Afirmaţiile ministrului Energiei sunt împărtăşite şi de Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, care susţine că listarea la bursă va aduce doar beneficii companiilor de stat şi că preţul acţiunilor va fi unul bun, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie.
"În acest moment, pieţele sunt la maxime istorice, ne aflăm într-un moment foarte bun când lichiditatea este maximă şi avem şi un interes crescut al investitorilor financiari pentru plasarea banilor în companiile respective.
De exemplu, există un interes mare din partea fondurilor de investiţii şi a fondurilor de pensii din ţara noastră, dar şi a celor străine. Trebuie menţionat că statul va lista doar pachete minoritare de acţiuni şi nu este vorba despre o listare totală sau privatizare. Statul va deţine în continuare controlul în companiile respective, în timp ce investitorii privaţi vor fi atenţi cum se cheltuiesc banii în acele companii şi vor fi atenţi la ce face managementul companiei. Listarea companiilor de stat va atrage practic un management performant al acestora", ne-a declarat Adrian Codirlaşu.
Domnia sa a oferit drept exemplu modul în care acţionează reprezentanţii Fondului Proprietatea în companiile în care acest fond deţine acţiuni, implicarea acestora în cadrul activităţii companiilor respective şi controlul exercitate cu privire la cheltuielile efectuate de acestea.
Vicepreşedintele CFA a ţinut să alunge şi temerile celor care susţin că vânzările de acţiuni se vor face la preţuri mici.
"Nu cred că listarea companiilor respective se va face imediat. Va dura luni sau ani, până când toate companiile respective, despre care se vorbeşte în spaţiul public, vor fi listate. Mai întâi trebuie angajată o bancă de investiţii, ca intermediar, care va demara procedura ce va dura cel puţin jumătate de an. În această perioadă se va stabili care este sectorul de activitate cel mai solicitat pentru listare şi unde se pot obţine cei mai mulţi bani pe pachetele de acţiuni ce urmează a fi listate. Dacă procedurile vor începe anul acesta, abia în 2022 va avea loc prima listare la bursă. Probabil abia anul viitor vom avea una sau două companii listate dintre cele despre care se vorbeşte în aceste zile. Procesul de listare însă trebuie pornit şi văzut unde este optim şi când trebuie listate companiile", ne-a precizat Adrian Codirlaşu.
Din cele de mai sus, reiese că şi cu legea 137/2020 şi fără ea, listarea unor pachete minoritare din acţiunile pe care statul le deţine la companiile publice nu va avea loc decât începând de anul viitor. Practic, abrogarea legii 137/2020 va avea efect în acest an în primul rând cu privire la vânzarea activelor unor companii de stat aflate în dificultate economică, ce înregistrează datorii către terţi şi către bugetul de stat. Prin vânzarea activelor respective, companiile îşi pot reduce debitele către stat, furnizori şi terţi, îşi pot eficientiza şi restructura activitatea şi vor putea demara proiecte privind modernizarea şi dezvoltarea lor. În această situaţie se află Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, dar şi compania Tarom.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Rzim în data de 18.01.2021, 14:20)
Numai renunțarea la 137/2020 va duce la o creștere cu 10 la suta a cotațiilor la BVB.