ADRIAN CÂCIU:  "La finalul anului vom avea inflaţia sub 9%"

G.D.
Macroeconomie / 4 martie 2023

"La finalul anului vom avea inflaţia sub 9%"

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, astăzi, că la finalului acestui an inflaţia în România va fi cu o singură cifră, estimând că ar putea ajunge la 8%, relatează News.ro.

Adrian Câciu a fost întrebat, astăzi, la cât va ajunge inflaţia.

"În privinţa inflaţiei, îmi păstrez prudenţa de a spune că la final de an vom avea o cifră. Unii spun că de la jumătatea anului, eu vreau să fiu mai prudent în această situaţie. Aş putea spune chiar sub 9%, cam 8%. De ce vă spun că sunt mai prudent? Pentru că formarea brută de capital fix pe care ne vom construi consumul în acest an şi cererea agregată care este formată şi din consum guvernamental, şi din consum privat, investiţii private se face după seama importurilor şi atunci aş fi prudent", a declarat Adrian Câciu.

El a precizat că finanţelor publice stau mai bine ca în perioada similară a anului trecut, menţionând că România are mai mulţi bani decât se crede.

"Finanţele publice stau mai bine decât stăteau în februarie sau martie anul trecut, pentru că între timp am realizat ceea ce înseamnă stabilitatea financiară. Veneam după doi ani de pandemie, veneam după ani în care nu s-a acţionat foarte puternic pe zona de reducere a deficitelor. Reducerea deficitelor a început în 2021, dar încă se resimţea un deficit foarte mare, costuri foarte mari şi presiuni foarte mari, pieţele financiare se uitau destul de îngrijorate la România. În acest moment suntem mult mai stabili, încrederea investitorilor există, asta se vede şi în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanţare a fost una care a fost suficientă, dar şi partea de investiţii străine directe, care e un indicator care îţi arată ce şi cum se uită străini la economia românească. România are mult mai mulţi bani decât se crede, a nu se înţelege că este un sac fără fund şi că putem face ce vrem cu ei. Avem banii europeni care sunt la dispoziţia, sunt banii din PNRR, sunt banii pe care îi avem încă de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro care sunt din exerciţiul 2014 - 2020, este bufferul pe care l-am crescut la Ministerul de Finanţe", a explicat ministrul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Suntem mai stabili si avem mai multi bani, in conditiile in care imprumuturile au spart record dupa record, BNR a fost mai activa decat oricand pe piata secundara "netezind" dobanda la titlurile de stat, iar inflatia ramane la doua cifre. Si va ramane ridicata mult timp, in ciuda declaratiilor incurajatoare care mizeaza pe factorul psihologic - si Christine Lagarde a incercat cu vorbe mestesugite, si pana la urma a trebuit sa ridice dobanzile...

    Mie nu mi se leaga in ce mod e asa ceva sustenabil. Evident ca statului ii merge bine - pentru ei, inflatia e un avantaj si un castig; de-as putea scoate consistent randamente anuale peste 10% cu portofoliul meu, as ajunge bogat destul de rapid. Insa ceea ce e castig pentru stat, e pierdere garantata pentru oricine tine lei. 

    Sau, statul ne ofera sa pierdem doar jumatate din valoarea a ce punem deoparte, daca cumparam datoria lui.

    Nu pot vedea inflatia revenind in limitele acceptate decat prin monetizarea datoriei (pe termen scurt) SAU taieri masive ale bugetului de stat. Sa tin lei in climatul actual? Nu, multumesc! 

    1. Ești prea categoric domn Stelian! În lei zici că nu,imobiliarele cred că o iau la vale, acțiunile sunt pe maxime aproape,Isărescu ține bine cursul, titlurile de stat sunt sub inflație, deci ce faci?

      Eu zic că niște lei ,25-30% din total economii pot face minuni dacă bursa, imobiliarele se prăbușesc sau apar alte chilipiruri interesante! 

      Ce zici ?

      Să nu-mi răspunzi că "ieși pe bursele străine " că tu faci,că dregi ,că nu te cred! 

      Inflatia daca dureaza si dureaza, vedem si noi si prevad si astia, nu vas lasa preturile sa scada. In anii 70 in USA a fost inflatie si recesiune cu 10% somaj, dar tot au crescut casele la dublu in 10 ani. Din cauza inflatiei. Fiind inflatie, scade valoarea banilor, deci n-au cum sa scada activele imobiliare, actiuni, aur petrol etc, decat fluctuatii minore dar nimic serios pe termen mai lung.

    PSD este ciuma roșie iar PNL ciuma galbena . PNL a devenit remorca PSD. PSD și PNL formează PSDNL . Borfașii acestor două partide candidează separat și guvernează împreună . Mai votez PNL când va fi fata mare nevasta-mea . Un sincer "Hai sictir pentru Iohannis, Câți ,Rareș Bogdan și pentru tot PNL-UL

    1. Iar USRi e ciuma multicolor ca steagul lgbt

      Votai AUR, ca ii consiliaza Ponta !

      nu s-au desfiintat deja?

      inca sunteti pe contract? 

    SA SPERAM!

    a luat metoda de la kaufland , maresc pretul de 5 ori apoi il scad o data si spun ca-i mare reducere

    Asta prezinta 9% ca realizare? Haha...nu e, de fapt asta garanteaza saracirea depunatorilor, colapsul consumului (80% din PIB) = recesiune ! Fara cei 9 miliarde euro din PNRR pe anul asta, nu ai cum sa faci crestere. Exista un mare castigator: statul !

    Ceapa e 6 lei kilogramul. Despre ce inflatie de 9% vorbeste asta?

    1. la kaufland au facut uleiul de la 4 lei la 12 lei intr-o zi .9% !

    sincer , as fi ingrijorat.

    Astazi , cca 70% sunt total impotriva clasei politice a timpului .  

    Daca procentul de mentine ( vezi preturi , pensii, salarii , migratii ec , Austria , Johanis, etc), iar cineva , va reusi sa ii scoata la vot pe acestin 70%, vom avea uriase surprize,,.... 

    Revenind la analizele faciale ... Priviti fata lui Caciu cand vorbeste ,,,...Ca de altfel si ocolirea privirii lui Ciuca si Ciolacu...

    Ar trebui sa imi fie mila , dar nu imi este. 

    1. Nu-ti fie mila ca astia devin milionari in euro din smenuri pana ii voteaza cineva afara.

      corect!

      Poate invatam de la greci! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb