ADR Centru: Continuă modernizarea cu fonduri europene a Spitalului de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu

F.D.
Miscellanea / 21 martie

ADR Centru: Continuă modernizarea cu fonduri europene a Spitalului de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu

Continuă activităţile pentru creşterea eficienţei energetice a Spitalului de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" din Sibiu. Două noi proiecte de reabilitare termică şi eficientizare energetică - pentru încă două corpuri ale acestei unităţi medicale - au fost semnate recent în cadrul Programului "Regiunea Centru" 2021-2027, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, este vorba de cererile de finanţare pentru "Reabilitare termică a clădirii C8 - Policlinică din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu" şi "Reabilitare termică a Clădirii C16 - Pavilion psihiatrie V din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda Sibiu". Valoarea totală a celor două contracte de finanţare este de peste 23 milioane lei, din care valoarea totală eligibilă este de 20.077.630 lei.

"De-a lungul anilor, Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" a cunoscut o dezvoltare continuă, prin construirea de noi secţii şi diversificarea serviciilor medicale. În prezent, unitatea medicală include 20 corpuri de clădire, fiind un spital multipavilionar. Aici consumul de energie primară este cu mult peste cel al unui spital mono-bloc, motiv pentru care s-au impus investiţii majore în domeniul eficientizării energetice. Asta deoarece majoritatea secţiilor au un regim de utilizare permanent, 24 h din 24 h. Modernizarea acestui spital s-a realizat preponderent cu fonduri nerambursabile europene. Subliniez că, în special în ultimii ani, prin Programul REGIO 2014-2020, a fost reabilitat Pavilionul IV al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu şi s-a realizat relocarea Ambulatoriului pentru adulţi, cu fonduri totale în valoare de peste trei milioane euro. Prin toate aceste proiecte, Uniunea Europeană vine în sprijinul oamenilor, alocând importante fonduri europene nerambursabile în vederea economisirii resurselor primare de energie şi pentru reducerea emisiilor poluante. Pentru că în Regiunea Centru o parte a construcţiilor publice existente sunt vechi şi neperformante din punctul de vedere al microclimatului, ne preocupăm de creşterea eficienţei lor energetice. Acesta este şi principalul obiectiv european, implicit unul dintre obiectivele stabilite de noi la nivel local şi regional", a declarat Simion Creţu, Director general ADR Centru.

Societatea actuală este un mare consumator de energie sub diferite forme, în industrie, transporturi, agricultură, chiar şi în domeniul casnic. Astfel, una din principalele probleme cu care se confruntă societatea o constituie faptul că o cantitate destul de însemnată de energie este pierdută prin funcţionarea clădirilor, fapt datorat în principal alveolării necorespunzătoare ale acestora, precum şi instalaţiilor învechite pe care majoritatea le includ.

"Încă din prima perioadă de programare a POR 2007 - 2013, CJ Sibiu a pus accentul atât pe importanţa eficientizării energetice a clădirilor publice, în vederea realizării de economii la facturile de energie, cât şi pentru a avea un mediu mai curat şi o securitate mai mare în domeniul energetic. Am început cu modernizarea şi echiparea Ambulatoriilor, investiţii care au dus la creşterea calităţii serviciilor de asistenţă. Am reuşit să izolăm termic clădirile mai bine şi să modernizăm facilităţile medicale, achiziţionând echipamente de ultimă generaţie, toate având ca rezultat creşterea calităţii serviciilor medicale. Continuăm atragerea de fonduri europene, pentru a stopa degradarea clădirilor şi pentru a le moderniza, ca să corespundă exigenţelor din domeniul medical", a declarat doamna Daniela Cîmpean, Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Clădirile vechi din cadrul acestui spital nu au beneficiat de lucrări sistematice de consolidare şi reabilitare, iar starea lor fizică, vechimea şi circuitele lor funcţionale, inclusiv instalaţiile auxiliare vechi induc pierderi mari de energie, insecuritate fizică şi calitate slabă a actului medical, pe lângă cheltuieli mari de funcţionare a spitalului. Noile proiecte prevăd gestionarea inteligentă a energiei, prin termoizolarea faţadelor şi a planşeelor peste parter şi etaj, intervenţii la nivelul soclului prin hidroizolare/termoizolare, înlocuirea tâmplăriilor exterioare, reabilitarea învelitoarei, înlocuirea instalaţiilor termice şi a celor pentru apă caldă de consum, execuţia instalaţiilor de ventilaţie şi iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice, precum şi a unui sistem centralizat de management al clădirii într-o perioadă de 40 de luni de implementare ale celor două proiecte finanţate prin Programul "Regiunea Centru" (PR Centru) 2021-2027.

Contractele de finanţare au fost semnate de doamna Daniela Cîmpean - Preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu în calitate de beneficiar şi de domnul Simion Creţu, Director general ADR Centru, care reprezintă instituţia finanţatoare. Fondurile sunt alocate prin Prioritatea 3 - O regiune cu comunităţi prietenoase cu mediul, Acţiunea 3.2 - Eficienţă energetică în clădiri publice a PR Centru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb