ADMINISTRAŢIA BIDEN: ''China a intensificat controlul statului asupra politicilor economice''

G.U.
Internaţional / 16 februarie 2022

Katherine Tai (Sursă foto: Twitter)

Katherine Tai (Sursă foto: Twitter)

China nu a adoptat încă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), la 20 de ani de la aderarea sa, şi chiar a intensificat controlul statului asupra politicilor economice, afectând negativ companiile şi lucrătorii din întreaga lume, a denunţat astăzi administraţia preşedintelui american Joe Biden, transmit AFP şi Reuters, conform Agerpres.

"China are o îndelungată istorie de încălcare şi sfidare a regulilor OMC pentru a-şi atinge obiectivele de politică industrială", se arată în raportul anual către Congresul american al biroului reprezentantului SUA pentru comerţ (USTR), poziţie ocupată din martie anul trecut de Katherine Tai.

Deşi la aderarea sa Beijingul a declarat că va respecta principiile OMC, ce promovează în special concurenţa loială şi deschiderea comerţului, "este clar că, prin abordarea sa etatistă, politicile şi practicile Chinei pun sub semnul întrebării OMC şi provoacă importante pagube lucrătorilor şi companiilor din întreaga lume, mai ales în industriile vizate de planurile industriale ale Chinei", atenţionează raportul.

Raportul de 72 de pagini menţionează totuşi şi unele progrese "izolate", deplângând în schimb faptul că angajamentele Chinei de a-şi schimba în profunzime politicile şi practicile au rămas literă moartă.

Nici angajamentele asumate în ianuarie 2020, la semnarea "fazei 1" a tratatului bilateral încheiat cu fostul preşedinte Donald Trump, nu au fost respectate, potrivit raportului, amintind de domeniul biotehnologiei agricole sau de achiziţiile de bunuri şi servicii americane.

"Un mare număr de angajamente din acordul din 2020 au reflectat schimbări pe care China le planificase deja sau le urmărea în beneficiul propriu", "în realitate acest acord nerăspunzând într-un mod semnificativ preocupărilor fundamentale ale SUA cu privire la politicile şi practicile necomerciale ale statului chinez şi impactul lor nefast asupra economiei, lucrătorilor şi companiilor americane", conchide raportul.

Washingtonul citează între sectoarele afectate de practicile considerate neloiale ale Chinei cele ale oţelului, aluminiului, energiei solare şi pescuitului.

Katherine Tai a mai subliniat că SUA urmează în prezent o "abordare strategică, cu multiple faţete", fără a abandona nici dialogul şi nici posibile măsuri de retorsiune, în încercarea de a "obţine prin toate mijloacele posibile o schimbare reală a regimului economic şi comercial" al Chinei.

Dacă Beijingul pune "pe deplin" în aplicare acordul din 2020, acest lucru poate fi o bază pentru abordarea problemelor rămase în suspans, a adăugat reprezentantul american pentru comerţ.

SUA denunţă de multă vreme practicile considerate "neloiale" ale Chinei, care subvenţionează masiv companiile publice, acuzând totodată Beijingul de furt de proprietate intelectuală şi transferuri "forţate" de tehnologie. Pentru a denunţa aceste practici, Donald Trump a împins SUA într-un război comercial cu gigantul asiatic, în 2018, adoptând o serie de taxe vamale punitive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb