Adio scutiri şi facilităţi la plata taxelor vamale

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 29 august 2006

Guvernul a abrogat toate actele normative prin care unii agenţi economici beneficiau de tarife vamale preferenţiale

Efectele pe care le va avea asupra investiţiilor aflate în derulare Ordonanţa Guvernului privind anularea unor scutiri şi exonerări de la plata taxelor vamale a unor bunuri nu au fost analizate de Guvern, apreciază reprezentanţii mediului de afaceri autohton.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat, pe marginea acestui subiect, că "Guvernul nu a efectuat nicio analiză privind impactul pe care această măsură îl va avea asupra multor investiţii aflate în derulare în ţara noastră". Domnia sa ne-a mai spus că reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de iniţiator al acestei Ordonanţe, au recunoscut că nu au evaluat în niciun fel efectele actului guvernamental. Pe de altă parte, domnul Pârvan recunoaşte că decizia Executivului a fost una în conformitate cu angajamentele asumate de ţara noastră atunci cînd a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europea-nă şi "dacă la vremea negocierilor, partea română nu a fost capabilă să discute fiecare aspect în parte şi a semnat ce i s-a pus în faţă, acum nu-i ră-mâne decât să se conformeze".

Secretarul general al AOAR ne-a oferit, drept exemplu de stat care a ştiut să-şi protejeze investitorii, cazul Spaniei, ţară care, din momentul aderării la Uniunea Europeană (în 1981), şi-a asumat renunţarea graduală la acordarea facilităţilor vamale, data limită fiind 2011. În această perioadă, de treizeci de ani, afaceriştii spanioli care derulează afaceri în afara graniţelor ţării continuă să beneficieze de diferite facilităţi sau exonerări la plata unor taxe vamale.

În ceea ce priveşte facilităţile acordate microîntreprinderilor, după momentul integrării, domnul Pârvan speră ca forul Comisiei Europene să accepte o schemă de ajutor al acestora, aşa cum a acceptat în cazul Marii Britanii. De asemenea, tot în ceea ce priveşte IMM-urile, reprezentantul afaceriştilor anticipează ca nivelul maxim la care poate ajunge un ajutor acordat de stat pentru o perioadă de trei ani să crească de la 100.000 euro, cît este el în prezent, la 200.000 euro, după 1 ianuarie 2007.

Liviu Voinea: "Măsura este una bună pentru majoritatea agenţilor economici"

În acelaşi timp, Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicată (GEA) ne-a declarat că "nu reprezintă nici o surpriză faptul că Ministerul Finanţelor Publice nu a efectuat în prealabil vreo analiză privind efectele acestei măsuri". Pe de altă parte, domnia sa ne-a precizat faptul că prevederile Codului Vamal au fost modificate încă din luna martie a acestui an, "aşadar agenţii economici au avut destul timp la dispoziţie să se pregătească pentru aceas-tă decizie a Guvernului, care era una anticipabilă, făcînd parte din angajamentele asumate de România în Tratatul de Aderare".

Domnul Voinea ne-a mai spus că, aşa cum era de aşteptat, de pe urma eliminării facilităţilor şi scutirilor de la plata taxelor vamale, cel mai mult vor avea de suferit importatorii, însă pentru masa agenţilor economici măsura se va dovedi una pozitivă, "deoarece va creşte protecţia tarifară, după trecerea la tariful vamal comunitar faţă de terţi".

Mihai Ionescu: "Scutirile de pînă acum aveau iz politic"

Pe de altă parte, Mihai Iones-cu, preşedintele Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), ne-a declarat că scutirile stabilite prin hotărîri de Guvern sau prin ordine ministeriale aveau un pronunţat iz politic. Mihai Ionescu a declarat: "Puţine scutiri aveau în vedere sprijinrea industriei autohtone, majoritatea reprezentau nişte obligaţii ale clasei politice faţă de anumiţi investitori". Potrivit domnului Ionescu, prin anularea, de la 1 ianuarie 2007, a tuturor acestor hotărîri şi ordine, se va elimina concurenţa neloială, existentă în prezent între mărfurile importate care fac obiectul unor scutiri de taxe vamale şi produsele autohtone.

Potrivit Legii nr.157/2005 pentru ratificarea Tratatului privind aderarea la Uniunea Europeană, ţara noastră urmează să aplice acordurile şi înţelegerile bilaterale încheiate de UE cu state terţe, retrăgîndu-se din orice acord de liber schimb cu ţări terţe, inclusiv din Acordul Central European de Comerţ Liber (CEFTA). De asemenea, respectivul act normativ mai stabileşte abrogarea de către ţara noastră a oricărei alte facilităţi fiscale suplimentare, faţă de cele prevăzute în acquis-ul comunitar.

În acest sens, scutirile de la plata taxelor vamale prevăzute de Legea nr.332/2001, privind promovarea investiţiilor cu impact direct în economie şi Legea nr.69/2000 reprezintă facilităţi fiscale care trebuie eliminate pînă la data aderării ţării noastre la UE, respectiv pînă la 1 ianuarie 2007.

Pînă în acest moment, legislaţia internă permitea, printre altele, acordarea de scutiri vamale pentru utilajele tehnologice, instalaţiile, echipamentele, aparatele de măsură şi control, automatizări şi produse software, achiziţionate din import, a căror valoare depăşea un milion dolari. Aceste facilităţi nu sînt agreate de UE pe motiv că ar crea distorsiuni concurenţiale, ducînd la naşterea unor dezavantaje pentru o serie de agenţi economici, în special în rîndul microîntreprinderilor, care nu au capacitatea efectuării unor investiţii de asemenea anvergură.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb