist Dumitru Tinu, fos-tul director şi acţionar majoritar al ziarului "Adevărul", pe 1 ianuarie 2003, a condus la apariţia unor zvonuri insistente privind proprietatea asupra gazetei. În ultimii doi ani au circulat rumori cum că pachetul majoritar de acţiuni al "Adevărul" SA ar fi deţinut de omul de afaceri iordanian Fathi Taher şi de liderul PSD, Viorel Hrebenciuc. Zvonurile au fost alimentate de faptul că Dumitru Tinu a fost, pînă la dispariţia sa, membru în consiliul de administraţie în două companii controlate de Fathi Taher: "Excelent" SA, şi "Companiile Hoteliere Grand". Şi Fathi Taher şi Viorel Hrebenciuc au infirmat, acum doi ani, zvonurile privind deţinerea unor acţiuni la ziarul "Adevărul". Dumitru Tinu a devenit acţionar majoritar cu 83,5% din societatea "Adevărul" în noiembrie 2002, prin preluarea unor pachete de acţiuni de la 31 de angajaţi ai ziarului. Cei 31 deţineau împreună aproximativ 61% din societatea care editează ziarul. Cei mai importanţi acţionari care au vîndut atunci au fost: Cristian Tudor Popescu- 10,1%, Bogdan Chiriac-9,1% şi Adrian Ursu- 5%. După dispariţia lui Dumitru Tinu, pachetul majoritar a fost preluat de fiica acestuia, Ana Maria. Cum Ana Maria Tinu nu era angajată a ziarului, acţionarii au modificat statutul societăţii "Adevărul", pe 17 martie 2003, eliminînd articolul care prevedea că acţionarii angajaţi vor deţine cel puţin 60% din capitalul subscris. Tot în martie 2003 a fost aprobată şi noua componenţă a consiliului de administraţie, cu un mandat pînă în 2007.

După doi ani de la dispariţia lui Dumitru Tinu, unul dintre cele mai influente cotidiane din ţara noastră traversează o perioadă tulbure. De peste o săptămînă au circulat insistent rumori privind o eventuală des-părţire între principalul acţionar al ziarului, Ana Maria Tinu, şi conducerea ziarului. Pînă ieri, cele două părţi nici nu au infirmat, nici nu au confirmat zvonurile. Astăzi, acţionarii societăţii "Ade-vărul", care editează ziarul, se vor reuni, la ora 14, pentru a analiza schimbarea consiliului de administraţie din care fac parte, pe lîngă Ana Maria Tinu, membrii Consiliului Director: Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Bogdan Chirieac şi Lelia Munteanu, al căror mandat de administratori expiră în 2007.

Cristian Tudor Popescu, redactorul-şef al cotidianului "Adevărul", a declarat ieri la Palatul Victoria, în cadrul întîlnirii grupului pentru reglementarea publicităţii de stat, că anul trecut am asistat la trei mari cutremure în presă ("Ro-mânia Liberă", "Evenimentul Zilei" şi Televiziunea publică), adău-gînd: "Să nu ne mi-răm dacă în acest an vom asista la încă un cutremur tot de acest gen, dar de această dată la ziarul "Adevărul". Ar fi o continuare a celor de anul trecut, dar într-o altă formă". Numai că, dacă în cazul scandalurilor de anul trecut motivul a părut să fie presiunile politice din partea fostei puteri de a le subordona, acum lucrurile par mult mai complicate.

Cotidianul "Evenimentul zilei" a publicat săptămîna trecută că neînţelegerile dintre ac-ţionarul majoritar şi conducerea ziarului "Ade-vărul" ar fi plecat de la anumite contracte de consultanţă încheiate de ziarişti cu agenţii economici despre care se scrie în ziar. Contactaţi telefonic de ziarul "BURSA", nici Anna Maria Tinu, nici Bogdan Chirieac nu au dorit să facă vreun comentariu.

Pe de altă parte, fiul nelegitim a lui Dumitru Tinu, Andrei Iucinu, doreşte să intervină în scandalul declanşat în jurul publicaţiei "Ade-vărul". Sergiu Andon, avocatul fiului lui Dumitru Tinu, consideră că Ana Maria Tinu, acţionarul majoritar la "Ade-vărul", nu are nici un drept să intervină astăzi în AGA pentru a schimba componenţa consiliului de administraţie. În opinia domniei sale, Ana Maria Tinu a intrat în posesia pachetului de acţiuni, printr-un act de succesiune ilegal.

Avocatul Sergiu Andon spune că actul de succesiune prin care Ana Maria Tinu a obţinut acţiunile la Adevărul nu este valabil, deoarece Tamara Tinu, soţia lui Dumitru Tinu, nu a ţinut cont de procesul de paternitate intentat de Andrei Iucinu.

În acest sens, fiul lui Dumitru Tinu a anunţat că va participa astăzi la Adunarea Generală a Acţionarilor, cu toate că nu dispune de nici o acţiune care să-i permită acest lucru. Andrei Iucinu şi Sergiu Andon au redactat o scrisoare deschisă către Ana Maria Tinu prin care o somează să nu intervină în politica redacţională sau administrativă de la ziarul "Adevărul". Sergiu Andon crede că Ana Maria Tinu intenţionează să-l înlocuiască pe Cristian Tudor Popescu, cu soţul său, Claudiu Constantinescu. În afară de toate aceste supoziţii, Sergiu Andon crede că scandalul creat în jurul cotidianului Adevărul s-a iscat într-un context politic deloc de neglijat. "Nu putem să nu observăm că tulburările din redacţia ziarului au început exact în momentul în care premierul Călin Popescu Tăriceanu a declanşat război publicităţii de stat acordată discriminatoriu de Guvernul Năstase," a explicat avocatul. Sergiu Andon spune că există unele grupuri de interese care doresc, prin debarcarea lui Cristian Tudor Popescu, să reabiliteze imaginea ziarului Adevărul, care a fost oarecum compromisă sub guvernarea PSD. Avocatul Andon mai spune că nu crede că premierul Călin Popescu Tăriceanu sau preşedintele Traian Băsescu ar fi implicaţi în scandalul de la "Adevărul", subliniind că atît preşedintele, cît şi premierul au sunat la redacţia cotidianului "pentru a asigura colectivul redacţional că nu sînt în nici un fel implicaţi în jocul politic de la Adevărul".

Avocatul Sergiu Andon este şi acţionar minoritar la societatea Adevărul. Din această postură, domnia sa avertizează că scandalul poate fi o încercare de manipulare a opiniei publice pusă la cale de cei care sînt vizaţi acum de actualul Guvern, aceleaşi grupuri de interese care au controlat presa în fosta legislatură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb