Ridicolul este bariera de ultimă instanţă a oricărui regim politic. Valoarea tuturor declaraţiilor şi programelor de "dezvoltare", indiferent de gradul lor de promovare, este redusă instantaneu la zero când ridicolul acestora devine evident chiar şi pentru cei mai obtuzi, opaci şi idioţi susţinători ai unor politruci lipsiţi de orice demnitate.
În acest stadiu a ajuns administraţia "condusă" de Joe Biden, aşa-numitul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Cu câteva zile înainte de publicarea datelor preliminare pentru T2 2022, oficialii de la Washington, în frunte cu Secretarul Trezoreriei, care şi-a dezvăluit analfabetismul economic încă de când era preşedintele Federal Reserve Bank of San Francisco şi apoi din calitatea de preşedinte al Federal Reserve, au început să transmită agresiv mesajul că două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut, definiţia acceptată a recesiunii tehnice, nu este recesiune. Nu contează că definiţia apare în toate tratatele şi manualele de economie.
Pe site-ul Casei Albe a fost publicat un material explicativ cu titlul "Cum determină economiştii dacă economia se află în recesiune?", unde se arată că "deşi unii susţin că două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului constitute o recesiune, aceasta nu este nici definiţia oficială nici modul în care economiştii evaluează starea ciclului economic".
"Aş fi uimită dacă NBER va declara că ne aflăm în recesiune, chiar dacă avem două trimestre de creştere negativă", a declarat Janet Yellen, conform unei ştiri Bloomberg.
National Bureau of Economic Research (NBER) este o organizaţie nonprofit de cercetare economică, ai cărei membri sunt economişti de prestigiu nu doar din SUA, ci din întreaga lume, şi este "arbitrul" recesiunilor din SUA.
"Nu aşa arată o economie aflată în recesiune, dar ne aflăm într-o perioadă de tranziţie în care creşterea se temperează, iar acesta este un fenomen adecvat şi necesar", a subliniat Janet Yellen.
Inclusiv definiţia recesiunii din Wikipedia a fost "actualizată" pentru a se conforma noilor realităţi, în cel mai bun stil al Misterului Adevărului din "1984", iar editările ulterioare au fost blocate.
Pe de altă parte, profesorul Nouriel Roubini, director executiv la Roubini Macro Associates, a exprimat un punct de vedere total opus.
În opinia sa, "estimările privind o recesiune uşoară sunt complet iluzorii", după cum scrie Bloomberg, şi consideră că "există numeroase motive pentru care vom avea o recesiune severă şi o criză financiară şi a datoriilor severă". Argumentul său principal este povara datoriilor publice şi private, aflate la cote fără precedent istoric.
Datele oficiale preliminare de la Bureau of Economic Analysis arată o scădere neaşteptată a Produsului Intern Brut din SUA în T2 2022, de 0,2%, după un declin de 0,4% în trimestrul anterior (vezi graficul 1).
Cele două valori corespund unor scăderi anualizate de 0,9%, respectiv 1,6%. Creşterea anuală a PIB-ului s-a temperat până la 1,6%, de la 3,5% în T1 2022.
A doua contracţie trimestrială consecutivă s-a înregistrat pe fondul unei creşteri masive a preţurilor, Deflatorul şi-a accelerat creşterea anualizată până la 8,9% în T2 2022, cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani, de la 8,3% (vezi graficul 2).
Presa internaţională şi agenţiile de ştiri au preluat "recomandarea" de la Casa Albă în articolele referitoare la evoluţia economiei din SUA.
"Economia SUA înregistrează o contracţie pentru un al doilea trimestru şi alimentează temerile privind recesiunea", a scris Bloomberg, în timp ce Janet Yellen a negat, din nou, existenţa recesiunii în Statele Unite.
Printre susţinătorii tezei conform căreia două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului nu constituie recesiune se află şi profesorul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel în economie.
"Nu aşa sunt definite recesiunile şi, mai important, nu aşa ar trebui să fie definite", scrie Krugman într-un editorial din New York Times, unde mai arată că "ceea ce contează este starea economiei şi nu un anumit cuvânt utilizat pentru a o descrie".
Oare convingerea profesorului Krugman se va dovedi la fel de "inspirată" în ceea ce priveşte recesiunea precum a fost în ceea ce priveşte inflaţia?
Cu mai bine de un an în urmă, Paul Krugman explica, tot în New York Times, de ce pachetul de stimulare fiscală anunţat de administraţia Biden nu va avea efecte inflaţioniste.
Recent, acelaşi laureat Nobel a scris editorialul "Am greşit în ceea ce priveşte inflaţia", unde încearcă să explice de ce a greşit şi unde scrie că "toată experienţa a fost o lecţie de umilinţă".
Un alt "înţelept", profesorul de economie Larry Summers, care a fost şi Secretar al Trezoreriei în administraţia Clinton, este aşa de îngrijorat de creşterea accelerată a inflaţiei încât propune, în cadrul unui interviu Bloomberg, creşterea taxelor. Summers este unul dintre cei mai duri critici ai Federal Reserve, deoarece "banca noastră centrală nu acţionează mai puternic" prin majorarea dobânzilor. Se pare că Summers doreşte să se asigure că recesiunea economică va fi evitată prin saltul direct în depresiune economică.
Reacţiile economiştilor, atât din mediul privat cât şi din cel academic, a fost inexistentă sau foarte "timidă" în faţa acestor declaraţii ridicole ale unor autorităţi care schimbă definiţiile precum liderii ţărilor comuniste sau Ministerul Adevărului din romanul lui George Orwell.
Ridicolul este transferat, astfel, către întreaga profesie, iar orice formă de respect se va pierde pentru mulţi ani. Dar probabil că asta trebuie să fie soarta slugilor care se apleacă în faţa idioţilor incompetenţi.
Site-ul umoristic Babylon Bee, care are sloganul "Ştiri false în care poţi avea încredere", a scris recent că Joe Biden a semnat o lege care interzice americanilor să pronunţe cuvântul recesiune.
"Am încercat să schimbăm definiţia recesiunii, dar nu am făcut decât să le oferim oamenilor un motiv în plus să vorbească despre recesiunea lui Biden", a declarat Janet Yellen, conform ştirii de la Babylon Bee.
Americanii care vor încălca această lege şi pronunţă cuvântul "recesiune" pot primi până la 10 ani de închisoare, perioadă care poate ajunge la 17 ani după indexarea cu inflaţia.
1. Dincolo de cifre
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 01.08.2022, 05:59)
Cu sau fara recesiune SUA exporta petrol la greu si vinde armament grupa mare find una din "profitoarele" razboiului din Ucraina.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2022, 08:53)
Nu uita de GPL. UE cumpara GPL de la ei cu vaporul. Ca gazul ce vine lejer prin teava nu mai e bun.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2022, 07:39)
Are și un produs exportat la greu: inflația!?
3. incompetenta vs realitate
(mesaj trimis de Dok în data de 01.08.2022, 10:40)
Politicienii incompetenti si media corupta
produc CRIZA economica europeana,
refuzul UE a energiei/materii prime ieftine rusesti este CATASTROFALA