Moneda europeană şi lira sterlină s-au apreciat cu peste 10% în ultimele 2 luni faţă de dolarul american, după ce încrederea în economia europeană a crescut ca urmare a măsurilor guvernamentale, iar cea americană a dat semne de încetinire (creşterea economică în al doilea trimestru a fost de doar 2,4%, faţă de 3,7% în primele 3 luni).
Potrivit unui comunicat al Admiral Markets, experţii valutari ai celei mai mari bănci elveţiene, UBS, sunt reticenţi în ceea ce priveşte sustenabilitatea monedei europene. "Punem la îndoială sustenabilitatea revenirii monedei europene după entuziasmul cu care oficialii UE au adoptat consolidarea fiscală", au precizat experţii băncii elveţiene. UBS, cel mai mare manager de active şi al doilea mare jucător din piaţa valutară după Deutsche Bank, estimează euro la nivelul 1,15 USD până la sfârşitul anului.
În aceeaşi ordine de idei, FX Concepts, unul dintre cele mai vechi şi stabile fonduri de investiţii, specializat în management şi risc valutar, crede că este timpul să vindem euro, motivul principal fiind programele de austeritate care vor afecta creşterea economică. Dispunând de specialişti renumiţi care administrează peste 8 miliarde USD în active, cel mai mare hedge fund valutar a cumpărat euro chiar la începutul lunii iunie la nivel minim: "Euro o să scadă din zona 1,3300 USD împreună cu indicii bursieri, corelaţie ce va deveni din ce în ce mai puternică."
Deciziile de politică monetară din Europa şi Marea Britanie sunt main event-urile acestei săptămâni. Dobânda cheia va fi menţinută la nivelul minim atins după declanşarea crizei financiare din 2008, iar punctele de atracţie vor fi conferinţa de presă de mâine (n.r. astăzi) a şefului Băncii Centrale Europene, J.C.Trichet.
Investitorii importanţi pe pieţele financiare internaţionale aşteaptă şi ei un răspuns de la oficialii europeni cu privire la eficienţa măsurilor fiscale, cât şi gradul în care acestea pot duce la reluarea programelor de stimulare a economiei, aşa zisa "printare de bani" fără acoperire pentru a crea lichiditate în piaţă şi a facilita finanţarea.
Analiştii Admiral Markets consideră că atât euro cât şi lira ar trebui să se devalorizeze pentru a atenua impactul măsurilor fiscale asupra economiei europene şi a creşte competitivitatea bunurilor şi serviciilor europene în pieţele globale.