Curtea Constituţională a decis, ieri, că este neconstituţional articolul 25 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit căruia revocarea din funcţie a preşedintelui de Cameră şi a celorlalţi membri ai conducerii instituţiei poate fi făcută şi de alte grupuri parlamentare, în afară de cele care i-au propus pentru acea funcţie. Hotărîrea Curţii Constituţionale reprezintă un răspuns la o sesizare făcută chiar de Adrian Năstase, care a dorit să se asigure că intenţia grupurilor parlamentare de la putere de a-l schimba din funcţie nu poate fi dusă la bun sfîrşit.
În timp ce Curtea Constituţională îşi prezenta aceasta decizie, grupul parlamentar al Alianţei D.A. dezbătea procedurile pentru schimbarea regulamentului, astfel încît cei doi preşedinţi ai camerelor (Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu) să poată fi revocaţi din funcţie. Astfel, senatorul Puiu Haşotti, liderul grupului parlamentar al Alianţei PNL-PD, declara că schimbarea preşedintelui de la Senat trebuie să fie asemănătoa-re cu cea de la Cameră. În momentul în care domnul Haşotti a fost informat de decizia Curţii Constituţionale, acesta a revenit: "Dacă s-a decis acest lucru, nu mai e nimic de făcut. Ca grup parlamentar, o să ne supunem deciziei oficiale."
Pe de altă parte, Adrian Năstase a declarat, ieri, că decizia judecătorilor de la Curte încheie o etapă de "jocuri politice", deschisă de reprezentanţii PNL-PD. Actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor a apreciat că Alianţa trebuie să accepte formula de coabitare politică creată după alegerile din toamna trecută. În schimb, Cozmin Guşă, liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor, a spus că răspunsul pe care l-a dat Curtea Constituţională la sesizarea lui Adrian Năstase nu schimbă cu nimic decizia Alianţei de a propune revocarea actualului preşedinte al Camerei din funcţie. Democratul a apreciat că declaraţia şi sesizarea lui Adrian Năstase fac parte din categoria "tertipurilor" la care acesta din urmă este maestru: "Noi nu am avut intenţia de a folosi acest articol din Regulamentul camerei. Noi am vorbit despre un vot care nu a fost în regulă şi de faptul că acest vot trebuie reluat. Nu putem lăsa Camera Deputaţilor să fie condusă de un preşedinte nelegitim. Nu va fi nici un grup care va cere schimbarea din funcţie, ci o decizie a noastră, care va arăta că votul a fost neregulamentar. Vom discuta şi cu liderii celorlalte grupuri parlamentare din coaliţie şi vom vedea ce decizie vom lua".
Eugen Nicolăescu, liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, l-a contrazis, însă, pe colegul său de Alianţă, precizînd că schimbarea lui Adrian Năstase nu reprezintă un obiectiv pentru liberali.