ADRIAN CÂCIU, MINISTRUL FINANŢELOR: "Dorim să convenim un pact fiscal cu mediul economic şi social"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 februarie 2022

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor

Ministrul Finanţelor spune că unul din obiectivele sale este reducerea impozitării muncii

Ministerul Finanţelor urmăreşte ajungerea la un pact fiscal cu mediul economic şi social care să ducă la o schimbare a regimului fiscal din Româ­nia, a declarat, vineri, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a precizat că România şi-a asumat această reformă fiscală prin PNRR. Câciu a mai spus că reducerea impozitării muncii este unul din obiectivele mandatului său de ministru.

Câciu a declarat: "Statul român, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi-a asumat o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil, că până acum în spaţiul public acest lucru nu a fost auzit sau prezentat. Am văzut în ultimele zile o întreagă dezbatere, fapt care mi-a dat dreptate şi mi-a justificat iniţierea dezbaterii, pentru că, într-adevăr, există preocupare din partea mediului economic şi mai ales a cetăţenilor cu privire la regimul fiscal. De aceea, pentru a duce mai departe această reformă am invitat mediul economic. De fapt, nu este un lucru nou pe care îl anunţ, l-am anunţat de la preluarea mandatului că vom face un parteneriat real cu mediul economic şi social din România să participe împreună cu Ministerul de Finanţe şi instituţiile financiare internaţionale în cadrul unui pact fiscal pe care trebuie să-l formalizăm la o analiză asupra regimului fiscal din mai multe perspective. Pe componentele pe care le avem angajate prin PNRR, dar şi pe componentele structurale pe care ar trebui să le revizuim din perspectiva fenomenelor cu care ne confruntăm nu numai noi ca stat, nu numai mediul economic, dar şi cetăţenii, respectiv evaziune fiscală şi economie informală. Ca să fiu foarte clar: fundamentările, studiile şi elementele de dezbatere vor fi create împreună cu mediul socio-economic din România".

Potrivit ministrului de finanţe, propunerile care se discută cu mediul de afaceri se îndreaptă în direcţia ajustării regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale şi a evaziunii fiscale.

"Pe masă se vor afla o serie de elemente cu care deja dânşii au venit. Propunerile se duc către ajustarea regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale, adică ajustarea cu economia informală care, într-adevăr, creează probleme celor care sunt bun platnici. Analiza care se va face împreună va duce la o serie de soluţii. Acele soluţii le vom dezbate larg. De ce este nevoie de parteneriat? Pentru că România, probabil de multe ori, a făcut reforme pe hârtii. Poate în trecut a făcut şi stabiliri de taxe sau de regimuri sau de politici publice din birou. Eu consider că o politică publică nu poate avea succes fără a fi adresată şi discutată cu beneficiarul politicii publice. Din perspectiva a ceea ce se numeşte reconversie economică, în sensul creşterii valorii adăugate, stimulării producţiei şi procesării, stimulării înaltei tehnologii, a zonei de tranziţie digitală şi mai ales de economie verde şi prietenoasă cu mediu", a explicat Câciu.

"Nu sunt adeptul taxelor noi", spune Câciu

Acesta a mai spus că nu este adeptul taxelor noi şi că taxarea muncii în România este prea ridicată.

"Eu consider în continuare, poate pe unii deranjez, pe alţii surprind, că regimul fiscal din România trebuie aşezat şi ajustat cu zona de economie informală care este, din punctul meu de vedere prea relaxat privită, care poate produce venituri la bugetul general consolidat care să producă la rândul lor excedent", a mai afirmat el.

Orice ajustare de genul acesta, a notat Câciu, trebuie făcută la solicitarea, până la urmă, şi a mediului de afaceri şi în directă proporţionalitate cu interesul statal sau socio-economic. O asemenea ajustare a regimului fiscal nu trebuie să afecteze alte sectoare, nu trebuie să afecteze cetăţeanul, ci să încurajeze cetăţeanul să aibă productivitate, a spus Câciu.

Potrivit acestuia, există în analiză şi soluţii pentru impozitarea muncii, despre care ministrul a spus că "toată lumea spune că este foarte ridicată". Potrivit ministrului, scăderea taxării muncii este unul din obiectivele mandatului său.

"De ce să ne menţinem în acest mecanism cu impozitare a muncii ridicată? Rămâne să găsim soluţii (...) şi să ne fixăm în acest pact fiscal ce vrem de la România. (...) Nu este important numărul de companii ci valoarea şi capitalul acelor companii. Trebuie să le ajutăm să devină capitalizate, să devină beneficiare de stimul, din partea statului sau a sistemului financiar-bancar pentru economia României în 2030 care va fi confruntată cu o competiţie istorică în zona dezvoltării mai ales din UE", a spus Câciu.

Acesta a reluat declaraţiile membrilor PSD din ultimele luni notând că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va trebui optimizat.

"Este foarte uşor să duci în zona publică: renegociem PNRR pentru pensii. PNRR va trebui optimizat oricum. România pierde o sumă din PNRR. Vom sta de vorbă şi la nivel de Executiv şi la nivel politic pentru că ţara nu trebuie văduvită de banii din PNRR dar nici de reformele pe care le prevede PNRR şi nici de investiţiile pe care ni le-am asumat. Suntem în decalaj major faţă de ceea ce înseamnă economia europeană şi atunci, oricum, vei ajunge într-o zonă de optimizare. V-am dat exemplu şi reforma fiscală. Sunt elemente care poate vor trebui optimizate şi aici în discuţiile cu Comisia Europeană dar singura şansă pentru România de a avea succes în optimizare este ca societatea şi statul să facă parteneriat", a declarat ministrul finanţelor.

Acesta a mai subliniat că PNRR este un document programatic pe şase ani iar România nu trebuie să mai trăiască momente în care acesta să fie scris într-un birou şi fără a fi cunoscut în spaţiul public.

"România nu mai trebuie să trăiască momente în care PNRR-ul se face într-un birou şi nimeni nu îl ştie, nici din presă, nici din viaţa publică sau economică. Un document programatic pentru şase ani după care stăm să stingem focuri. Şi atunci cel mai bun lucru este să stăm cu toţii, să ne uităm care sunt chestiunile care trebuie într-adevăr discutate, inclusiv partea socială, este o discuţie care trebuie făcută. Şi este o discuţie pe care nu ai cum să te prefaci că nu o vezi. Înţeleg că sunt tot felul de filosofi, dar sunt oameni în ţara asta care nu au ce pune pe masă, care au muncit o viaţă şi nu au nicio vină că statul nu poate să îi ajute. Ei au plătit banii statului", a afirmat Adrian Câciu.

Pe de altă parte, acesta a precizat că vor fi multe ţări care îşi vor optimiza planurile de redresare, dând exemplul Spaniei care va solicita o suplimentare a PNRR.

"Cred că sunt multe ţări care îşi vor optimiza planurile. Nu aş vrea să facem confuzia între renegociere, care e un termen din mecanism, şi optimizare. Ajustări pe plan vor avea toate ţările. Vă dau exemplu Spania care, văzând că are o criză energetică fără precedent, atât din perspectiva necesarului de aprovizionare cât mai ales a preţurilor, a constatat că are nevoie de o investiţii verzi mai multe decât şi-a prevăzut iniţial. Spania nu accesase împrumuturile. Spania va veni şi va cere o suplimentare a PNRR dar nu e vorba numai de partea financiară. Când va pune componente noi, acelea vor trebui corelate, pentru că este un plan integrat. Sunt o serie de corelaţii. Dacă aduci într-un loc un plus trebuie să ajustezi sau să optimizezi în alte locuri", a mai spus Câciu.

Câciu afirmă că guvernul va veni în două săptămâni cu noi propuneri pentru reducerea facturilor

Totodată, cu privire la planurile Coaliţiei pentru facturile la energie din luna aprilie încolo, Câciu a declarat că în 2 săptămâni cel târziu se va veni public cu un plan de măsuri la nivel de Executiv.

"Suntem în discuţii, am fost şi în săptămâna aceasta la guvern, există un grup de lucru. În 2 săptămâni cel târziu vom veni cu un plan de măsuri la nivel de Executiv, ne vom vedea şi săptămâna viitoare. Sunt o serie de soluţii pe masă. Trebuie să restructurăm şi cauzele care au dus la această inflaţie în lanţ. (...) Sper să avem la începutul lui martie noul pachet de măsuri cu care Executivul să meargă şi să venim foarte curând cu el. Nu va fi o singură măsură, asta pot să zic sigur. Trebuie să vizeze atât efectele cât şi cauzele. (...) Scopul este ca inflaţia să nu se ducă în 2 cifre şi preţurile să scadă", a afirmat ministrul.

Printre măsurile avute în vedere de guvern se numără şi scăderea TVA la 5% pentru energie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dumnezeule, omul asta se lauda la fiecare a 2-a propozitie.

    Hai sa o luam pe rand. Poate fi PNRR asta facut public in totalitate ca sa vedem *exact* toata lista cu ce si-a asumat Romania in fata UE? 

    De ex., se stia de la inceput ca vor sa scada pragul micro, insa nu am gasit *la cat* s-a asumat? Care e criteriul PNNR? 

    Pot ziaristii si organizatiile din tara asta sa faca publica o lista cap-coada cu *toate* cerintele viitoare? 

    Pentru ca altfel stam ca gugustiucii si tot asteptam sa vedem ce mai apare. E clar insa, *totul* va fi de rau in PNNR. 

    Vreau sa subliniez un citat: 

    > Am văzut în ultimele zile o întreagă dezbatere, fapt care mi-a dat dreptate şi mi-a justificat iniţierea dezbaterii, pentru că, într-adevăr, există preocupare din partea mediului economic şi mai ales a cetăţenilor cu privire la regimul fiscal 

    Acesta este un deliciu! Dupa ce arunca omul piatra si se sperie toti cum vor mai lua pielea de pe ei vine si se gratuleaza: "vedeti, aveam dreptate, exista o preocupare". 

    In ultimii 20 de ani Romania a fost cel mai bine condusa cand nu era guvern cu drepturi depline. Eu zis sa facem si experimentul asta: fara guvern 3 luni pe an sa vedem. 

    Ai lipsit de la masa tacerii organizata de TRP?

    E simplu, dar nu vreti: introduceti taxarea progresiva pe castigurile exploatatorilor si eliminati taxarea pe salariilie exploatatilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb