ADRIAN MITROI: "Cele două proiecte sunt complementare, însă la BND trebuie să existe un tipar de guvernanţă corporativă"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2020

Adrian Mitroi

Adrian Mitroi

"Temerea mea cea mai mare pentru cele două instituţii este arhitectura juridică şi de organizare", spune Mitroi

Proiectele FRI şi BND sunt complementare, însă la BND trebuie să existe un tipar de guvernanţă corporativă pentru a atrage bani din piaţă, consideră Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE).

Acesta ne-a precizat: "Îmi place că e un redo, am mai văzut proiecte astea şi înainte, semn că sunt proiecte care traversează interesul politic, deci e clar că sunt esenţiale pentru România. Există părţi foarte bune la ele dar şi părţi slabe - eu cred că sunt complementare FRI cu BND. FRI este foarte ambiţios în termeni de profitabilitate, în termeni de finanţare, de aducere de fonduri de pensii, deci sunt multe lucruri foarte discutabile acolo, fragile... aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat cu proiectul de lege precedent pe care Curtea Constituţională l-a respins într-un fel sau altul. Temerea mea cea mai mare pentru cele două instituţii este arhitectura juridică şi de organizare".

Adrian Mitroi a adăugat: "Eu am 4 lucruri aici de la cursul de investiţii despre ce fac aceste fonduri şi asta mi se pare important că lipsesc dintr-un proiect care de altfel mi se pare generos şi interesant:

1. Transformator de maturitate. Un asemenea fond şi respectiv banca naţională sunt transformatoare de maturitate. Ele calmează capitalul, de unde este el adus, de la fondurile de pensii, de la fondurile europene structurale şi de investiţii. Adică îl investeşte pe termen lung. Statul, Ministerul de Finanţe, băncile nu au răbdarea să investească în proiecte mari de infrastructură;

2. Reductor de risc. Instrumentele acestea trebuie să fie atât de bune încât rating-ul lor să fie mai bun decât rating-ul suveran. Succesul lor se va măsura foarte repede: dacă rating-ul lor va fi superior rating-ului suveran ele se vor împrumuta obligatar şi lung şi ieftin şi vor putea finanţa şi proiectele acestea;

3. Levier de finanţare (leverage). Ideea acestor entităţi este să nu funcţioneze pe banii acţionarului, MFP, ci pe bani împrumutaţi, de acolo vine efectul de levier favorabil. În cazul BND-ului, el va fi un fond al fondurilor care va emite obligaţiuni de proiece, foarte important, obligaţiuni de proiect, nu generale. Toate astea trebuie să reducă costul de finanţare şi de capitalizare, să aducă capital. În funcţie de rating se stabileşte levierul. Pentru a obţine 10-15% (randament) cum vor ei, cantitatea de risc inerentă acolo şi de levier e obligatorie să fie importantă, undeva la 1:5;

4. Trebuie să existe un tipar de guvernanţă corporativă şi de măsurare a performanţei. Deşi îmi plac aceste proiecte, mie mi se pare cel mai important şi lipseşte de aici. O să investeşti în firme de stat la un moment dat, chiar dacă eşti un venture capital (fund). Probabil că o să cumperi şi în câteva companii de stat foarte profitabile sau mai puţin profitabile pentru că vei dori să le capitalizezi. Atunci ai nevoie de un sistem de guvernanţă corporativă foarte bine pus la punct, transparent, redutabil, pentru că piaţa se uită la tine şi ca să-ţi dea banul trebuie să ai criteriile performante".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb