ADRIAN CÂCIU: "Este incorect şi frustrant ce s-a întâmplat în Consiliul JAI"

V.G.
Politică / 10 decembrie 2022

"Este incorect şi frustrant ce s-a întâmplat în Consiliul JAI"

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, susţine că este incorect şi frustrant ce s-a întâmplat în această săptămână în Consiliul JAI, când România nu a fost primită în spaţiul Schengen, precizând că Europa trebuie să strângă rândurile şi să se gândească la valorile democratice şi la pilonii pe care s-a construit, relatează News.ro.

Adrian Câciu a fost întrebat, astăzi, în cadrul unei emisiuni televizate, cu cât ar creşte PIB-ul României dacă am intra în spaţiul Schengen.

"Aici sunt mai multe studii legate de acest impact, dacă vreţi, asupra economiei româneşti. Unele spun că ar fi 10 miliarde de euro pe an. Evaluările mele sunt legate de creşterea reală, care s-ar adăuga la economia României, care ar fi de 0,5 puncte procentuale din PIB anual timp de 10 ani. Este incorect şi frustrant ce s-a întâmplat. Până la urmă, nu consider că am ratat noi. Cred că Europa trebuie să strângă rândurile în perioada următoare şi să se gândească foarte mult la valorile democratice şi pilonii pe care s-a construit. Până la urmă această aderare la Schengen a României, care este furnizor de securitate pentru Europa, mai ales în această perioadă complicată şi care merita pe deplin să facă parte din acest spaţiu Schengen şi cu atât mai mult începând din 2023, de la 1 ianuarie, putea să fie acest efort făcut şi mai devreme, cred că Europa trebuie să dea nişte răspunsuri. Am spus de la începutul conflictului cu Ucraina sau s-a spus că este nevoie de susţinere şi solidaritate. Solidaritatea trebuie manifestată plenipotenţiar. Deci, unde este solidaritatea în votul din JAI? N-o să intru în detaliile neapărat politice, dar pentru noi, ca ţară este frustrant, pentru că această ţară, România, şi de fapt cetăţenii şi economia au făcut eforturi majore să fie cu adevărat cetăţeni europeni, să se ridice la standardele europene. Ori nu poţi să tratezi politic sau eu ştiu, din perspectivă individuală a unor interese politice dintr-o anumită ţară din Europa un astfel de efort", a afirmat Adrian Câciu.

El a menţionat că intrarea în spaţiul Schengen ar arăta că România este o destinaţie atractivă pentru investiţii.

"Nu e numai vorba de mişcare, Nu e vorba numai de circulaţie a persoanelor, ci este vorba de încredere şi de faptul că eşti o destinaţie atractivă pentru investiţii, mai ales în această situaţie complicată la nivel european şi global, în care avem de-a face cu o restructurare a lanţurilor de aprovizionare. Toate ţările văd că trebuie redusă dependenţa de anumite zone care existau ca un dat, adică dependenţa de Rusia, dependenţa de Asia. Toată Europa gândeşte cum facem să relocăm industriile în Europa, iar pentru acest lucru avem nevoie de un spaţiu, o piaţă internă care este unitară şi se manifestă la fel în toate ţările europene, cu atât mai mult într-o zonă ca cea a României. Încă o dată, cea mai lungă frontieră cu zona de conflict, unde Ucraina este agresată de administraţia rusă, de ceea ce face Putin, cu atât mai mult interesul strategic al Europei ar fi ca aici să facă o consolidare şi să investească. De altfel, asta ar fi consecinţa", a explicat ministrul de Finanţe.

El susţine că prin măsurile care au fost luate în acest an, România a reuşit să păstreze şi chiar să crească încrederea investitorilor în economia noastră.

"Dar eforturile noastre vor continua şi, de altfel, investitorii se uită către România. Dacă ne uităm la cifrele din acest an, care este cel mai complicat an din istorie din perspectivă economică şi nu numai pentru România, dar mai ales pentru Europa, ne arată că prin ceea ce noi am făcut, am reuşit să păstrăm încrederea sau să creştem încrederea investitorilor în economia românească, în sensul în care, oferind câţiva piloni: pilonul de securitate, în primul rând, pilonul de predictibilitate şi de angajament al statului pentru sprijinul investitorilor, sprijinirea investitorilor şi pilonul economic şi social pe care am mers, în sensul în care am păstrat un echilibru. Nu înseamnă că lucrurile sunt paradisul, dar în situaţia aceasta complicată chiar s-a păstrat un echilibru socio-economic. Acest lucru a atras investitori. Schengen ar fi adus în plus şi va aduce un plus. Eu sunt convins că România va intra în Schengen. Este o etapă. Nu trebuie să ne descurajăm, trebuie să mergem în continuare. Acest efort de consolidare a Europei trebuie să înceapă cu recunoaşterea faptului că România are toate drepturile de a fi membru pe deplin, cu toate tot ce înseamnă integrarea în Uniunea Europeană", a mai afirmat Adrian Câciu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. daca nimeni nu pateste nimic , inseamna ca este susanea

    După cum se vede știu TOT .....nu - i păcălești ....

    Esecul intrarii Romaniei in spatial Schengen, la care aspiram de 11 ani, este ilustrarea perfecta a faptului ca Romania are dupa Revolutie la conducere o clasa politica corupta si incompetenta preocupata de propria chiverniseala, tradatoare de tara pentru a nu fi deranjata in activitatea de imbogatire pe seama cetateanului Roman, platitor de taxe. Coruptia a coborat pana la ultimul functionar, ultimul vames.

    Am ajuns o colonie a Europei Occidentale, o piata de desfacere a marfurilor fabricate in vest, a sursa de materii prime ieftine, o sursa de forta de munca ieftina. Clasa politica nu apara interesele natiunii romane si se conformeaza cerintelor din vest. O tara cu potential agricol urias cumparam masiv alimente din vest. Marim cheltuielile pentru armament (beneficiar principal Statele Unite ale Americii), pentru mentinere trupe straine in tara, pentru pensii speciale sau suplimentare unor categorii profesionale utile clasei politice si in schimb micsoram bugetele Educatiei si Sanatatii. 

    Suntem partener strategic al Statelor Unite ale Americii dar care sunt investitiile ei in Romania ?. Cetatenii romani au probleme cu viza de intrare in State. Premierul Ciuca a multumit Statelor Unite ca ne-a dat cateva milioane dolari pentru gasirea unui teren unde ar urma sa fie amplasate reactoare nuclare energetice cumparate de la ei. In schimb Statele Unite pompeaza miliarde de dolari in Ucraina, bani care practic vor fi imposibil de recuprat; penibila situatie pentru Romania. 

    Media oficiala din romania da vina exclusiv pe Austria dar nu se intreaba de ce si dupa 11 ani de incercari suntem refuzati. Austria ne-a tratat asa cum suntem vazuti la Bruxelles (o colonie) si si-a aparat interesul ei egoist cum fac si alte tari din UE. As aminti aici 2 tari de la care Romania ar putea invata: Polonia si Ungaria. Eu propun ca la toti vamesii in activitate sau care au activat in vama sa se realizeze un control al provenientei averilor lor, sa se verifice daca venturile lor salariale justifica averile posedate; cred ca vor fi surprize mari si clasa politica ar avea o prima dovada a insuccesului. 

    Presedinte W. K. Iohannis: 

    - Unde este “Romania educata” ? 

    - Unde este “Romania lucrului bine facut” ? 

    - Se spune ca ati declarat ca Romania este un stat esuat, unde erati presedinte ? 

    - Nu considerati ca ar fi cazul sa demisionati ? raspundeti de politica externa a tarii si ati avea mai mult timp sa va ocupati de casele din Sibiu. 

    Nu ar fi cazul ca si alte personae sa-si dea demisia ? 

    Presedintele Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarant recent, nonsalant ca bancile “au sarit calul cu dobanzile Robor” si de atunci aceasta dobanda nu a mai crescut. 

    Atitudinea celor 2 inalti demnitari arata ca in Romania domnia legii este departe si ea se afla la cheremul bunei dispozitii a oamenilor politici aflati la conducerea ei iar respectarea legii este obligatia numai a cetateanului de rand, platitor corect de impozite, fara conexiuni cu retelele de putere din structura administrativa a statului roman.

    1. Ei au pasapoarte diplomatice, nu stau la cozi in Schengen.

    Ne-am ales cu "placute suedeze", tocmai de la austrieci, dupa ce ani de-a randul le-am primit si de la olandezi!

    caciule , caciule ... ai tradat asteptarile ... te-ai vanduit....

    Categoric politicienii din Austria tin neaparat ca Romania sa fie ultima in 'Pecking order' ! Arata ca si un complot ca sa linisteasca clasa politica din Romania inainte de Consiliul JAI cu vizite ,cu discursuri si incurajari ,d Weber a declarat sprijin pentru Romania ...pina cu o zi inainte ,cand nu voiau nici sa fie vot pe ordinea de zia Consiliului JAI. Mentalitate de imperiu austro ungar ,sa tina unele tari afara de Schengen ,ca mai sunt conditionalitati ,mai vor diferite active si vor ca aceasta redistribuire de capacitati de productie ,de relocari de competente si locuri de munca sprijinite de fonduri EU sa fie facuta cu excluderea celor 2 tari ,la acest moment . Nu uitati toti ca Ungaria si Austria sunt exceptata de la aplicarea reducerii importului de gaz ,de petrol ,ca militeaza pt o conducta de gaz din Grecia ,prin Bulgaria ,in Ungaria si Austria ...ca acolo sa se mute industrii prelucatoare germane in cautare de energie ! Si cand s au acut coridoarele de transport gaze acum 10 ani ,Austria a tras spuza pe turta ei ,inclusiv piata de gaz si petrol e la Viena ,care nu are resurse deloc .De asta si a schimbat d Weber declaratiile cu care i a pacalit pe europarlamentarii romani ! Deci despre asta e vorba ,migratia ( care vine Grecia ,Turcia,Bulgaria,Kosovo,Bosnia ,Muntenegru ,Serbia ....e un pretext si o punctare pt electorat intern . E absolut jenant sa vezi manevrele astea joase la oameni din politica inalta ,care se afiseaza ca fiind politic si moral corecti ! Vorbe numai pt cover up !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb