Administraţia Prezidenţială va organiza Conferinţa Internaţională «Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie»

A.C.
Politică / 4 aprilie 2017

Administraţia Prezidenţială, alături de Comisia de la Veneţia şi cu sprijinul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, va organiza la Palatul Cotroceni, în această săptămână, în perioada 6-7 aprilie, Conferinţa Internaţională «Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie», potrivit declaraţiei de presă al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi.

Dobrovolschi: "Este o conferinţă care îşi doreşte să sublinieze importanţa cooperării între majoritatea politică şi opoziţie într-o societate echilibrată, pluralistă, cu respectarea normelor statului de drept şi regulile unei democraţii. Conferinţa este concepută ca un suport teoretic pentru un raport, pentru că la finalul acestei conferinţe, Comisia de la Veneţia va întocmi un raport, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, un raport care ar trebui să traseze câteva direcţii principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte şi să interacţioneze cu opoziţia. Aş vrea să vă dau câteva detalii în legătură cu organizarea acestui eveniment şi, aşa cum v-am precizat deja, în primul rând aş preciza faptul că se desfăşoară aici, la Palatul Cotroceni, între 6 şi 7 aprilie. De asemenea, faptul că pregătirile au început încă de la jumătatea anului trecut, când Preşedintele României a acceptat propunerea din partea Comisiei de la Veneţia de a găzdui aici, la Bucureşti, această conferinţă".

Aş vrea să spun faptul că la eveniment vor participa 100 de persoane şi sunt invitaţi raportori şi membri ai Comisiei de la Veneţia şi ai secretariatului Comisiei, reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului Europei, în special reprezentanţi ai Parlamentelor naţionale europene, reprezentanţi ai mediului academic şi alţi experţi în domeniu, oficiali români, reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, aflate la guvernare, dar şi în opoziţie, desigur, reprezentanţi ai societăţii civile, corp diplomatic străin acreditat aici, la Bucureşti, reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului, mass-media. Despre capitolul mass-media vă voi oferi la final câteva informaţii importante despre modul în care vom interacţiona în cadrul acestui eveniment.

Domnul Preşedinte Klaus Iohannis va deschide lucrările acestei conferinţe joi, la ora 15:30, printr-un discurs. Vor fi mai fi, de asemenea, discursuri susţinute de Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit declaraţilor purtătorului de cuvânt.

Mădălina Dobrovolschi a subliniat faptul că domnul Preşedinte va avea discuţii, în marja acestei conferinţe, cu şefii de instituţii pe care i-am enumerat ceva mai sus.

Dobrovolschi a ţinut să adauge: "Şi încă un lucru, pe care probabil l-aţi sesizat - participarea de excepţie a conducerii Consiliului Europei, ceea ce subliniază încă o dată importanţa pe care această instituţie o acordă României, domnului Preşedinte Klaus Iohannis, şi desigur acestei teme, democraţia. Şi aşa cum v-am promis, vă voi da câteva informaţii şi în legătură cu modul în care vom interacţiona, pentru că presa va avea acces pe durata întregii conferinţe, evident, după acreditare. Şi încă un lucru care se va întâmpla la finalul aceste conferinţe de presă - vă vom da un document care cuprinde toate informaţiile despre conceptul acestei conferinţe, conţinutul conferinţei, lista celor vor participa şi alte detalii care sunt necesare presei. Acesta este subiectul pentru care am convocat presa la acest briefing".

"Ca şi dumneavoastră, am fost martoră acolo la ceremonia de aseară şi la schimbul de replici dintre domnul Preşedinte Klaus Iohannis şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea. De asemenea, am observat faptul că domnul Dragnea a dat presei câteva detalii despre conţinutul acelei discuţii şi cred că, în acest context şi din acest punct de vedere, persoana potrivită care ar putea să dea informaţii suplimentare este chiar domnul Dragnea", a răspuns purtătorul de cuvânt al preşedintelui după ce a fost întrebată dacă au existat până în momentul de faţă discuţii între Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele României legată de desecretizarea protocoalelor dintre Ministerul Public şi SRI.

Referitor la desecretizare, ţinând cont că Ministrul Justiţiei a susţinut că este necesară şi că preşedintele României trebuie să facă o solicitare oficială ca această discuţie să fie pusă pe ordinea de zi a CSAT, purtătorul de cuvânt a repetat răspunsul lui Iohannis la întrebările legate de acest subiect, mai exact, faptul că "la ultima şedinţă a CSAT nu s-a aflat pe ordinea de zi acest subiect şi că dacă vor exista solicitări punctuale referitoare la acest subiect, acestea vor fi analizate şi li se vor da un răspuns în măsura analizei respective", adăugând că alte informaţii suplimentare nu există.

Jurnalist: Despre programul viitor al Preşedintelui, vreau să vă întreb există cumva vreo consultare cu partidele politice referitoare la noul şef al SIE? Spunea Preşedintele că ar putea să discute cu şefii partidelor.

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României: Preşedintele României a fost întrebat în legătură cu acest subiect şi a dat un răspuns pe care îl aduc din nou în faţa dumneavoastră - când va fi momentul potrivit, cu siguranţă că acest subiect va apărea în agenda publică şi domnul Preşedinte a explicat faptul că vor exista discuţii le momentul respectiv.

Dobrovolschi a mai declarat: "Veţi primi în acel document chiar o listă cu persoanele care vor participa, sunt invitaţii care sunt trimise chiar de către reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Aţi văzut că e vorba despre un eveniment desfăşurat în activitatea concretă a Comisiei de la Veneţia, şi sunt acolo chiar nominal persoanele care vor participa, pentru că cele mai multe dintre ele, vorbim despre reprezentanţi ai partidelor aflate la putere sau în opoziţie au confirmat deja, deci există această listă concretă", referitor la întrebarea unui jurnalist despre invitaţiile către şefii de partide pentru evenimentul ce urmează.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României a conchis spunând, după ce a fost întrebat dacă domnul Preşedinte ar dori să se adreseze Parlamentului aşa cum a susţinut Dragnea, că "presa va fi prima care va afla" în cazul în care "va exista în agenda imediat următoare un eveniment atât de important."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb