Interesul Ministerului Finanţelor este să dezvolte capitalul românesc la el acasă, ceea ce înseamnă încurajarea companiilor de stat să se listeze doar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a spus ieri ministrul Adrian Câciu, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Domnia sa a afirmat: "Chiar dacă în acest an avem o ajustare negativă a bursei de valori în mai multe sectoare, din evaluarea pe care o fac, piaţa de capital este robustă. Este mult deasupra anului 2020 şi în evoluţie faţă de anul 2019, iar ajustarea prin care trece acum este din punctul meu de vedere conjuncturală. Dar trebuie ajutată să limiteze această conjuctură, prin mai multe componente. Dorinţa de a investi - mesajul atât al companiilor care cred că trebuie să spună mai des că sunt listate la bursă. Că am aceste rezultate care vin şi datorită faptului că sunt în această piaţă. La fel, bursa de valori şi ale instituţii, Ministerul de Finanţe, ASF-ul, trebuie să prezinte mult mai des importanţa acestui tip de instrument de finanţare".
Ministrul finanţelor a adăugat: "Vreau ca în viitor, piaţa de capital să fie mult mai prezentă în discursul public. Piaţa de capital pare o piaţă a iniţiaţilor, dacă stai să te rupi de context (...) or, dacă vrem să avansăm mai rapid la o societate dezvoltată, în care capitalul este dezvoltat, cred că trebuie să avem o anvergură mai mare măcar în partea de comunicare, percepţie, înţelegere a mecanismelor şi educare financiară".
Conform domniei sale, pentru ca ţara noastră să ajungă să exporte capital, trebuie să fim în primul rând producători de capital, să creăm o fabrică de capital în România.
"Am mai spus-o, companiile din România, de stat sau private, din perspectiva ministrului de finanţe şi a Ministerului de Finanţe, vor fi încurajate să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti. Fără et cetera, fără şi - la Bursa de Valori Bucureşti. Evident, privaţii au capacitatea de a decide unde este mai benefic, dar pe partea de companii de stat, interesul nostru este să dezvoltăm capitalul românesc la el acasă. Ca să ajungem să exportăm capital trebuie să fim producători de capital. Ca să fim producători de capital, trebuie să creăm fabrica de capital sau să ajutăm ca această fabrică de capital să se dezvolte acasă", a afirmat Adrian Câciu.
De asemenea, ministrul finanţelor a subliniat că, economia va creşte în acest an mai mult decât se prognoza în vară, iar Guvernul vrea ca bugetul pentru 2023 să fie aprobat în noiembrie.
"Din prognozele pe care le avem, deoarece pentru piaţa de capital şi pentru companii este important să ştim şi pe ceea ce ne bazăm, economia României va creşte în acest an mai mult decât a fost prognozat în vară. Nu am să vă dau cifra. Aştept prognoza de toamnă pe baza căreia construim bugetul (...). Apropos de predictibilitate, vă spun că angajamentul nostru ca Guvern este să avem un buget aprobat de către Parlament în luna noiembrie a acestui an, pentru a oferi predictibilitate economiei, investitorilor, dar şi o strategie fiscal-bugetară care să ne dea imaginea modului în care va funcţiona abordarea statală în sprijinul economiei. Acolo se vor regăsi şi elementele de prognoză concretă privind numărul de salariaţi, salariul mediu, evoluţia PIB şi toate elementele pe care le vedem. Astăzi am avut o serie de discuţii inclusiv cu FMI care începe să fie mai optimist din perspectiva stabilităţii (...). Nu suntem rupţi de realitate. Suntem foarte prudenţi. Ceea ce facem în fiecare zi este să menţinem stabilitatea. Când menţii stabilitate, începi să creezi perspective", a afirmat Adrian Câciu.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estima în vară o creştere a PIB-ului ţării noastre pentru acest an de 3,5%, şi de 3,7% pentru anul viitor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2022, 12:05)
interesul vostru a fost si este sa vindeti romania strainilor!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2022, 14:56)
discurs bun, cu o nuanta: cresterea pib este bazata pe consum pe datorie; acum asteptam fapte